Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Χριστιάνα Γερμανού, εξηγεί γιατί «οι γυναίκες βρισκόμαστε σε μια διαρκή κατάσταση άγχους»
Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Χριστιάνα Γερμανού, μιλά για το πώς επηρεάζεται ο ψυχισμός των σύγχρονων γυναικών από τις κοινωνικές προσδοκίες, για τη σημασία του να βάζουμε σε πρώτη θέση τις δικές μας επιθυμίες και για τη δύναμη της αυτοφροντίδας.
Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μία μέρα που δεν είναι απλώς «αφιερωμένη στις γυναίκες», αλλά αποτελεί μια «γιορτή» των κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών επιτευγμάτων τους. Μια «γιορτή» των προσπαθειών και των αγώνων τους για ισότητα.
Μιλώντας για ισότητα, η Ελλάδα, βάσει της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), βρίσκεται στην 24η θέση στον σχετικό Δείκτη. Η βαθμολογία της είναι 12,2 μονάδες χαμηλότερη από τη βαθμολογία της Ε.Ε. στο σύνολό της. Από το 2020, έχει παρουσιάσει μεν σημαντική βελτίωση, αλλά εξακολουθεί να είναι ουραγός σε τομείς που σχετίζονται – μεταξύ άλλων, και με την ψυχική υγεία των γυναικών, η οποία απειλείται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.
Εξάλλου, τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι γυναίκες είναι κατά 50% πιο ευάλωτες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους άντρες. Παγκοσμίως, πάνω από το 10% των εγκύων γυναικών και των γυναικών που μόλις γέννησαν εμφανίζουν κατάθλιψη. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με τους άνδρες (8,7 % και 5,5 %). Κοινωνικές πιέσεις, οικονομικές και μισθολογικές ανισότητες, ορμονικές αλλαγές, είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που φθείρουν τον ψυχισμό των σύγχρονων γυναικών.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.