MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
21
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Πάσχα στην Ελλάδα: Ιστορίες, έθιμα και παραδόσεις σε 11 πασχαλινούς προορισμούς

Από τους κερκυραϊκoύς Μπότηδες, την κατανυκτική Τελετή του Νιπτήρος και τον Νεκρό Ζαφείρη της Ηπείρου μέχρι τον περίφημο Καλαφουνό και τον Ρουκετοπόλεμο – ταξιδεύουμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για ένα μυστηριακό Πάσχα.

Ναταλία Βουρλιωτάκη | 29.04.2024

Άρρηκτα συνδεμένο με τις ελληνικές παραδόσεις και τα έθιμα του πολιτισμού μας, το Πάσχα γιορτάζεται μοναδικά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με την αναβίωση των – αναλλοίωτων μέσα στο χρόνο – πατροπαράδοτων εθίμων που προσδίδουν ‘χρώμα’ στην εορταστική αυτή περίοδο.

Η επιστροφή στις ρίζες, η επαφή με τη φύση και η θρησκευτική κατάνυξη που δημιουργείται με τις παραδόσεις και τις λαογραφικές εκδηλώσεις που ζωντανεύουν κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης γιορτής της χριστιανοσύνης συνθέτουν τις βάσεις για την πιο κατανυκτική και χαρμόσυνη περίοδο του έτους, αντανακλώντας την ιστορία και τους ίδιους τους ανθρώπους κάθε τόπου.

Kυκλάδες. Πηγή: Fotis Fotopoulos/ @unsplash

Υπάρχουν περιοχές ανά την Ελλάδα που ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητα των τοπικών εθίμων τους και χαρακτηρίζονται ως δημοφιλείς πασχαλινοί προορισμοί, ενώ παράλληλα περιοχές πιο εναλλακτικές που προσφέρουν μία εξίσου μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες κατά τη γιορτινή περίοδο του Πάσχα. Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε σε παραδοσιακούς, γραφικούς αλλά και κοσμοπολίτικους προορισμούς στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα που παντρεύουν την εξοχή και την κοσμοπολίτικη αύρα για να γνωρίσουμε τους Μπότηδες και τη Μαστέλα, τη νύχτα των αερόστατων, τον Καλαφουνό, την Τελετή του Νιπτήρος, τον Ρουκετοπόλεμο, τον Νεκρό Ζαφείρη και άλλα πολλά ενδιαφέροντα τοπικά έθιμα με τα οποία οι ντόπιοι γιορτάζουν τα Πάθη και την Ανάσταση.

Ύδρα: Ο Θαλασσινός Επιτάφιος στην ‘αρχόντισσα’ του Σαρωνικού

Ύδρα. Πηγή: Despina Galani/ @unsplash

Η παραδοσιακή αλλά παράλληλα κοσμοπολίτικη αρχοντική Ύδρα, με σημεία αναφοράς τα γραφικά αρχοντικά και τα σοκάκια της, αφήνει το προσωπικό της αποτύπωμα στις πασχαλινές παραδόσεις προσφέροντας ένα διαφορετικό Πάσχα με την περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα και το κάψιμο του Ιούδα.

Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του νησιού, το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο στα Καμίνια. Ο Επιτάφιος μπαίνει στο νερό και ο ιερέας,  πάνω από την ακροθαλασσιά, ψέλνει ευχές και ευλογεί το νερό για να προστατεύει τους ναυτικούς ώστε να επιστρέφουν ασφαλείς στον τόπο τους, ενώ ταυτόχρονα διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου. Το συγκεκριμένο έθιμο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1923 και ξεκίνησε από τους σφουγγαράδες των Καμινίων, των οποίων τα καΐκια αναχωρούσαν μετά την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως και επέστρεφαν την ημέρα της Υψώσεως του Τίμιου Σταυρού. Όσο για την ημέρα του Πάσχα, ο Ιούδας κρεμασμένος καίγεται ολοσχερώς αφού πρώτα “τιμωρηθεί” από τα όπλα των ντόπιων.
Η Ύδρα βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό και απέχει μιάμιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά.

