Όλος ο Κάφκα σε… κόμικς στο Ινστιτούτο Γκαίτε
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, το Goethe-Institut της Αθήνας παρουσιάζει μια έκθεση πρωτότυπων έργων κόμικς του εικονογράφου από τη Βιέννη Νίκολας Μάλερ με τίτλο «Komplett Kafka».
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, του σημαντικότερου γερμανόφωνου συγγραφέα του 20ού αιώνα και ενός από τους σημαντικότερους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του έργου του να δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του –παραβιάζοντας, μάλιστα, την εντολή του να καταστραφεί– όμως σήμερα ιστορίες όπως η «Μεταμόρφωση» ή η «Δίκη» συγκροτούν έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαίων (και όχι μόνο) αναγνωστών, ενώ το επίθετο «καφκικός» αποτελεί μια λέξη που έχει εισαχθεί από καιρό στις ευρωπαϊκές γλώσσες, για να σηματοδοτήσει τον παράλογο διωγμό του καθημερινού ανθρώπου από έναν μηχανισμό, συνήθως κρατικό, που τον υπερβαίνει και τον συντρίβει.
Με αφορμή αυτή τη σημαντική επέτειο, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας προγραμματίζει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024 μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον γερμανόφωνο συγγραφέα από την Πράγα. Μέσα από αυτές επιδιώκει να φωτίσει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητάς του, καλώντας το κοινό να ανακαλύψει εκ νέου τον συγγραφέα και να αναρωτηθεί τι είναι αυτό που κάνει το έργο του να αντέχει στον χρόνο.
Komplett Kafka: Μια βιογραφία σε κόμικςΟ Φραντς Κάφκα, εκτός από συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο. Ορισμένα από τα αινιγματικά σκίτσα του κοσμούν πολλές από τις εκδόσεις των πεζογραφημάτων του. «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε το 1913, σε ελαφρώς ειρωνικό τόνο που καλύπτει μια καλά κρυμμένη περηφάνια, σε επιστολή του προς τη Φελίτσε Μπάουερ, την αιώνια αρραβωνιαστικιά του, μιλώντας για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», έγραφε αλλού.
Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα σκίτσα αυτά, ο Nicolas Mahler, σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος, συνέθεσε μια βιογραφία του συγγραφέα σε κόμικς, με τίτλο «Komplett Kafka», αναδεικνύοντας τη ζωή και το έργο του μοναχικού περιπατητή της Πράγας με τρόπο πνευματώδη και καυστικό.
Πρωτότυπα σχέδια από την έκδοση αυτή παρουσιάζονται στην ομότιτλη έκθεση που φιλοξενεί το Goethe-Institut της Αθήνας, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 19.30, παρουσία του ίδιου του καλλιτέχνη. Τη βραδιά θα προλογίσει ο Νικόλαος-Ιωάννης Κοσκινάς, επίκουρος καθηγητής Νεότερης Γερμανικής Λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως οι «Die Zeit» και «NZZ am Sonntag», η κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine» και το σατιρικό περιοδικό «Titanic». Για το έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.
Εργαστήρι με τον Νίκολας ΜάλερΣτο πλαίσιο της έκθεσης «Komplett Kafka», την Παρασκευή 22 Μαρτίου (10.30-12.00) ο Nicolas Mahler θα διευθύνει ένα εργαστήρι που απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, εικονογράφους, γραφίστες και γραφίστριες, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο/η.
Ο αυτοδίδακτος βραβευμένος κομίστας και εικονογράφος θα παρουσιάσει τη σταδιοδρομία του και θα μιλήσει για τη θέση των κόμικς στην αγορά βιβλίου, τους διάφορους τρόπους επεξεργασίας λογοτεχνικών κειμένων, μεταξύ άλλων και του Κάφκα, αλλά και για την τεχνητή νοημοσύνη.
Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, στο Goethe-Institut, Ομήρου 14-16 (τηλ. 210.3661.000) και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, απαιτείται δήλωση συμμετοχής μέχρι 20.3.2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Έκθεση κόμικς Nicolas Mahler, «Komplett Kafka»
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210.3661.000
Διάρκεια: 21 Μαρτίου – 15 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πέμπτη, 8.30-21.30, Παρασκευή, 8.30-17.00, Σάββατο, 8.30-13.00
Είσοδος ελεύθερη