Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ψηφιακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά ενάμισι χρόνο και πλέον κατά κεφαλήν, το διάστημα 2020-2021. Αυτό σηματοδοτεί μια απότομη αντιστροφή στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο που συνέβαινε τις τελευταίες δεκαετίες, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το προσδόκιμο ζωής συρρικνώθηκε το διάστημα αυτό στη συντριπτική πλειονότητα (το 84%) των 200 και πλέον χωρών και περιοχών που εξέτασαν οι ερευνητές, ουσιαστικά δηλαδή σε όλο τον πλανήτη.
Κατά μέσο όρο και με βάση το σύνολο των δεδομένων που εξετάστηκαν, το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά 1,6 έτος. Αυτό στην ουσία μεταφράζεται σε πλεονάζουσα θνησιμότητα 15,9 εκατομμυρίων θανάτων, μέγεθος κατά τι υψηλότερο από τα περίπου 15 εκατ., τον αριθμό αναφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Για τους ενήλικες σε όλο τον κόσμο, η πανδημία της Covid-19 είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από οποιοδήποτε άλλο γεγονός που έχει σημειωθεί εδώ και μισό αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων και των φυσικών καταστροφών», δήλωσε ο Austin Schumacher, ερευνητής του Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) και επικεφαλής συγγραφέας της νέας αυτής μελέτης.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό θανάτου για τα άτομα άνω των 15 ετών αυξήθηκε κατά 22% για τους άνδρες και κατά 17% για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εκτιμούν οι ερευνητές. Ωστόσο, αυτό το είδος μελέτης δεν διακρίνει τους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στη νόσο και σε αυτούς που οφείλονταν στις συνέπειές της και στους περιορισμούς που εφαρμόστηκαν για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Υπάρχουν όμως και κάποια καλά νέα στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της μελέτης-ορόσημο του IHME. Μισό εκατομμύριο λιγότερα παιδιά κάτω των πέντε ετών, πέθαναν το 2021 σε σύγκριση με το 2019, συνεχίζοντας τη μακροπρόθεσμη μείωση της παιδικής θνησιμότητας.
Η Hmwe Hmwe Kyu, άλλη ερευνήτρια του IHME, έκανε λόγο για μια «απίστευτη πρόοδο» αναφερόμενη στο νέο αυτό δεδομένο που έδωσε η μελέτη, υπογραμμίζοντας πως πλέον πρέπει να επικεντρωθούμε στην «αποτροπή μιας ενδεχόμενης επόμενης πανδημίας καθώς και στη μείωση των μεγάλων ανισοτήτων από τη μια χώρα στην άλλη στο θέμα της υγείας».
Με πληροφορίες από AFP.