MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
04
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΣΙΝΕΜΑ

Το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεπές στο ανοιξιάτικο ραντεβού του

Ο Aimé Besson, νέος Διευθυντής του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μας παρουσιάζει τα σημαντικά σημεία του φετινού προγράμματος.

CHASSE GARDEE ©Julien Panie (Διαγωνιστικό)
author-image Άννα Ρούτση

Το αγαπημένο ανοιξιάτικο ραντεβού μας με το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος επιστρέφει στις 2-10 Απριλίου 2024!

Γνήσιο τέκνο του millennium, το φεστιβάλ συμπληρώνει φέτος τα 24 του χρόνια και τα γιορτάζει με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όχι μόνο 46 μεγάλου μήκους και 11 μικρού μήκους ταινίες από τη Γαλλία και το Βέλγιο, τον Καναδά, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία καθώς και μια ελληνογαλλική παραγωγή, αλλά και αφιερώματα, εκθέσεις, συναυλίες, ειδικές προβολές και συζητήσεις και συνεργασίες με ανθρώπους και φορείς από το χώρο του κινηματογράφου.

Η οπτική του ταυτότητα, από το δημιουργικό γραφείο The Birthdays Design, εστιάζει ιδιαίτερα σε αυτόν τον σημαδιακό αριθμό που κινεί τον κινηματογράφο, τα 24 καρέ το δευτερόλεπτο.

Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στη Λάρισα, την Πάτρα, τα Χανιά, αλλά και για πρώτη φορά στην Καβάλα και την Καστοριά, ακολουθώντας τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες το καλοκαίρι στο Παρίσι. Η στενότερη σύνδεση με το Παρίσι φαίνεται άλλωστε και στη φετινή θεματική ενότητα «Το Παρίσι χωρίς κλισέ» με 6 κλασικές και σύγχρονες ταινίες που θα μας ταξιδέψουν στην αγαπημένη πόλη.

Ο Aimé Besson, Διευθυντής του Φεστιβάλ, υποστηρίζει: “Στον γαλλόφωνο κόσμο μοιραζόμαστε την ιδέα ότι ο κινηματογράφος δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, αλλά μια μορφή τέχνης”

Ο Aimé Besson, Διευθυντής του Φεστιβάλ, στο Monopoli.gr

Ο Aimé Besson, Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ακόλουθος Οπτικοακουστικών Μέσων της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σχολίασε στο Monopoli.gr: «Αυτή η ετήσια εκδήλωση που περιμένει με ανυπομονησία το ελληνικό κοινό, μας δίνει τη δυνατότητα να γιορτάσουμε μαζί του το κοινό μας πάθος για την 7η τέχνη, διότι, όπως γνωρίζουμε, η Γαλλία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες κινηματογράφου. Πέρα από αυτό, επιθυμία μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ανακαλύψει την ποικιλομορφία του σύγχρονου γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, είτε στην Αθήνα, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε στην Πάτρα, είτε στη Λάρισα, είτε στα Χανιά, είτε στην Καβάλα, είτε στην Καστοριά».

Γιώργος Αρβανίτης, copyright Florian Baudrain

Κριτική Επιτροπή

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού φεστιβάλ είναι ο Γιώργος Αρβανίτης, διευθυντής φωτογραφίας και μέλη της οι: Πόλυ Λυκούργου (κριτικός κινηματογράφου), Θανάσης Νεοφώτιστος (σκηνοθέτης), Πολύδωρος Βογιατζής (ηθοποιός), Mylène JapanoÏ (ηθοποιός) και Christian Caremebeu (διεθνής ποδοσφαιριστής). Τα δύο βραβεία «Η Γλαύκα της Αθηνάς» που έχουν φιλοτεχνηθεί από τον οίκο ZOLOTAS, απονέμονται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και είναι προσφορά της NOVA, ενώ το Βραβείο Κοινού είναι προσφορά της μπίρας Fischer.

