MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
10
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Λυρική Σκηνή στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει με τρία ντοκιμαντέρ στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται 7-17 Μαρτίου με στρατηγικό συνεργάτη τη ΔΕΗ.

KEIMENO: Monopoli Team | 10.03.2024

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τρία ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκαν το 2023, στο πλαίσιο των πολύπλευρων δραστηριοτήτων της. Δύο από αυτά δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του αφιερώματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα δράσεων που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Η έμπνευση θέλει ενέργεια!

Εκτός από τα δύο ντοκιμαντέρ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η ΔΕΗ στηρίζει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ως στρατηγικός συνεργάτης. Με μηνύματά της, «το Φεστιβάλ θέλει ενέργεια» και «η έμπνευση θέλει ενέργεια», η ΔΕΗ συνεχίζει τη συστηματική και ουσιαστική υποστήριξη σημαντικών πολιτιστικών θεσμών της χώρας μας. Η συνεργασία αυτή με τον σημαντικότερο θεσμό για τον χώρο του Κινηματογράφου, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της πρόθεσης της ΔΕΗ να ενισχύσει δημιουργούς αλλά και την Θεσσαλονίκη, που τόσα χρόνια αποτελεί ορόσημο για την 7η τέχνη.

Οι προβολές των ντοκιμαντέρ

Στις 11 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος στη Μαρία Κάλλας, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας των Βασίλη Λούρα και Μιχάλη Ασθενίδη, και το Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη.

Στις 15 Μαρτίου, στο Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες θα κάνει πρεμιέρα το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη. Πρόκειται για μια κινηματογραφική καταγραφή του κύκλου εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων Μέλισμα που πραγματοποίησε η Εθνική Λυρική Σκηνή στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, η οποία παράλληλα χαρτογραφεί τον τόπο μέσα από μύθους και ιστορίες. Το πρόγραμμα επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία

Η ΔΕΗ είναι χορηγός του ντοκιμαντέρ & χορηγός Προγράμματος Έτους Κάλλας

Το Πορτραίτο του συλλέκτη σε ώριμη ηλικία του Παναγιώτη Ευαγγελίδη αποτελεί μια ανάθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για το Έτος Κάλλας και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης UNBOXING CALLAS: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη. Πρόκειται για την προσωπογραφία του συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη, ο οποίος δώρισε τη συλλογή του για τη Μαρία Κάλλας στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Όταν ήταν τεσσάρων χρόνων, η Μαρία Κάλλας τον πήρε και τον χόρεψε στην αγκαλιά της. Στα είκοσί του, και αφού εκείνη είχε πια «φύγει», άρχισε να την ανακαλύπτει και να εκστασιάζεται. Δεν πήγε ποτέ του διακοπές, κάθε δραχμή και ευρώ που έβγαζε πήγαινε σε ηχογραφήσεις, βιβλία, φωτογραφίες, αφίσες, προγράμματα δικά της, άλλωστε τα λεφτά δεν περίσσευαν. Παράλληλα με τη δική του ζωή, με τις διπλές δουλειές που έκανε για να τα βγάλει πέρα, με τις ατυχίες, τις ερωτικές απογοητεύσεις, τους ζηλόφθονους φίλους, το ατύχημα που του στοίχισε δέκα εγχειρήσεις και μια αναπηρία, μεγάλωνε και η συλλογή. Στοιχειωμένος από τις δύο γυναίκες της ζωής του, την πρόωρα χαμένη μητέρα του και την Ντίβα, διαρκή αναφορά και δόξα του, μεγάλωσε και ολοκληρώθηκε κι αυτός μαζί με τη συλλογή του. Τώρα είναι ήρεμος και με πολλές χαρές και μνήμες από τη ζωή του, και ονειρεύεται ένα απογευματάκι να του χτυπήσει την πόρτα η μάνα του και να πιούνε μαζί έναν καφέ. Θα τα θυσίαζε όλα για αυτό, ακόμα και τη συλλογή του.

Πληροφορίες

11 Μαρτίου 2024, στις 16.30, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με τους συντελεστές.
Σκηνοθεσία – Σενάριο – Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Ευαγγελίδης
Μοντάζ: Αθηνά Μπουτάρη-Λαλαούνη
Ήχος: Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Περσεφόνη Μηλιού
Συμπαραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή, Long Run Productions
Παραγωγός: Λεωνίδας Λιάμπεης
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος Έτους Κάλλας: Γιώργος Κουμεντάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠέντε μουσικές στάσεις στο 26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης12.09.2018

Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας

Η ΔΕΗ είναι χορηγός του ντοκιμαντέρ & χορηγός Προγράμματος Έτους Κάλλας

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό ετών από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, η Εθνική Λυρική Σκηνή –σε συμπαραγωγή με την ESCAPE– δημιούργησε το ντοκιμαντέρ Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας, σε έρευνα και σενάριο του Βασίλη Λούρα και σκηνοθεσία των Μιχάλη Ασθενίδη και Βασίλη Λούρα.

Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να φωτίσει, μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, συνεντεύξεις, ηχητικά ντοκουμέντα, την περίοδο της προσωπικής και καλλιτεχνικής ενηλικίωσης της Κάλλας στην Αθήνα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1937 έως το 1945, καθώς και τα χρόνια μετά το 1957, όταν η παγκόσμια πλέον ντίβα επανασυνδέεται με την Ελλάδα.
Αν και το τραύμα του πολέμου θα ακολουθήσει την Κάλλας μέχρι το τέλος της ζωής της, εντούτοις καθίσταται σαφές ότι στα δύσκολα χρόνια που έζησε στην Αθήνα μπήκαν οι βάσεις για τη μετέπειτα καλλιτεχνική της πορεία. Δεν είναι μόνο ότι στην Αθήνα θα λάβει την καλλιτεχνική της εκπαίδευση από την Ελβίρα ντε Ιντάλγκο, αλλά και ότι θα αποκτήσει μια σημαντικότατη σκηνική και ερμηνευτική εμπειρία από τις παραστάσεις που θα δώσει με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Επιπλέον, σε προσωπικό επίπεδο, στα οκτώ εκείνα χρόνια θα βρει την εσωτερική δύναμη να μετατρέψει κάθε δυσκολία και κάθε πρόκληση σε εφόδιο και δύναμη για τη μετέπειτα ζωή της.

Πληροφορίες

11 Μαρτίου 2024, στις 21.00, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
Την προβολή θα προλογίσουν οι Ορέστης Ανδρεαδάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), Γιώργος Κουμεντάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Αλέξανδρος Καμπούρογλου (Διευθυντής Προγραμμάτων Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος), Σοφία Δήμτσα (Γενική Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας Ομίλου ΔΕΗ). Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με τους συντελεστές.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ασθενίδης, Βασίλης Λούρας
Έρευνα, σενάριο, αφήγηση: Βασίλης Λούρας
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Άρης Χριστοφέλλης, Σοφία Κομποτιάτη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης
Μοντάζ: Μιχάλης Ασθενίδης
Συμπαραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή, ESCAPE
Παραγωγός: Στέλλα Αγγελέτου
Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος Έτους Κάλλας: Γιώργος Κουμεντάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ26ο ΦΝΘ: Τα 10 ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσετε12.09.2018

Εκείνη τη μέρα

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από τον Σεπτέμβριο του 2022 και για έναν χρόνο περίπου, βρέθηκαν στη Βόρεια Εύβοια, όπου υλοποίησαν τον ετήσιο κύκλο εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δράσεων Μέλισμα για άτομα όλων των ηλικιών. Τα εργαστήρια και οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που πήραν μέρος στα καλλιτεχνικά εργαστήρια καταγράφηκαν από τον κινηματογραφικό φακό των Στρατή Βογιατζή και Δημήτρη Κούρτη (Caravan Project), οι οποίοι δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ Εκείνη τη μέρα.

Οι σκηνοθέτες παρακολούθησαν τις διαδικασίες σύνθεσης της συλλογικής μουσικοχορευτικής αφήγησης Τόπος Ατελείωτος, που φωτίζει την καταστροφή και την αναγέννηση, και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2023 στις Κεχριές Ευβοίας. Παράλληλα, περιηγήθηκαν σε τόπους καμένους, αλλά και αναγεννημένους, περπατώντας σε μονοπάτια και αναζητώντας μύθους και ιστορίες. Παρασύρθηκαν σε περιπετειώδεις συναντήσεις με τους φύλακες αυτού του τόπου: έναν ξυλουργό που επαναλειτουργεί το καμένο του ξυλουργείο, έναν ξυλογλύπτη που σκαλίζει καμένους κορμούς μετουσιώνοντας την καταστροφή σε αναγεννημένες περίεργες μορφές και μια γητεύτρια αλόγων που μιλάει με τα ζώα. Πρόκειται για ένα φιλμικό δοκίμιο πάνω στη σχέση ανθρώπινου και μη ανθρώπινου κόσμου με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021.

Το ντοκιμαντέρ αυτό θα είναι διαθέσιμο και online στις 16 & 17/3 στο: https://online.filmfestival.gr/film/ekeine-te-mera-that-day/

Πληροφορίες

15 Μαρτίου 2024, στις 16.00, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι).
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει Q&A με τους συντελεστές.

Σενάριο- Σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Στρατής Βογιατζής, Δημήτρης Κούρτης, Δώρα Καλακίδου
Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης, Χάρης Ραφτογιάννης
Ήχος: Δημήτρης Κούρτης
Μουσική: Χρύσανθος Χριστοδούλου
Παραγωγή: Εθνική Λυρική Σκηνή
Παραγωγός: Λεωνίδας Παναγόπουλος
Αφήγηση: Στρατής Βογιατζής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Mobile School ταξιδεύει… στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης12.09.2018

Περισσότερα από Cine News