MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
22
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Όσκαρ 2024: Τα αντιπολεμικά μηνύματα δεν έλειπαν από τη λαμπερή βραδιά

Ο πόλεμος στη Γάζα και την Ουκρανία ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της 96ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ, με τους διάσημους αστέρες να στέλνουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα.

Όσκαρ 2024: Τα αντιπολεμικά μηνύματα δεν έλειπαν από τη λαμπερή βραδιά
Monopoli Team

Το Dolby Theatre, όπου και διεξήχθη η 96η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, μπορεί να απέχει πολύ από τη Γάζα, αλλά η συνεχιζόμενη σύγκρουση είχε αντίκτυπο στη φετινή διοργάνωση. Διαδηλωτές για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός στην περιοχή και μια ελεύθερη Παλαιστίνη, συγκεντρώθηκαν σε ένα πλήθος εκατοντάδων ατόμων, στο Χόλιγουντ, την Κυριακή. Έφτασαν μέχρι το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία του Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο των New York Times Νικόλ Σπέρλινγκ, η φιλοπαλαιστινιακή διαμαρτυρία έκλεισε έναν κεντρικό δρόμο κοντά στο θέατρο και καθυστέρησε την άφιξη ορισμένων μεγάλων αστέρων. Αργότερα, οι διαδηλωτές προσέγγισαν το ίδιο το κόκκινο χαλί και αρκετοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησαν βίντεο που δείχνουν την αστυνομία να χρησιμοποιεί γκλομπ εναντίον τους.

«Artists for Ceasefire»

Τα μηνύματα υπέρ της ειρήνης κατάφεραν, ωστόσο, να “εισχωρήσουν” στη λαμπερή βραδιά με διάφορους τρόπους. Τόσο στο κόκκινο χαλί όσο και κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, αρκετοί παρευρισκόμενοι φορούσαν αντιπολεμικές «καρφίτσες» για το τέλος των εχθροπραξιών στη Γάζα και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαιστινιακό λαό.

Οι ηθοποιοί Swann Arlaud και Milo Machado-Graner από την «Ανατομία μιας Πτώσης» καρφίτσωσαν στο πέτο τους την παλαιστινιακή σημαία, ενώ, άλλα πρωτοκλασάτα ονόματα, όπως η Billie Eilish και ο αδερφός της Finneas, οι Mark Ronson, Ava DuVernay, Riz Ahmed, Mahershala Ali και οι πρωταγωνιστές του «Poor Things» Ramy Youssef και Mark Ruffalo, φόρεσαν τις περίφημες κόκκινες καρφίτσες της καμπάνιας «Artists for Ceasefire» ζητώντας μόνιμη κατάπαυση πυρός.

O Ramy Youssef δήλωσε στο Variety: «Καλούμε για άμεση και οριστική κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Ειρήνη και δικαιοσύνη για τον Παλαιστινιακό λαό. Πρόκειται για ένα καθολικό και πανανθρώπινο μήνυμα: “Ας σταματήσουμε να σκοτώνουμε παιδιά. Ας μη διεξάγουμε περισσότερους πολέμους”». 

Ο Τζόναθαν Γκλέιζερ για τη Γάζα

Ο μοναδικός νικητής των Όσκαρ που ασχολήθηκε άμεσα με τα τραγικά γεγονότα στη Γάζα ήταν ο σκηνοθέτης της «Ζώνης ενδιαφέροντος» Τζόναθαν Γκλέιζερ. Στον ευχαριστήριο λόγο του για το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς ταινίας δήλωσε ότι το φιλμ του για το Ολοκαύτωμα μιλάει στο σήμερα.

«Όλες οι επιλογές μας έγιναν για να μας προβληματίσουν και να μας φέρουν αντιμέτωπους με το παρόν – όχι για να πούμε “κοιτάξτε τι έκαναν τότε”, αλλά για να αντιληφθούμε τι κάνουμε εμείς τώρα», είπε ο Γκλέιζερ. «Η ταινία μας δείχνει πού οδηγεί η απανθρωποποίηση στη χειρότερη μορφή της. Έχει διαμορφώσει το παρελθόν και το παρόν μας. Αυτή τη στιγμή, στεκόμαστε εδώ ως άνθρωποι που αρνούνται η εβραϊκότητά τους και το Ολοκαύτωμα να καπελώνονται από μια κατοχή που έχει οδηγήσει σε σύγκρουση τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους. Είτε πρόκειται για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είτε για τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Γάζα, όλα τα θύματα αυτής της απανθρωποποίησης. Πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε όλο αυτό»;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌσκαρ 2024: Σάρωσε το Oppenheimer -Όλοι οι νικητές της βραδιάς12.09.2018

Τα συγκινητικά λόγια του Ουκρανού σκηνοθέτη Mstyslav Chernov

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Mstyslav Chernov, νικητής του Όσκαρ Καλύτερου ντοκιμαντέρ, «20 Days in Mariupol», στην ευχαριστήρια ομιλία του μίλησε για τα δεινά που βιώνει η χώρα του μετά τη ρωσική εισβολή: «Αυτό είναι το πρώτο Όσκαρ στην ουκρανική ιστορία», είπε για την ταινία του, η οποία παρακολουθεί τις πρώτες 20 ημέρες της επίθεσης της Ρωσίας το 2022. «Είναι τιμή μου, αλλά πιθανότατα θα είμαι ο πρώτος σκηνοθέτης σε αυτή εδώ τη σκηνή που θα πει ότι εύχομαι να μην είχα κάνει ποτέ αυτή την ταινία».

«Εύχομαι να μπορούσα να το ανταλλάξω αυτό [με] τη Ρωσία να μην είχε επιτεθεί ποτέ στην Ουκρανία, να μην είχε καταλάβει ποτέ τις πόλεις μας, να μην είχε σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς συμπατριώτες μου. Εύχομαι την απελευθέρωση όλων των ομήρων, όλων των στρατιωτών που προασπίστηκαν τα εδάφη τους, όλων των πολιτών που βρίσκονται τώρα στις φυλακές τους. Αλλά δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν. Αλλά όλοι μαζί, εσείς, ανάμεσά σας, [είστε] μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο. Μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η ιστορική αδικία θα διορθωθεί, ότι η αλήθεια θα επικρατήσει και ότι ο λαός της Μαριούπολης και όσοι έδωσαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Επειδή ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν την ιστορία. Σας ευχαριστώ λοιπόν όλους και ευχαριστώ την Ουκρανία». 

Το μήνυμα του Κίλιαν Μέρφι για την ειρήνη

Από τη μεριά του, ο πρωταγωνιστής του «Οπενχάιμερ» και νικητής του Όσκαρ Α΄Ανδρικού Ρόλου, Κίλιαν Μέρφι, στον ευχαριστήριο λόγο του, έκανε τη δική του νύξη για τις πολεμικές συγκρούσεις που ταλαιπωρούν τους λαούς ανά την υφήλιο: «Κάναμε μια ταινία για τον άνθρωπο που δημιούργησε την ατομική βόμβα και καλώς ή κακώς όλοι ζούμε στον κόσμο του Οπενχάιμερ», σχολίασε, «Γι’ αυτό θα ήθελα να αφιερώσω το βραβείο μου στους απανταχού ειρηνοποιούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΈγραψε ιστορία η Billie Eilish με το δεύτερο Όσκαρ τραγουδιού σε τρία χρόνια12.09.2018

Περισσότερα από Cine News