Τη δημιουργία του φετινού τρέιλερ του φεστιβάλ ανέλαβαν από κοινού ο Δημήτρης Τσακαλέας και η Λήδα Βαρτζιώτη.

Η εξέλιξη του ΦεστιβάλΟ κ. Besson μας μιλά για την εξέλιξη του φεστιβάλ: «Αυτή είναι η 24η έκδοση του φεστιβάλ, αλλά η πρώτη για μένα! Η πρόσφατη άφιξή μου στο Ινστιτούτο ήταν επίσης μια ευκαιρία να συναντήσω ορισμένους από τους προκατόχους μου, είτε βρίσκονται ακόμη στην Ελλάδα (Elise Jalladeau, Théo Koutsaftis), είτε έχουν επιστρέψει στη Γαλλία (Fabienne Hanclot, Fanny Aubert-Malaurie, Nicolas Peyre) είτε ζουν αλλού (Laëtitia Kulyk, η οποία είναι τώρα ακόλουθος οπτικοακουστικών μέσων στο Βελιγράδι). Και όλοι μου μίλησαν για το Φεστιβάλ με το ίδιο πάθος! Κατά τη γνώμη μου, η πιο σημαντική εξέλιξη του Φεστιβάλ από την ίδρυσή του, είναι η διάσταση που έχει πάρει. Κατέχει πλέον εξέχουσα θέση στην ελληνική πολιτιστική σκηνή και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά γεγονότα της χώρας. Φυσικά, η διαπίστωση αυτή μας ωθεί να έχουμε ακόμα περισσότερες νέες ιδέες. Αυτό συμβαίνει φέτος, για παράδειγμα, με δύο νέες συμμετέχουσες πόλεις (Καβάλα και Καστοριά). Αλλά ισχύει και για το πρόγραμμα. Για παράδειγμα, φέτος η Λευκή Κάρτα που είναι αφιερωμένη στην Εθνική Ανώτατη Σχολή Κινηματογράφου Louis-Lumière ξεπερνά τα όρια του κινηματογράφου: θα υπάρχει επιπλέον έκθεση φωτογραφίας και ακρόαση έργων μυθοπλασίας, γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά στο φεστιβάλ».

Ηχητικές Μυθοπλασίες

Λευκή κάρτα στην κινηματογραφική σχολή ENS Louis-Lumière και η συνεργασία με την Ελλάδα

Η Σχολή Κινηματογράφου ENS Louis-Lumière καταρτίζει τεχνικούς υψηλού επιπέδου στην υπηρεσία του ήχου και της εικόνας εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, από το 1926! Η διευθύντρια φωτογραφίας Naomi Amarger θα συνομιλήσει με τον Γιώργο Αρβανίτη για την τέχνη της εικόνας στον κινηματογράφο και θα προβληθεί η ταινία Divertimento σε σκηνοθεσία Marie-Castille Mention Schaar και φωτογραφία δική της. Θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν τρείς γενιές αποφοίτων της Σχολής, από τον Philippe de Broca (απόφοιτος κινηματογράφου 1953) και τον Gaspard Noé (απόφοιτος κινηματογράφου 1985) μέχρι την Inès Clivio (απόφοιτη κινηματογράφου 2023), αλλά και ταινίες με τεχνικούς συντελεστές αποφοίτους της σχολής, καθώς και ηχητικές μυθοπλασίες μεταπτυχιακών σπουδαστών της Σχολής στον τομέα ήχου.

Θα πραγματοποιηθεί η έκθεση «Οι φωτογράφοι κάνουν το δικό τους σινεμά», καθώς και η πολύ ενδιαφέρουσα στρογγυλή τράπεζα «Πώς γίνεσαι κινηματογραφιστής το 2024; » για τις σχολές κινηματογράφου στη Γαλλία και την Ελλάδα. Η Λευκή κάρτα θα αποτελέσει επίσης ευκαιρία για τα εγκαίνια της συνεργασίας της ENS Louis-Lumière με φορείς της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Φωτογράφος: Stéphan Faraci (2016) Amélie Chassary & Lucie Belarbi, Artistes