Χίος: Ο Ρουκετοπόλεμος στο μυροβόλο νησί του Αιγαίου

Χίος. Πηγή: Nida Oral/ @unsplash

Αν και όχι ο πιο δημοφιλής πασχαλιάτικος προορισμός, τα έντονα αρώματα της μαστίχας, τα μεσαιωνικά χωριά της και το Κάστρο με τα Οθωμανικά Λουτρά σε συνδυασμό με το εκκωφαντικό έθιμο του Ρουκετοπόλεμου προσελκύουν τους εκδρομείς για ένα φαντασμαγορικό Πάσχα στη Χίο, εκεί που – όπως λένε – σείεται η γη κατά τη διάρκεια της Ανάστασης.

Δίπλα από τη θάλασσα, τους γραφικούς ανεμόμυλους και τα λιμανάκια, πρωταγωνιστής των εορταστικών δρώμενων αποτελεί ο ‘ετοιμοπόλεμος’ Βροντάδος, το εντυπωσιακό έθιμο του Ρουκετοπόλεμου στον χωριό Βροντάδο, το οποίο αναβιώνει το Μεγάλο Σάββατο και κορυφώνεται τα μεσάνυχτα μόλις σημάνει η Ανάσταση.

Πρόκειται για έναν ιδιότυπο ‘πόλεμο’ ανάμεσα στις ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την εποχή της Τουρκοκρατίας, κατά τον οποίο επιτίθενται με ρουκέτες το ένα καμπαναριό στο άλλο. Από τα αυτοσχέδια κανονάκια που έφτιαχναν οι ενορίτες, πλέον οι ντόπιοι κατασκευάζουν αυτοσχέδιες ρουκέτες και βεγγαλικά από νίτρο, θειάφι και μπαρούτι που εκτοξεύονται στον ουρανό με σκοπό να συναγωνιστεί η μία εκκλησία την άλλη. Η προετοιμασία των ρουκετών ξεκινά αμέσως μετά το Πάσχα έτσι ώστε να είναι έτοιμες την επόμενη χρονιά, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή τους απαιτεί εμπειρία που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά. Προς αποφυγή ατυχημάτων, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία τόσο των παρευρισκόμενων όσο και των κτιρίων.

Εάν δεν είστε λάτρεις της ‘πύρινης νύχτας’ στο Βροντάδο αλλά προτιμάτε κάτι πιο ήσυχο, το χωριό Μεστά της Χίου αναβιώνει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.  Εξίσου εντυπωσιακή  είναι η περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια του καλοδιατηρημένου μεσαιωνικού χωριού, δίπλα από τα παλιά αρχοντικά όπως επίσης οι 5 με 6 επιτάφιοι που συγκεντρώνονται τη Μεγάλη Παρασκευή και ψάλλουν όλοι μαζί στην κεντρική Πλατεία Βουνακίου.
Η Χίος είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, ανάμεσα στη Λέσβο και την Ικαρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤι θα δούμε τον Μάιο στη θεατρική Αθήνα12.09.2018

Σύρος: Η κατανυκτική συνύπαρξη της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας

Ερμούπολη, Σύρος. Πηγή: Stelios Xenakis/ @unsplash

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποτελεί έναν από τους ομορφότερους προορισμούς για την εορταστική περίοδο του Πάσχα λόγω του ιδιαίτερου εθίμου της να γιορτάζεται κοινά από την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία, παρόλο που το Καθολικό Πάσχα πέφτει σε διαφορετική ημερομηνία.

