MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Ανεβάζουν τα θαλασσινά τη χοληστερόλη; Η αλήθεια και οι μύθοι

Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα χοληστερόλης, μπορεί να αναρωτιέστε εάν τα θαλασσινά είναι μια υγιεινή επιλογή για τη διατροφή σας ή αν θα πρέπει να τα αποφεύγετε.

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Τα θαλασσινά, που καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες κατά τις περιόδους νηστείας αλλά και όταν «ανοίγει» ο καιρός, είναι νόστιμα και αγαπητά στους περισσότερους. Είναι όμως μία υγιεινή επιλογή και κυρίως όταν μιλάμε για ανθρώπους που προσέχουν τη χοληστερίνη τους; Την εμπεριστατωμένη απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο ειδικός, γι’ αυτό απευθύνθηκα στην Αμαλία Γιωτοπούλου, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, MSc στην Κλινική Διατροφή, [insta: a_giotopoulou_nutrition].

«Γνωρίζουμε ότι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης για έναν ενήλικα δεν είναι μεγαλύτερη από 300 mg την ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις πηγές χοληστερόλης στη διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών. Πριν όμως μιλήσουμε για τα θαλασσινά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τους διαφορετικούς τύπους χοληστερόλης και πώς επηρεάζουν την υγεία μας», εξηγεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓαλάζιες Ζώνες: Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής και οι καλές συνήθειες για να μεγαλώνουμε με υγεία12.09.2018

Χοληστερόλη LDL και HDL

Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης: η LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) και η HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας). Η LDL χοληστερόλη αναφέρεται συχνά ως «κακή» χοληστερόλη επειδή μπορεί να συσσωρευτεί στα τοιχώματα των αρτηριών σας, οδηγώντας σε καρδιακές παθήσεις. Η HDL χοληστερόλη, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται συχνά ως «καλή» χοληστερόλη επειδή βοηθά στην απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης από την κυκλοφορία του αίματός σας.

«Για να διαχειριστείτε τα επίπεδα χοληστερόλης σας, είναι σημαντικό να περιορίσετε την πρόσληψη κορεσμένων και τρανς λιπαρών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Αντίθετα, εστιάστε στην κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά, όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος», προτείνει η Αμαλία Γιωτοπούλου.

Να τρώμε ή να αποφεύγουμε τα θαλασσινά;

«Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Τα περισσότερα περιέχουν 150- 200 mg χοληστερόλης ανά μερίδα, κοντά δηλαδή στην ημερήσια συνιστώμενη δόση. Αυτός είναι και ο λόγος που βγήκε η «κακή» τους φήμη, ότι ανεβάζουν την χοληστερίνη. Παράλληλα όμως είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε λιπαρά περιέχουν ελάχιστη ποσότητα κορεσμένων και δεν περιέχουν καθόλου υδρογονωμένα και τρανς λιπαρά, που θεωρούνται πιο σημαντικά για την αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης. Είναι επίσης πηγή  ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της φλεγμονής, βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑLDL Χοληστερόλη: Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο έλεγχός της;12.09.2018

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association διαπίστωσε ότι η κατανάλωση θαλασσινών δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και 36%. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη των θρόμβων αίματος. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση θαλασσινών έχει ελάχιστη επίδραση στην κακή χοληστερόλη (LDL), ενώ μπορεί να αυξήσει σημαντικά την καλή (HDL).

Συμπερασματικά, η ενσωμάτωση θαλασσινών στη διατροφή σας μπορεί να είναι μια υγιεινή επιλογή, επιλέγοντας πάντα όμως, πιο υγιεινές μεθόδους μαγειρέματος για να απολαύσετε τα οφέλη των θαλασσινών χωρίς συμβιβασμούς στη θρεπτική τους αξία. Για παράδειγμα,  το τηγάνισμα των θαλασσινών σε φυτικά λάδια και βούτυρο μπορεί να αυξήσει σημαντικά την περιεκτικότητά τους σε “κακά” λιπαρά. Από την άλλη πλευρά, το μαγείρεμα στον ατμό, το ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο ή το τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των φυσικών επιπέδων χοληστερόλης, διατηρώντας παράλληλα τη θρεπτική τους αξία» καταλήγει η διαιτολόγος.

Περισσότερα από The Art of Life