Ποιους θα συναντήσουμε στο φεστιβάλ;

Προσκεκλημένοι που θα συναντήσουμε στο φετινό φεστιβάλ είναι: ο Takis Candilis, σκηνοθέτης και η Fotini Peluso, ηθοποιός της ταινίας «Το παιδί που μετρούσε τον Κόσμο» – ελληνογαλλική παραγωγή που θα προβληθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου και μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές και συναυλία του ελληνικού μουσικού παραδοσιακού σχήματος AXA -, Ο Cédric Kahn, σκηνοθέτης των ταινιών Το γύρισμα (ταινία έναρξης) & Υπόθεση Γκόλντμαν, η Iris Kaltenbäck, σκηνοθέτρια της ταινίας «Η αρπαγή», η Anne Fontaine, σκηνοθέτρια της ταινίας «Μπολερό» και η ηθοποιός της ταινίας Raphaël Personnaz, η Anaïs Tellenne, σκηνοθέτρια της ταινίας «Ο ονειροπόλος», και ο Vincent Lοwy, Διευθυντής της Ανώτατης Εθνικής σχολής κινηματογράφου Louis-Lumière.

Fotini Peluso, copyright Benedetta Bressani

Πώς επιλέγονται οι ταινίες;

Ο κ. Besson μας μιλά για τα κριτήρια επιλογής των ταινιών του φεστιβάλ: «Αν και υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις κάθε χρόνο, στόχος του Φεστιβάλ είναι να παρουσιάζει ανέκδοτες ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Το διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ χτίζεται από κοινού με τους Έλληνες διανομείς, οι οποίοι μας προσφέρουν νέες γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες που έχουν επιλέξει και τις παρουσιάζουμε σε πρώτη προβολή στις ελληνικές αίθουσες, στο φεστιβάλ. Η ενότητα «Πανόραμα» αποτελείται από ταινίες που επιλέγονται από την επιτροπή προγραμματισμού μας και που δεν έχουν αγοραστεί από Έλληνα διανομέα, άρα δεν θα έχει το κοινό τη μοναδική ευκαιρία να τις δει στις αίθουσες. Στα δύο αυτά τμήματα παρουσιάζονται πρόσφατες και ανέκδοτες ταινίες. Οι ταινίες της Λευκής Κάρτας επιλέγονται σε συνεργασία με τον εκάστοτε φορέα, άρα φέτος την ENS Louis-Lumière. Το ίδιο ισχύει και για το εκπαιδευτικό τμήμα, το οποίο και φέτος διοργανώνεται σε συνεργασία με το ATHCIFF – Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

LA GUERRE DES LULUS ©Thibault Grabherr (Νεανικές προβολές)

Τέλος, κάθε χρόνο προσφέρουμε μια σειρά από ειδικές προβολές που προβάλλουν τις συνεργασίες μας. Φέτος έχουμε ειδική προβολή του Animasyros, ειδική προβολή ελληνογαλλικής παραγωγής και ειδική προβολή του «Γκοντάρ για τον Γκοντάρ» με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Επιπλέον, κάθε χρόνο προτείνουμε έναν θεματικό κύκλο. Φέτος επιλέξαμε ως θεματική ενότητα “Το Παρίσι χωρίς κλισέ”, που συνάδει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του φετινού καλοκαιριού στο Παρίσι και περιλαμβάνει ταινίες σύγχρονης ή πολιτιστικής κληρονομιάς που πραγματεύονται ένα συγκεκριμένο θέμα».

ZAZIE DANS LE METRO

Παρίσι χωρίς κλισέ!