Στο μοναδικό ίσως μέρος του κόσμου που οι Καθολικοί γιορτάζουν με τους Ορθόδοξους, οι περιφορές των Επιταφίων τους ξεκινούν από όλες τις ενορίες του νησιού, περνώντας από κάθε γειτονιά και καταλήγουν στην Ερμούπολη, στο Δημαρχείο της Σύρου, όπου ψάλλονται τροπάρια από τη χορωδία του Αγίου Νικολάου και τη μπάντα του Δήμου. Μετά την Ανάσταση, οι Καθολικοί περιφέρουν το άγαλμα του Ιησού στο νησί με τη συνοδεία των βεγγαλικών που δημιουργούν μία εκκωφαντική ατμόσφαιρα. Την επόμενη μέρα, το ομοίωμα του Ιούδα παραδίδεται στις φλόγες.

Ο συνεορτασμός των δύο Εκκλησιών αποτελεί μία μυσταγωγική συνύπαρξη που επισφραγίζει την αρμονική συμβίωση τους προσφέροντας στους επισκέπτες μία ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς από κοντά.
Η Σύρος βρίσκεται στις Κυκλάδες και απέχει 4 – 5 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά

Πάτμος: Η Τελετή του Νιπτήρος στο ιερό νησί της Αποκάλυψης

Πάτμος. Πηγή: Pepi Nikolopoulou/ @unsplash

Η Πάτμος αποτελεί έναν από τους πιο κλασσικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς την περίοδο του Πάσχα – αν όχι και τον δημοφιλέστερο – λόγω των πατροπαράδοτων εθίμων όπου τηρούνται ευλαβικά από την Κυριακή των Βαΐων, με αποτέλεσμα την προσέλκυση δεκάδων θρησκευτικών επισκεπτών.

Στα «Ιεροσόλυμα του Αιγαίου», όπως χαρακτηρίζεται η Πάτμος, όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε το βιβλίο της Αποκάλυψης, πραγματοποιούνται με συνέπεια η Τελετή του Νιπτήρος, η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης, η λειτουργία της Ανάστασης, όπως επίσης η «Ακολουθία της Αγάπης».

Κατά την τελετή του Νιπτήρος – ένα από τα πιο ιδιαίτερα έθιμα σε όλη την Ελλάδα – πραγματοποιείται η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Στη δαφνοστολισμένη Χώρα του νησιού με θέα το πέλαγος, μετά τη λειτουργία στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, τελείται, μέσα σε αυστηρά μοναστηριακό κλίμα, η αναπαράσταση με 12 μοναχούς ή κληρικούς που υποδύονται τους 12 Αποστόλους, τον ηγούμενο της Μονής Θεολόγου που υποδύεται τον Χριστό και έναν κληρικό που υποδύεται τον Ευαγγελιστή, με πρωταγωνιστές τον Απόστολο Πέτρο και τον Ιούδα. Κατά τη διάρκεια του τελετουργικού, ο ηγούμενος ραντίζει συμβολικά τα πόδια των μοναχών με νερό – όπως έκανε ο Ιησούς για να πλύνει τα πόδια των μαθητών του στο μυστικό δείπνο. Πρόκειται για ένα παμπάλαιο έθιμο που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα. Στη συνέχεια ακολουθεί ο Επιτάφιος και η Ανάσταση, όπου διαβάζεται το Ευαγγέλιο σε 7 γλώσσες.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στη μονή του Αγίου Ιωάννη, η λειτουργία είναι αφιερωμένη στη δεύτερη Ανάσταση και ο Ηγούμενος, στο τέλος της, μοιράζει κόκκινα αυγά στους παρευρισκόμενους.

Κι ένα extra tip: Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας απαγορεύεται η κατανάλωση κρέατος σε ολόκληρο το νησί.
Η Πάτμος είναι το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων και απέχει 7,5 – 9 ώρες από το λιμάνι του Πειραιά.

Ρόδος: Ο περίφημος «Καλαφουνός» στο νησί των Ιπποτών

Ρόδος. Πηγή: Dim Hou/ @unsplash

Τα σοκάκια της Μεσαιωνικής Πόλης του κοσμοπολίτικου νησιού της Ρόδου είναι στολισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας δημιουργώντας μυστηριακές εικόνες κατάνυξης.

