Το Βρετανικό Μουσείο μηνύει τον πρώην επιμελητή Peter Higgs, ισχυριζόμενο ότι έκλεψε περισσότερα από 1.800 αντικείμενα από τη συλλογή του.
Ο Higgs απολύθηκε τον Ιούλιο του 2023. Η αρχική ανακοίνωση του μουσείου τον Αύγουστο σχετικά με τα περίπου 2.000 αντικείμενα που έλειπαν, έχουν κλαπεί και έχουν υποστεί ζημιές δεν ανέφερε το όνομα του Higgs, αλλά τα δημοσιεύματα των Times of London και της Daily Telegraph ταυτοποίησαν γρήγορα τον βετεράνο έφορο ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης.
Τα χαμένα, κατεστραμμένα και κλεμμένα αντικείμενα ήταν αρχαίοι πολύτιμοι λίθοι και χρυσά κοσμήματα, καθώς και άλλα μικρά κομμάτια που δεν είχαν εκτεθεί σε δημόσια έκθεση. Σύμφωνα με το Associated Press, οι δικηγόροι του μουσείου δήλωσαν ότι ο Higgs “καταχράστηκε τη θέση εμπιστοσύνης του” και έκλεβε τα αντικείμενα επί 10 χρόνια.
“Τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί από το μουσείο είναι πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας”, δήλωσε ο δικηγόρος του μουσείου Daniel Burgess.
Οι εντολές της δικαστού του Ανώτατου Δικαστηρίου Heather Williams περιλαμβάνουν απαιτήσεις να καταγράψει ή να επιστρέψει ο Higgs όλα τα αντικείμενα από το μουσείο που βρίσκονται ακόμη στην κατοχή του εντός τεσσάρων εβδομάδων, καθώς και να αποκαλύψει τα αρχεία του από το eBay και το PayPal.
Το μουσείο δήλωσε στο δικαστήριο ότι έχει πλέον αποδείξεις ότι ο Higgs πωλούσε αντικείμενα από τη συλλογή για πάνω από 10 χρόνια, σε τουλάχιστον 45 αγοραστές από όλο τον κόσμο, και κάλυπτε τα ίχνη του “χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα, δημιουργώντας πλαστά έγγραφα και παραποιώντας αρχεία”.
Μάλιστα, πωλούσε τα αντικείμενα σε τιμές χαμηλότερες από την αξία τους – για να μην τραβήξει την προσοχή. Αυτοί οι ισχυρισμοί αντιστοιχούν σε προηγούμενες αναφορές ότι ο Higgs είχε καταχωρίσει ορισμένα από τα αντικείμενα στο eBay για μόλις 51 δολάρια.
Ο Higgs αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς. Το AP ανέφερε ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τη νομική αξίωση του Βρετανικού Μουσείου, αλλά δεν παρέστη σε ακρόαση στις 26 Μαρτίου λόγω ασθενειας.
Το σκάνδαλο που έγινε γνωστό πριν από μερικούς μήνες έπληξε την αξιοπιστία του μουσείου και οδήγησαν στην παραίτηση του διευθυντή Harwig Fischer και του αναπληρωτή διευθυντή Jonathan Williams. Παράλληλα, εντάθηκαν οι νέες εκκλήσεις για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.