O Κώστας Τσιλιλής και η ομάδα του παρουσίασαν στις 14 Μαρτίου στο χώρο της Εθνικής Πινακοθήκης, σε ένα κοινό εξειδικευμένων γευσιγνωστών, το Dark Cave Black, το πρώτο τσίπουρο παλαίωσης 12 ετών, της Ελληνικής Αποσταγματοποιϊας. Ένα συλλεκτικό, premium απόσταγμα, αποτέλεσμα μίας άκρως επιλεκτικής διαδικασίας παραγωγής.
Όλα ξεκινούν από την προσεκτικά και σχολαστικά επιλεγμένη πρώτη ύλη από διαλεγμένους, παλαιούς αμπελώνες των Μετεώρων. Μετά την επιμελημένη ζύμωση της πρώτης ύλης, ακολουθεί αργή απόσταξη σε μικρούς ασυνεχείς χάλκινους άμβυκες ατμού.
Από αυτή τη διαδικασία μόνο μία πολύ μικρή ποσότητα – ο πυρήνας της «καρδιάς» της απόσταξης- διατηρήθηκε και παλαιώθηκε, εν συνεχεία, για 12 ολόκληρα χρόνια, σε δρύινα βαρέλια που προηγουμένως είχαν φιλοξενήσει γλυκείς οίνους Vinsanto.
Το αποτέλεσμα είναι ένα φωτεινό, κεχριμπαρένιο, έντονα αρωματικό, απόσταγμα, εξαιρετικής συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας. Βαθύ, μεστό, βελούδινο και, ταυτόχρονα, απόλυτα ισορροπημένο, το Dark Cave Black αποκαλύπτεται μέσα από μία μυσταγωγία γεύσεων και αρωμάτων.
Νότες αποξηραμένων φρούτων και λουλουδιών, γλυκών μπαχαρικών, κηρήθρας, σταφίδας, δαμάσκηνου, καραμελωμένης φλούδας πορτοκαλιού, κέδρου, καφέ, καπνού, σοκολάτας, βύσσινου, καρυδιού και μοσχοκάρυδου – μεταξύ άλλων- ξεδιπλώνονται σε μια αέναη εξέλιξη που σαγηνεύει τις αισθήσεις.
Το Dark Cave Black 12 ετών σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα καινοτομίας και εξέλιξης της αποσταγματοποιίας Τσιλιλή, με έδρα τη Θεσσαλία, που συνεχίζει να πρωτοπορεί, ανοίγοντας νέους δρόμους για τα ελληνικά αποστάγματα.
«Με συγκίνηση και υπερηφάνεια παρουσιάζουμε την πρώτη συλλεκτική σειρά Dark Cave Black 12 ετών παλαίωσης: Για εμάς, αποτελεί ένα προϊόν-κόσμημα που δικαιώνει το όραμα και τις προσπάθειές μας, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό τσίπουρο μπορεί να αγγίξει άγνωστες μέχρι σήμερα κορυφές, και να σταθεί ισάξια δίπλα σε μεγάλα αποστάγματα του κόσμου», αναφέρει σχετικά ο αποσταγματοποιός, Κώστας Τσιλιλής.
Η σειρά Dark Cave Black κυκλοφορεί σε περιορισμένη έκδοση 700 φιαλών, σε επιλεγμένα σημεία.