Καταγωγή
Η Άβα ΝτιΒερνέ («Σέλμα ») αναζητά τις ρίζες του ρατσισμού με βάση το βιβλίο της Ίζαμπελ Γουίλκερσον «Caste: Τhe οrigin of our discontents».
Μια βραβευμένη με Πούλιτζερ δημοσιογράφος ερευνά τις σχέσεις που ενώνουν την ιεραρχία στις ινδικές κάστες, με το Ολοκαύτωμα και την αμερικανική δουλεία, στη μελέτη της για τον Ρατσισμό.
Οι ρίζες του κακούΞεκινώντας από ένα αυθεντικό γεγονός (το υπαρκτό, ευπώλητο και βραβευμένο βιβλίο «Caste: Τhe οrigin of our discontents» της Ίζαμπελ Γουίλκερσον) η ικανότατη Άβα ΝτιΒερνέ («Σέλμα») προβαίνει σε μια διαφορετική προσέγγιση του φυλετικού ρατσισμού. Το υβρίδιο φιξιόν- πραγματικότητας που υπογράφει φέρνει σε θέση οδηγού της ιστορίας της, την συγγραφέα του βιβλίου (την υποδύεται με ασυγκράτητη ορμή η Ονζανί Ελις-Τέιλορ) που ανάγεται σε πρωταγωνίστρια και φέρνει την αποφασισμένη ματιά της στην πολιτική διάσταση του σεναρίου.
Στην ουσία το φιλμ μιλάει για το πώς η Γουίλκερσον εμπνεύστηκε την ιδέα δημιουργίας του βιβλίου της «Caste: Τhe οrigin of our discontents», βάζοντας στο επίκεντρο της έρευνας της, ένα φρικαλέο ρατσιστικό φόνο με θύμα ένα νεαρό αφροαμερικανό. Το σενάριο ενισχύει το πλαίσιο δράσης της ιστορίας με προσωπικές βινιέτες από τη ζωή της συγγραφέως (εδώ ένας κάπως υπερβάλλων μελοδραματισμός αποδυναμώνει κάπως το πρώτο μέρος του έργου) και ενισχύει τη πολιτική τοποθέτηση του με έναν ευφυές συνδυασμό ιστορικής έρευνας- σκηνοθετικής ακρίβειας- συναισθηματικής έντασης.
Η πολυπλοκότητα και κυρίως ο διεξοδικός τρόπος με τον οποίο η ηρωίδα οδηγείται στα σοκαριστικά συμπεράσματα της δεν είναι μόνο ένα θαυμάσιο μάθημα ιστορίας (θα σας αφήσουν άφωνους τα ιστορικά τεκμήρια που αποδεικνύουν την συγγένεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, με τους αμερικανικούς ρατσιστικούς νόμους και την ιεράρχηση στις ινδικές κάστες) αλλά και μια ικανή αφηγηματική ανθρώπινη τραγωδία.