Οι Guitarte ensemble σε μια μεγάλη επετειακή γιορτή στο Μέγαρο
Το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble γιορτάζει την επέτειο δέκα χρόνων του, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με μια μουσική παράσταση για όσους και όσες αγαπούν την Κιθάρα.
Το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble περνά για πρώτη φορά την πόρτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών υποσχόμενο ένα μουσικό momentum που θα μας μείνει αξέχαστο. Αυτή η μοναδική βραδιά στο Μέγαρο, στις 4 Απριλίου 2024, αποτελεί μια επέτειο και όλοι εμείς είμαστε προσκεκλημένοι στην μεγάλη γιορτή του συνόλου που σκοπεύει να συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα να συμπράττει και να δημιουργεί. Όσες και όσοι αγαπούν την κιθάρα ή παίζουν κιθάρα πρέπει να βρίσκονται εκεί, σε αυτήν εμβληματική μουσική παράσταση-φόρο τιμής σε αυτό το θαυματουργό μουσικό όργανο, που, χωρίς αυτό, η μουσική σε όλο τον κόσμο δεν θα μπορούσε να είναι αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.
Το σύνολο που ιδρύθηκε το 2005, διευθύνεται από τον Νίκο Χατζηελευθερίου, σε συνεργασία με τον Χρήστο Φάκλαρη και την Μαρία Παπαμιχαήλ, που αποτελούν τον βασικό του πυρήνα. Στην 18χρονη πορεία του και στις ποικίλες συναυλιακές παραγωγές του, έχουν πάρει μέρος πολλοί κιθαριστές, ενώ σήμερα αναπόσπαστα μέλη αποτελούν ο Αλέξανδρος Καζάζης και ο Νίκος Μακρής.
Όλα όμως ξεκίνησαν 20 χρόνια πρινΤο Guitarte Ensemble έχει ιστορία… Το 2004 ο Νίκος Χατζηελευθερίου και μια παρέα αποφοίτων και τελειόφοιτων σπουδαστών και μελών Κιθαριστικής Ορχήστρας υπό τη διδασκαλία του, οραματίστηκαν ένα σύνολο κιθαριστικό που δεν θα έμοιαζε με κανένα άλλο. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν ένα ανοιχτό μη καθορισμένο σχηματικά μουσικό σύνολο, επιδιώκοντας την διαμόρφωση ενορχηστρωτικής δυναμικής στην εκτέλεση και στην απόδοση μουσικής από όμοια όργανα, από κιθάρες. Στοχεύοντας σε ένα παίξιμο χωρίς την αφαίρεση όγκου, συνηχήσεων, αρμονικού εύρους, και χωρίς την μετάλλαξη του τρόπου παιξίματος της κιθάρας ως σολιστικού οργάνου, το σύνολο ανέδειξε μεταγραφές και νέα μουσικά έργα γραμμένα με αυτήν την λογική. Η φυσιογνωμία της κιθάρας, το εύρος των δυνατοτήτων της και της εκφραστικότητάς της αποτελεί τη βάση της πολύ ενδιαφέρουσας δουλειάς του Guitarte.
Το σύνολο είναι ανοιχτό και ευέλικτο στον αριθμό εκτελεστών, στο ρεπερτόριο, στη συνύπαρξη με άλλα όργανα, αλλά και στη σύμπραξη με άλλες τέχνες, στοχεύοντας στην παραγωγή σύνθετων μουσικών παραστάσεων ικανών τόσο να διεγείρουν τη δημιουργικότητα των μουσικών όσο και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες του σύγχρονου κοινού. Έχει κατά καιρούς συμπράξει με βιολί, φλάουτο, κλαρινέτο, κοντραμπάσο, μαντολίνο, κρουστά και, συχνά, φωνές τραγουδιστών. Τόλμησε, μάλιστα, πολλές φορές να συνδημιουργήσει με multimedia, video art, χορό και χοροθέατρο, σκηνική θεατρική δράση, θέατρο σκιών, ποίηση και λογοτεχνία. Το μουσικό σύνολο Guitarte ensemble, έχει δώσει το παρόν σε όλες τις κεντρικές αίθουσες συναυλιών, σε μουσικές σκηνές και σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ έχει καταθέσει δείγματα δουλειάς σε πολλές και επιτυχημένες ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
- Τον κύκλο συναυλιών «Κοντσέρτο για…6 κιθαριστές» με έργα Geminiani, Britten, Milhaud, Rota, κ.ά. (2005-2006)
- Έργα Ελλήνων συνθετών, πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση ειδικά γραμμένα για το σύνολο. (2005-2007)
- Από το 2007 για τρία περίπου χρόνια το «Καταραμένο φίδι» του Μ. Χατζιδάκι σε μορφή μικτής παράστασης, με κείμενα του Αντώνη Πετράτου και θέατρο Σκιών από τον Άθω Δανέλλη και, παράλληλα, σε σειρά συναυλιών τη «Μουσική Προσφορά» του J. S. Bach σε μεταγραφή του Ν. Χατζηελευθερίου.