Στο «Παρίσι χωρίς κλισέ» θα προβληθούν οι ταινίες «La bataille de Solferino | Πανικός» – Justine Triet, «Dilili à Paris | Η Dilili στο Παρίσι» – Michel Ocelot, «Goutte d’Or | Γιοί του Ραμσή» – Clément Cogitore, «Nous | Εμείς» – Alice Diop, «Les nuits de la pleine lune | Νύχτες με πανσέληνο» – Eric Rohmer και «Zazie dans le métro | Η Ζαζί στο Μετρό» – Louis Malle. Ποια είναι τα κλισέ για το Παρίσι και πώς αποδομούνται, ρωτάμε τον κο Besson: «Στο εξωτερικό, το Παρίσι αδιαμφισβήτητα θεωρείται (ακόμα) πολύ συχνά ως μια πόλη-μουσείο, μια βιτρίνα για την πολυτέλεια ‘à la française’. Ως Παριζιάνος, ήθελα να δείξω στο ελληνικό κοινό άλλες εικόνες μιας πόλης που έχει αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια. Με 11 εκατομμύρια κατοίκους, το “Μεγάλο Παρίσι” είναι πλέον η πολυπληθέστερη μητρόπολη της Δυτικής Ευρώπης. Επιπλέον, η πόλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κινηματογράφο: το Παρίσι είναι τόσο το θέμα όσο και το σκηνικό για έναν τεράστιο αριθμό ταινιών, γαλλικών και ξένων. Μέσα από τις 6 ταινίες αυτής της ενότητας, προσφέρουμε 6 απόψεις και, τελικά, 6 ταξίδια στο Παρίσι του χθες και του σήμερα. Ένα ταξίδι στο καθημερινό, οικείο, μαγικό ή ονειρικό Παρίσι σαν ένα καλειδοσκόπιο, που μας δίνει μια γεύση από αυτήν την πόλη και τα χίλια χρώματά της!». 

DILILI A PARIS

Σύνδεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Με αφορμή την είσοδο του break dance ως ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνεργάζεται με το Flux Laboratory για το πρότζεκτ «The Olympic Cypher», μια χορευτική περφόρμανς σε σύλληψη, χορογραφία και καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Χατζηγεωργίου, που θα ταξιδέψει σε πόλεις της Ελλάδας, ακολουθώντας τη διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Στο πλαίσιο αυτό θα προβληθεί την Πέμπτη 4 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο η ταινία των Claud Lelouch & François Reichenbach «13 μέρες στη Γαλλία», ένα ανέκδοτο ντοκιμαντέρ με θέμα τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Grenoble, το 1968.

13 JOURS EN FRANCE

Την δε Τρίτη 9 Απριλίου σε συνεργασία με το ANIMASYROS Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων πραγματοποιείται ειδική προβολή ταινιών animation με τίτλο «Αφρική: μια ήπειρος κινουμένων σχεδίων» βασισμένη στη φετινή θεματική του Animasyros.

Αφρική: μια ήπειρος κινουμένων σχεδίων

Ταινίες έναρξης και λήξης

Ταινία έναρξης του φεστιβάλ (2/4, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με προσκλήσεις) είναι το «Making Of | Το γύρισμα» της Cédric Kahn, 2023 Γαλλία, 118’. Ο Σιμόν, έμπειρος σκηνοθέτης, ξεκινάει γυρίσματα μιας ταινίας που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα για τον αγώνα εργατών να σώσουν το εργοστάσιο τους από το κλείσιμο. Αντιμέτωπος με τα ψέματα του παραγωγού του, ηθοποιούς σε νευρική κρίση και ένα συνεργείο σε αναστάτωση, νιώθει ότι τα γεγονότα τον ξεπερνούν. Καθώς οι χρηματοδότες απειλούν με αποχώρηση, μοναδικός σύμμαχος του θα αποδειχτεί ένας νεαρός ντόπιος στον οποίο εμπιστεύεται τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για το γύρισμα της ταινίας. Η ταινία θα πάρει διανομή στην Ελλάδα. Την τελετή έναρξης παρουσιάζουν η Λένα Παπαληγούρα και ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης

MAKING OF / ΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ

Ταινία λήξης (10/4,  στον Δαναό με προσκλήσεις) είναι το «Daaaaaalí ! ? (Ντααααλί!» της Quentin Dupieux, 2023, Γαλλία, 100’. Η Judith, Γαλλίδα δημοσιογράφος συναντά τον Salvador Dalí αρκετές φορές, σχετικά για μια πιθανή συνέντευξη, την οποία ο Dali αρνείται, στη συνέχεια για ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο φαίνεται δύσκολο να γυριστεί, ιδίως όταν ο Dali, οδηγώντας τη Rolls-Royce του στην παραλία, αχρηστεύει τη κάμερα πριν την έναρξη των γυρισμάτων. Την τελετή λήξης παρουσιάζουν η Εύα Κοτανίδη και ο Αργύρης Πανταζάρας.