Ο παραδοσιακός και μεγαλύτερος Επιτάφιος του νησιού, ο οποίος συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο, πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κοιμητήριο Ρόδου ενώ μεγαλοπρεπής είναι και ο Επιτάφιος της Παναγιάς Καθολικής στο χωριό Κρεμαστή. Αφού ξημερώσει και σημάνει η πρώτη Ανάσταση το πρωί του Σαββάτου, οι πιστοί αναπαριστούν τον ήχο της κατάρρευσης του Άδη χτυπώντας εκκωφαντικά τα θρονιά της εκκλησίας.

Το εντυπωσιακό όμως πασχαλινό έθιμο που χαρακτηρίζει τη Ρόδο είναι αυτό του περίφημου «Καλαφουνού», το οποίο χρονολογείται από πολύ παλιά. Από την Μεγάλη Πέμπτη, οι κάτοικοι μαζεύουν μεγάλους κορμούς δέντρων – τις γνωστές ως «κουτσούρες» – τις οποίες στοιβάζουν δημιουργώντας ένα μεγάλο βουνό από ξύλα. Το Μεγάλο Σάββατο λοιπόν, λίγο πριν την Ανάσταση, ανάβουν τη μεγάλη φωτιά, τον «Καλαφούνο», που συμβολίζει το κάψιμο του Ιούδα.

Το Σάββατο του Λαζάρου επίσης, τα παιδιά συνηθίζουν να τριγυρνούν σε όλο το νησί και να τραγουδούν τον «Λάζαρο» από σπίτι σε σπίτι, λαμβάνοντας χρήματα ή αυγά ως αντίτιμο, τα οποία δίνουν αργότερα στους ιερείς. Παράλληλα, σε όλα τα σπίτια μοσχομυρίζουν τα «Λαζαράκια», παραδοσιακά στριφτά κουλουράκια που συμβολίζουν το σώμα του Λαζάρου, τυλιγμένο στο σάβανο. Την Κυριακή του Πάσχα, ετοιμάζουν τον «Λαμπριάτη» δηλαδή αρνί ή κατσίκι στο φούρνο γεμιστό με ρύζι και εντόσθια, που στα χωριά της Ρόδου ονομάζεται «καπαμάς».
Η Ρόδος βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και απέχει 15 περίπου ώρες από το λιμάνι του Πειραιά.

Λεωνίδιο: Η φωτεινή νύχτα των αερόστατων στην πετρόχτιστη κωμόπολη της Αρκαδίας

Λεωνίδιο Αρκαδίας. Πηγή: Ernests Vaga/ @unsplash

Ένα από τα ομορφότερα μέρη της Αρκαδίας που αξίζει να επισκεφτείτε τόσο για τα φυσικά τοπία όσο και για τα εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμα του, είναι το Λεωνίδιο. Συνδυάζοντας το βουνό με τη θάλασσα, η γραφική κωμόπολη απέχει μόνο τρεις ώρες από την Αθήνα, μένει πιστή στις παραδόσεις και ξεχωρίζει για την τοπική τσακώνικη διάλεκτο.

Το Λεωνίδιο φημίζεται για ένα από τα πιο φαντασμαγορικά πασχαλινά έθιμα της χώρας μας, τους πολύχρωμους «αφανούς», δηλαδή τα φωτεινά χάρτινα αερόστατα που κατακλύζουν τον ουρανό πάνω από την πόλη, αφού αναγγείλει ο ιερέας το «Χριστός Ανέστη», το οποίο μεταφράζεται στην τσακώνικη διάλεκτο ως «Καούρ εκάνατε!». Σύμφωνα με το έθιμο, που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και λέγεται ότι μεταφέρθηκε από την Κίνα και την Ιαπωνία από τους πολυταξιδεμένους ναυτικούς του Λεωνιδίου, οι πέντε ενορίες της πόλης συναγωνίζονται για το ποια θα πετάξει τα περισσότερα αερόστατα. Έτσι, οι ντόπιοι ανάβουν τις ποτισμένες με πετρέλαιο και λάδι «κολλημάρες» και πάνω από 600 αερόστατα απελευθερώνονται στον ανοιξιάτικο νυχτερινό ουρανό δημιουργώντας μία ατμοσφαιρική Ανάσταση – ένα μοναδικό θέαμα που αξίζει να βιώσετε. Παράλληλα, το βράδι της Ανάστασης, πραγματοποιείται η τελετή του καψίματος του Ιούδα στην κεντρική πλατεία και την επόμενη μέρα ακολουθεί το «Γεύμα της Αγάπης» με παραδοσιακό γλέντι και τσακώνικους χορούς.