- Το 2010 το έργο του Γιάννη Αγγελάκη (αφιερωμένο στο μουσικό σύνολο) «Το Φάντασμα της Μασσαλίας» για 5 κιθάρες, χοροθέατρο, βίντεο-αρτ, live κάμερα (βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό μονόπρακτο του Ζαν Κοκτώ).
- Το Νοέμβριο του 2011 σειρά παραστάσεων με το έργο «Τα ημερολόγια ενός διαβόλου», μια μουσική σύνθεση του Νίκου Χατζηελευθερίου για 4 κιθάρες και γυναικεία φωνή, πάνω σε ποίηση και κείμενα των Κ. Π. Καβάφη και Φ. Πεσσόα.
- Το Μάρτιο του 2012 τη μουσική «πράξη» και «12 νυχτερινά», βασισμένη σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
- Το καλοκαίρι του 2012 (στο μουσείο της Ακρόπολης και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) το δρώμενο «Ήχοι και μύθοι από την ιστορία και την περιπέτεια του αρχαίου πνεύματος» με θέματα από σωζόμενα αποσπάσματα αρχ. Ελληνικής μουσικής, καθώς και κομμάτια από μουσικές για σύγχρονες παραστάσεις αρχ. δράματος.
- Τη μουσική του Ν. Χατζηελευθερίου στην παράσταση “Αριστοφάνης junior” με την παιδική σκηνή του θεάτρου Βαφείο-Λάκης Καραλής. (2012-2013)
- Τη σκηνική μπαλάντα “Στο όνειρο ενός νηφάλια μεθυσμένου”, βασισμένη στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την παράσταση «Ένας όμηρος» του Μπρένταν Μπήαν.
- Τον κύκλο συναυλιών με Concerti grossi των Bach, Corelli, Handel, Geminiani, Vivaldi. (2015-2020), «Αιθουσα Παρνασσός’», «Αίθουσα Φίλιππος Νάκας», «Ραδιομέγαρο ΕΡΤ» κ.α.
- Τη μουσική παράσταση «’Έρωτας- Θάνατος- Θρίαμβος» με βάση το «Romancero Gitano» των Μ.Θεοδωράκη-F.G.Lorca (2016-2018), «Μικρό Παρίσι των Αθηνών- Αγγέλων Βήμα, ‘’Θέατρο Βαφείο’’, ‘’Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, Δήμου Χαλανδρίου’’.
- Τη μουσική παράσταση «Ξέμπαρκοι καιροί» βασισμένη σε μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία (φεστιβάλ Ρεματιάς 2020)
- Το Concierto Adaluz για 4 κιθάρες και ορχήστρα του J. Rodrigo με τη Underground Youth Orchestra (Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021)
- Το συναυλιακό πρόγραμμα ‘’Κονσέρτο Ανδαλουσιανής Φαντασίας’’ με Concerti του Rodrigo και έργα Ισπανών συνθετών (Jazzet musichall , ‘’Αίθουσα Παρνασσός’’ 2022)
- Τη μουσική παράσταση ‘’Ρεμπέτικο ταξίδι΄΄, με διασκευές Σμυρναίικων και Ρεμπέτικων τραγουδιών για 3 κιθάρες σε συνδυασμό με video της ιστορικού τέχνης Βασιλίκας Σαριλάκη (Lux Athens στο πλαίσιο της διοργάνωσης ‘’Μικρό Παρίσι των Αθηνών’’ 2022)
Τον Δεκέμβριο του 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο CD του συνόλου με τίτλο «Ίχνη», που περιλαμβάνει έργα των J. S. Bach, Μ. Χατζιδάκι, Γ. Αγγελάκη. Τον Ιούνιο του 2019, κυκλοφόρησε το δεύτερο CD με τίτλο «4 Concerti grossi…a preparar l’avvenire» με έργα των Corelli, Geminiani, Handel και Vivaldi.
Σήμερα, το Guitarte Ensemble συνεχίζει σταθερά την πορεία του, κατορθώνοντας να έχει τόσο έναν σταθερό πυρήνα όσο και μια συνεχώς ανανεούμενη σύνθεση.
Μαζί με τους έμπειρους μουσικούς του βασικού του πυρήνα, εμφανίζονται επί σκηνής νέοι κιθαριστές, δίνοντας στο αρχικό όραμα συνέχεια και αναπροσαρμογή. Πίσω από τη μουσική συνεργασία των μελών του προϋπάρχει μια κοινή αισθητική αντίληψη και μέσα από αυτήν τη συνεργασία αναζητούνται ιδέες και τομές για νέα ώθηση. Το σύνολο εργάζεται σε σταθερούς ρυθμούς ανεξάρτητα από τις συναυλιακές υποχρεώσεις σαν ένα εργαστήριο για την κιθαριστική τέχνη και τη μουσική σκέψη. Έτσι, βιώνεται και μοιράζεται μια κοινή μουσική ζωή, ένα καλλιτεχνικό «κοινόβιο» με απόλυτο σεβασμό στις προσωπικές περαιτέρω αναζητήσεις των μελών του. Το Guitarte Ensemble είναι ένα σύνολο που προϋποθέτει και αναδημιουργεί σχέσεις φιλίας και συντροφικότητας.