Τη στιγμή που περισσότεροι από 730 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από την πείνα σε παγκόσμιο επίπεδο, καθημερινά ένα δισεκατομμύριο γεύματα φτάνουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Food Waste Index του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (27/3), έδειξε ότι περίπου το ένα πέμπτο των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως, σπαταλιέται είτε λόγω κακού προγραμματισμού είτε λόγω της έλλειψης εγκαταστάσεων ψύξης ή αποθήκευσης.
Το κόστος αυτής της σπατάλης τροφίμων, εκτιμάται στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως. Με βάση τα στοιχεία, περίπου το 60% από τους τόνους τροφίμων που σπαταλούνται προέρχεται από τα νοικοκυριά, με το εμπόριο τροφίμων να έχει, επίσης, σημαντικό ρόλο. Οι υπηρεσίες τροφίμων ευθύνονται για το 28% των αποβλήτων και το λιανικό εμπόριο για το περίπου 12% το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Σε αυτά, πρέπει να προστεθεί και ένα επιπλέον 13% των τροφίμων που χάνονται στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
Ετησίως, 79 κιλά τροφής σπαταλούνται ανά άτομο, ενώ οι άνθρωποι στα φτωχά νοικοκυριά πετούν στα σκουπίδια περίπου 7 κιλά λιγότερα ανά άτομο ετησίως, σε σχέση με τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Φυσικά, σε ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Ινδονησία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική, η σπατάλη τροφίμων έχει μειωθεί σημαντικά από το 2007.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.