Κι ένα extra tip: Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν αερόστατα από τα τοπικά μαγαζιά της πόλης.
Το Λεωνίδιο είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και απέχει 2-3 ώρες από την Αθήνα.

Ναύπακτος: Τα αναμμένα κεριά και οι δάδες γύρω από το Κάστρο του Ενετικού Λιμανιού

Ναύπακτος. Πηγή: Jason Blackeye/ @unsplash

Έναν ακόμη κοντινό προορισμό από την Αθήνα για τις πασχαλινές διακοπές αποτελεί η μεσαιωνική Ναύπακτος, πόλος έλξης πολλών επισκεπτών λόγω των αναμμένων κεριών και του φλεγόμενου σταυρού που φωτίζουν το γραφικό λιμάνι της.

Με αφορμή τον χαιρετισμό των επιταφίων του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Παρασκευής από τους ψαράδες της πόλης, τη δεκαετία του ‘50, καθιερώθηκε το βράδι της Μεγάλης Παρασκευής να στολίζεται περιμετρικά το Κάστρο γύρω από τα τείχη του Ενετικού Λιμανιού της Ναυπάκτου με εκατοντάδες αναμμένα κεριά και δάδες σχηματίζοντας έναν μεγάλο σταυρό. Κατά τη διάρκεια της περιφοράς του Επιταφίου, πομπές από ντόπιους και επισκέπτες καταλήγουν στο επιβλητικό Κάστρο και απολαμβάνουν μία κατανυκτική εικόνα μοναδικής ομορφιάς συνοδευόμενη από πολύχρωμα πυροτεχνήματα.

Παρόλο που παλαιότερα, συνηθιζόταν μετά την περιφορά του Επιταφίου, οι δύο ενορίες της πόλης να ανταλλάζουν βεγγαλικά, δηλαδή «Χαλκούνια» σύμφωνα με τους ντόπιους, πλέον έχει ασθενήσει ως έθιμο.

Κι ένα extra tip: Αξίζει να επισκεφτείτε την εκκλησία της Παναγιάς για να θαυμάσετε τον ασημοκέντητο επιτάφιο.
Η Ναύπακτος είναι παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας στον Κορινθιακό Κόλπο και απέχει περίπου 2,5 ώρες από την Αθήνα.

Τέμενη Αιγίου: Η δίκη του Ιούδα σε ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Αχαΐας

Ανάμεσα στα χωριά Διγελιώτικα και Βαλιμίτικα, το παραλιακό χωριό της Τέμενης, το οποίο τοποθετείται πολύ κοντά στο Αίγιο, φημίζεται τόσο για τις κρυστάλλινα νερά των παραλιών της όσο και για τις παραδόσεις της κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Την Κυριακή του Πάσχα ή της Αγάπης, όπως χαρακτηρίζεται, τελείται στην κεντρική πλατεία του χωριού το επικρατέστερο κατά τα τ’ άλλα έθιμο της καύσης του Ιούδα, με έναν όμως εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ειδικότερα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού αναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιμο το βράδι της Κυριακής, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, αναπαριστώντας τη δίκη του Ιούδα, προτού ρίξουν το ομοίωμα του στη φωτιά. Ντόπιοι που υποδύονται τους Ρωμαίους στρατιώτες συνοδεύουν τον Ιούδα στο δικαστήριο, όπου μάρτυρες του προσάπτουν κατηγορίες – πάντα συνυφασμένες με την επικαιρότητα. Έπειτα, βγαίνει η απόφαση της καταδίκης του και ακολουθεί η καύση του ομοιώματος.
Η Τέμενη Αιγίου είναι ένας πεδινός παραθαλάσσιος οικισμός του νομού Αχαΐας, πολύ κοντά στο Αίγιο που απέχει περίπου 2 ώρες από την Αθήνα.

