Πιτιλιάνο: Ταξίδι στη «μικρή Ιερουσαλήμ» της Ιταλίας
Σκαρφαλωμένο στην άκρη του βράχου στο νοτιότερο σημείο της Τοσκάνης, το μεσαιωνικό Πιτιλιάνο είναι ένα από τα υπέροχα μυστικά της Ιταλίας. Το χωριό είναι γνωστό και ως «μικρή Ιερουσαλήμ» λόγω της εβραϊκής κοινότητας που άκμασε εκεί.
Ακόμα και από μακριά, είναι αδύνατο να μη μαγευτείς από τη θέα του χωριού, έτσι όπως ισορροπεί στην άκρη ενός μακρόστενου βράχου, με τα μεσαιωνικά κτήρια να μοιάζουν να αιωρούνται πάνω από την κοιλάδα. Γνωστό και ως «μικρή Ιερουσαλήμ» (La Piccola Gerusalemme) λόγω της εβραϊκής κοινότητας που άκμασε εκεί, το γραφικό Πιτιλιάνο (Pitigliano), που βρίσκεται στην επαρχία του Γκροσέτο, είναι μία από τις ομορφότερες γωνιές της Τοσκάνης κι ένα από τα υπέροχα μικρά μυστικά της Ιταλίας.
Θα χρειαστεί να διανύσετε περίπου 155 χλμ. από τη Ρώμη ή 90 χλμ. από τη Φλωρεντία για να φτάσετε στο χωριό που είναι χτισμένο πάνω σε έναν ηφαιστειογενή βράχο από τόφφο. Ο εντυπωσιακός βράχος περιβάλλεται από καταπράσινες κοιλάδες που διασχίζονται από τους ποταμούς Λέντε και Μελέτα.
Στο σημείο που σήμερα υπάρχει το χωριό, είχε δημιουργηθεί τον 8ο αιώνα ένας ετρουσκικός οικισμός. Σύμφωνα με έναν παλιό μύθο η πόλη ιδρύθηκε από δύο Ρωμαίους, τον Petilio και τον Celiano. Το όνομα Pitigliano προέρχεται από τον συνδυασμό των ονομάτων τους. Από τις αρχές του 16ου αιώνα, το Πιτιλιάνο φιλοξένησε μια ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα, η οποία βρήκε εδώ καταφύγιο διωγμένη από το παπικό καθεστώς. Πολλές οικογένειες Εβραίων ήρθαν να κατοικήσουν στην περιοχή αυτή, όπου τους επιτρεπόταν να ζουν σε γκέτο και να αναπτύσσουν διάφορες εμπορικές δραστηριότητες. Η εβραϊκή κοινότητα του Πιτιλιάνο δυνάμωσε σε τέτοιο βαθμό, ώστε το 1598 κατασκεύασε μια συναγωγή, η οποία σώζεται μέχρι σήμερα.
Μπαίνοντας στην πόλη, ο δρόμος ακολουθεί τα τείχη του κάστρου Orsini με το επιβλητικό Palazzo Orsini του 13ου αιώνα που στεγάζει δύο μουσεία: το Civic Archaeological Museum και το Palazzo Orsini Museum. Λίγο πιο πέρα, η Piazza della Repubblica με τα δύο εντυπωσιακά σιντριβάνια, προσφέρει υπέροχη θέα στους λόφους της περιοχής. H Via Zuccarelli, που ξεκινά από εδώ, αποτελούσε τον κύριο δρόμο του εβραϊκού γκέτο της πόλης. Το κτήριο της Συναγωγής του 1598 έχει αποκατασταθεί στο παλιό μεγαλείο του και φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξίζει μια επίσκεψη στο Museo della Cultura Ebraica, που φέρνει τους επισκέπτες σε επαφή με αυτή την πλούσια κληρονομιά που κατάφερε να διασωθεί.
Διαβάστε περισσότερα στο travelgo.gr.