Ακόμα ένα «Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής» με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο
Η έκτη συναυλία του επιτυχημένου προγράμματος που έχει στόχο την εξοικείωση του ενήλικου κοινού με τα είδη της συμφωνικής μουσικής, με θέμα, αυτή τη φορά, τη μουσική μπαλέτου και «ξεναγούς» την Μαρία Ευθυμίου, τον Χρίστο Παπαγεωργίου και τον Λουκά Καρυτινό, πραγματοποιείται στις 5 και 6 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συνεχίζοντας την περιήγησή της στο κέντρο της μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσκαλεί το κοινό στην έκτη συναυλία του επιτυχημένου προγράμματος που έχει στόχο την εξοικείωση του ενήλικου κοινού με τα είδη της συμφωνικής μουσικής, στις 5 και 6 Απριλίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής.
Έχοντας για ξεναγούς σε αυτό το ταξίδι τη δημοφιλή ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, τον συνθέτη και πιανίστα Χρίστο Παπαγεωργίου και τον διευθυντή της ορχήστρας Λουκά Καρυτινό, η ΚΟΑ, σε αυτή τη διπλή συναυλία εισάγει το κοινό στη Μουσική Μπαλέτου. Εκεί όπου οι μελωδίες, απελευθερώνοντας μυαλό και σώμα, αφηγούνται ιστορίες, ξεδιπλώνοντας κόσμους ολόκληρους.
Επιτυχημένο φιλόδοξο εγχείρημα«Ο κύκλος παραστάσεων – συναυλιών “Ταξίδι στο κέντρο της μουσικής”, το φιλόδοξο, πρωτοποριακό εγχείρημα της εξοικείωσης με τη συμφωνική μουσική ενός ενήλικου κοινού που οραματιστήκαμε, αγαπήθηκε με πάθος», σχολιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός. Στην επόμενη συναυλία του κύκλου αυτού, συνεχίζει, «παρουσιάζουμε το πώς οι ιστορικομουσικές συνθήκες περνάνε στη μουσική μπαλέτου. Εξερευνούμε τους κόσμους που αναδύονται από τη σωματικότητα του χορού και της μουσικής».
Από τη μεριά της, η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου σημειώνει: «Η μουσική μπαλέτου συνοδεύει ένα από τα ομορφότερα θεάματα του κόσμου: το μπαλέτο. Έναν τύπο πολύ επεξεργασμένου χορού, που γεννήθηκε από λαϊκούς χορούς τής Αναγέννησης για να καλλιεργηθεί, στη συνέχεια, σε γαλλικό και ρωσικό περιβάλλον του 17ου και του 18ου αιώνα, αντιστοίχως. Η γαλλική πλευρά έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά, εξ ου και οι όροι του μπαλέτου είναι γαλλικοί, με τους γάλλους ζωγράφους (Ντεγκά, Μονέ κ.λπ.) να έχουν αποθεώσει τίς μπαλαρίνες στα έργα τους».
Επί σκηνής, λοιπόν, η Μαρία Ευθυμίου παρουσιάζει το ιστορικό πλαίσιο και ο Χρίστος Παπαγεωργίου ξεδιπλώνει τα μουσικολογικά χαρακτηριστικά του μπαλέτου, ενώ έμπειροι χορευτές συμβάλλουν στην αποκρυπτογράφηση αυτής της τέχνης που αντλεί από τους λαϊκούς χορούς της Αναγέννησης για να εξελιχθεί σε ένα συναρπαστικό θέαμα, γεμάτο κρυφούς κώδικες επικοινωνίας. Η Ορχήστρα ερμηνεύει, μεταξύ άλλων, αποσπάσματα από έργα των Ραβέλ, Γκουνό, Προκόφιεφ και Τσαϊκόφσκι.
Τη σκηνοθεσία και αυτής της της παράστασης έχει αναλάβει η Κατερίνα Ευαγγελάκου. Συμμετέχουν, επίσης, η χορογράφος Πένυ Διαμαντοπούλου, η χορεύτρια Ελένη Μάρκου και ο χορευτής Pasquale Caselli, η χορογράφος και χορεύτρια Ματίνα Καϊάφα και οι χορεύτριες Αριάδνη Μελίτη Αγγελοπούλου, Ιωάννα Αλαμάνου, Μαριάννα Κουκουλεκίδου, Βασιλική Κυμπούρη, Μυρτώ Λαμπρινάκου, Ελπίδα Μπελιμπασάκη, Όλγα Σπυράκη, Αντιόπη Σταμοπούλου, Λυδία Τσούμπελη.