DAAAAAALI ©ATELIER DE PRODUCTION FRANCE 3 CINEMA 2023

Ο κινηματογράφος στον γαλλόφωνο κόσμο

Κλείνοντας ρωτάμε τον Aimé Besson για τα τυχόν ιδιαίτερα ή και κοινά χαρακτηριστικά στις γαλλόφωνες ταινίες σε σχέση με αυτές άλλων χωρών/ηπείρων. «Η ερώτηση αυτή μπορεί να απαντηθεί με πολλούς τρόπους!», μας λέει. «Προσωπικά, θα έλεγα ότι οι γαλλόφωνες ταινίες τείνουν να εντάσσονται σε μια ορισμένη παράδοση ως αυτή του κινηματογράφου του δημιουργού. Ο σκηνοθέτης που γυρίζει μια ταινία, δίνει στο κοινό τη δική του οπτική των πραγμάτων. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από άλλες κινηματογραφικές παραδόσεις όπου, για παράδειγμα, το στούντιο παραγωγής είναι αυτό που δίνει σε μια ταινία την ταυτότητά της. Γενικότερα, πιστεύω ότι μοιραζόμαστε, στον γαλλόφωνο κόσμο, την ιδέα ότι ο κινηματογράφος δεν είναι απλώς ψυχαγωγία, αλλά μια μορφή τέχνης».

DIVERTIMENTO

Συνεργαζόμενοι φορείς

Η φετινή έκδοση συνδιοργανώνεται με την Unifrance, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με την υποστήριξη του Institut français (Paris) και το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη – Creative Europe – Media Desk Greece και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – ATHICFF, το φεστιβάλ Animasyros, την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, την Mooviereel, καθώς και με τους Έλληνες διανομείς για το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, One from the Heart, Rosebud, Cinobo, Weirdwave και Feelgood.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΜΕΤΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Πληροφορίες για όλες τις ταινίες ΕΔΩ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πληροφορίες για όλες τις ταινίεςΕΔΩ.

Αίθουσες Προβολών:

Αθήνα : Δαναός, Άστορ, Auditorium Théo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου
Θεσσαλονίκη : Παύλος Ζάννας, Σταύρος Τορνές
Πάτρα : Πάνθεον
Λάρισα : Victoria Cinemas
Χανιά : Αττικόν
Καβάλα : Απόλλων
Καστοριά : Ολύμπιον

Εισιτήρια:

Αθήνα
Γενική είσοδος: 6€ | Παιδικά εργαστήρια: 10€ | Κάρτα 10 εισιτηρίων: 40€ | Κάρτα 5 εισιτηρίων: 25€

Θεσσαλονίκη
Γενική είσοδος: 6€ | Κάρτα 5 εισιτηρίων: 20€

Λάρισα, Πάτρα, Χανιά, Καβάλα, Καστοριά
Γενική είσοδος: 6€ | Ισχύουν προσφορές και μειωμένα εισιτήρια, πληροφορίες στις αντίστοιχες συνεργαζόμενες αίθουσες.

Αναλυτικές πληροφορίες εισιτηρίων, καρτών, προσκλήσεων και προβολών στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ: festivalfilmfrancophone.gr. Δείτε το πρόγραμμα Προβολών της Αθήνας ΕΔΩ.

Προπώληση εισιτηρίων για τις προβολές στην Αθήνα: 23 Μαρτίου 2024, στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και στο more.com (πρώην viva.gr)

Περισσότερα από Cine News