MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι περιλαμβάνει ο πολιτιστικός χάρτης αναβάθμισης της Αττικής

Το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ανακοινώνει τη χρήση του ευρωπαϊκού εργαλείου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που μπορεί να αποφέρει έως και 170 εκατ. ευρώ για έργα πολιτισμού.

Στέλλα Χαραμή | 22.04.2024 Φωτογραφία εξωφύλλου: Jim Niakaris/Unsplash

Μια αναλυτική χαρτογράφηση του πολιτιστικού πλούτου της Αττικής, χρησιμοποιώντας το ευρωπαϊκό μοντέλο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), ανακοινώνει από κοινού το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Αττικής. Καθώς η μελέτη βρίσκεται ήδη σε τροχιά εκπόνησης, οι δύο φορείς προλογίζουν το πολυσύνθετο αυτό πρόγραμμα που στοχεύει σε παρεμβάσεις αναβάθμισης στο μνημειακό πλούτο του Λεκανοπεδίου και όχι μόνο.
Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πρόκειται για ένα στρατηγικό σχεδιασμό που μπορεί να αξιοποιήσει κονδύλια έως και 170 εκατομμυρίων ευρώ – εκ των οποίων τα 60 εκατομμύρια θα αντληθούν από το ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 ενώ τα υπόλοιπα από τα Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027.

Η μερίδα του λέοντος στην Αττική

Αφορμή για την εκπόνηση της ΟΧΕ είναι η έντονη πολιτιστική κίνηση που καταγράφεται στην Αττική (συνυπολογίζοντας τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους προτεραιότητας που φιλοξενεί η αττική γη) καθώς το γεγονός πως τα ¾ της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του πολιτιστικού κλάδου προέρχονται από την Αττική, στην οποία εδρεύει το 58% των επιχειρήσεων, εδώ απασχολείται το 60% των εργαζομένων και, κατ’ επέκταση συσπειρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών· για την ακρίβεια το 40% της ελληνικής επικράτειας.

Tο Μέγαρο Αλέξανδρου Σούτσου θα φιλοξενήσει το Θεατρικό Μουσείο στη Σταδίου 47.

Συνωστισμός τουριστών στο ιστορικό κέντρο

Η μελέτη στο πλαίσιο της ΟΧΕ αναδεικνύει επίσης την υπερσυγκέντρωση επισκεπτών στο ιστορικό μητροπολιτικό κέντρο, γεγονός που δημιουργεί χωρικές ανισότητες. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου σχεδιάζεται ήδη μια πολιτιστική διαδρομή με τίτλο «Η Τριλογία της Αττικής». Πρόκειται για μια ιδέα του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και αφορά στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης χωρικής παρέμβασης, οργάνωσης και ανάδειξης του θεματικού άξονα του πολιτισμού στις περιοχές της Αθήνας, της Ελευσίνας και του Λαυρίου με στόχο, τη διάχυση της τουριστικής κίνησης σε όλη την Περιφέρεια.

«Αφετηρία του υπουργείου αποτελεί ένα νέο όραμα για τη συνολική αποτελεσματική διαχείριση του φυσικού και πολιτιστικού Αττικού τοπίου ως μείζονος τουριστικού προορισμού και αναπτυξιακού κεφαλαίου με συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους: Προστασία και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς με άξονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία. Εμπλουτισμό, βελτίωση της ποιότητας και της ελκυστικότητας υποδομών και υπηρεσιών. Αναδιοργάνωση, αποκέντρωση, διάχυση, διασπορά και στοχευμένη και ισόρροπη ανακατανομή της τουριστικής κίνησης και της επισκεψιμότητας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας με σκοπό τον αποκορεσμό και την άμβλυνση της εποχικότητας του τουρισμού μέσω της ανάδειξης νέων αποκεντρωμένων πόλων έλξης και της οργανωμένης δικτύωσης των σημείων ενδιαφέροντος», εξηγεί η κ. Μενδώνη.

Νίκος Χαρδαλιάς και Λίνα Μενδώνη στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι, όπου και έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ποιά έργα θα χρηματοδοτηθούν

Μολονότι δεν έχει κοινοποιηθεί η αναλυτική λίστα με τους χώρους – κτήρια των παρεμβάσεων, διευκρινίζεται πως οι πόροι θα διατεθούν εξίσου στο Σύγχρονο Πολιτισμό όσο και στην Πολιτιστική Κληρονομιά τόσο στην ιστορικό Μητροπολιτικό Κέντρο (δηλαδή το ιστορικό κέντρο), την Ανατολική, Δυτική Αττική, τη ζώνη του παράκτιου μετώπου, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα – Αντικήθυρα.

Πάντως, ανάμεσα στα έργα του Προγράμματος «Αττική» περιλαμβάνονται το κτήριο επί της Σταδίου 47 (κοντά στην πλατεία Ομονοίας) που θα φιλοξενήσει το Θεατρικό Μουσείο (10.5 εκατ. ευρώ), τα έργα στο Τατόι (30 εκατ. ευρώ ), στο Ναό του Ηφαίστου (2,5 εκατ ευρώ), στο ναό του Ολυμπίου Διός (4,2 εκατ. ευρώ), τα έργα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (30 εκατ. ευρώ) στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα στο Μαραθώνα (5 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝίκος Τσούχλος: Ο καλύτερος τρόπος για να καταστρέψεις τη δουλειά σου, είναι να κάτσεις πάνω της12.09.2018

Επίσης, από το πρόγραμμα αναμένεται να τροφοδοτηθούν έργα για την επαναλειτουργία του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης που θα πάρει νέα χρήση (4 εκ. ευρώ) καθώς και δράσεις για την ενίσχυση του Σύγχρονου Πολιτισμού όπως το πρόγραμμα πιλοτικής εφαρμογής της Ιατρικής Παραστατικών Τεχνών στο Ωδείο Αθηνών και η πιλοτική λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας «Ακροπόλ».

Μακέτα του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά από το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis architects που εκπονεί τη μετατροπή των παλαιών σιλό στην ποροβλήτα του λιμανιού.

Υλοποιούνται ήδη

Η υπουργός Πολιτισμού δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στα παραπάνω έργα πρέπει να προστεθούν και τα ήδη υλοποιούμενα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Μέχρι σήμερα στην Επικράτεια έχουν ενταχθεί 206 έργα συνολικής δημόσιας δαπάνης 610 εκ. ευρώ, με τα 50 από αυτά προϋπολογισμού άνω των 240 εκ. ευρώ να εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε εμφατικά «στα σύνθετα έργα» στο πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόϊ  (50 εκατ. ευρώ), στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης, της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού  (14 εκατ. ευρώ), στο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στον Πειραιά (93 εκατ. ευρώ), στο στέγαστρο του Πολυανδρίου στην «Εσπλανάδα» του ΚΠΙΣΝ (6.5 εκατ. ευρώ), στο REX του Εθνικού Θεάτρου, έργα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας και της Αίγινας (4.5 εκατ. ευρώ).

Αποκατάσταση και στο μνημείο της Ακρόπολης. @Patrick/Unsplash

Τα σχέδια της Περιφέρειας Αττικής

Συμπληρωματικά, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας, η οποία εφαρμόζει αυτή τη στιγμή το εργαλείο των ΟΧΕ στον τομέα του Πολιτισμού ενώ προανήγγειλε ότι, το επόμενο διάστημα, θα παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο της νέας Περιφερειακής Αρχής για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Αττικής που αφορά και στην ενίσχυση του πολιτιστικού προϊόντος της.

Περισσότερα από Art & Culture