Αράχωβα: Ο αγώνας των γερόντων και το «Πανηγυράκι» του Αϊ-Γιώργη στο πιο κοσμοπολίτικο ορεινό χωριό

Αράχωβα. Πηγή: Dichatz/ @unsplash

Η αλήθεια είναι πως η Αράχωβα είναι περισσότερο δημοφιλής ως χειμερινός προορισμός παρά ως πασχαλινός. Παρόλα αυτά τα ιδιαίτερα έθιμα εορτασμού του Πάσχα του ορεινού χωριού κατατάσσονται στα πιο εναλλακτικά και εντυπωσιακά όλης της Ελλάδας.

Το γεγονός ότι το Πάσχα συμπίπτει – με διαφορά λίγων ήμερων – με την γιορτή του Αγίου Γεωργίου σημαίνει διπλή γιορτή για τους ντόπιους. Ανήμερα του Πάσχα ξεκινάει η περιφορά της Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με τη συνοδεία 500 ατόμων, ντυμένων με παραδοσιακές Αραχωβίτικες ενδυμασίες. Από την Κυριακή επίσης, αρχίζει το «Πανηγυράκι» του Αγίου Γεωργίου που διαρκεί μέχρι την Τετάρτη και περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια και αγωνίσματα, όπως η σφαιροβολία, η πάλη και το σήκωμα της πέτρας ή αλλιώς «κλέφτικα».

Την επόμενη μέρα ακολουθεί ο αγώνας των γερόντων, το πιο ιδιαίτερο ίσως έθιμο της Αράχωβας, κατά το οποίο άντρες μεγάλης ηλικίας ξεκινούν έναν αγώνα σε ανηφορικό δρόμο από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου έως τον λόφο, συνοδευόμενοι από χορευτικά συγκροτήματα.
Η Αράχωβα είναι ορεινή κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, σε υψόμετρο 950 μέτρων και απέχει 2.5 ώρες περίπου από την Αθήνα.

Ήπειρος: Ο «Νεκρός» Ζαφείρης της Ηπείρου

Μέτσοβο, Ήπειρος. Πηγή: Dimitris Kiriakakis/ @unsplash

Η αυθεντικής ομορφιάς Ήπειρος, όπως και πολλά άλλα μέρη της Μακεδονίας, αναβιώνουν την Κυριακή του Πάσχα το παραδοσιακό έθιμο του Ζαφείρη, το όνομα του οποίου διαφοροποιείται από τόπο σε τόπο, δεδομένου ότι σε άλλες περιοχές το ονομάζουν Μαγιόπουλο ή και Φουσκοδέντρι.

Ουσιαστικά, πρόκειται περί ενός παιδικού – μακάβριου θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε – παιχνιδιού, στο οποίο ένα παιδί υποδύεται τον Ζαφείρη, συγκεκριμένα, τον νεκρό, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά τον στολίζουν με λουλούδια, φύλλα και χλόη και τον μοιρολογούν κρατώντας καλάμια αντί για λαμπάδες. Μετά το μοιρολόι, όλα μαζί φωνάζουν «Σήκου Ζαφείρη, Σήκου!» και ο «νεκρός» ανασταίνεται φωνάζοντας και γελώντας. Το παιχνίδι φτάνει στο τέλος του όταν ο Ζαφείρης πιάνει ένα από τα παιδιά – αυτό δηλαδή που θα παριστάνει τον «νεκρό» το επόμενο Πάσχα.
Η Ήπειρος βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ελλάδας και απέχει 4,5 ώρες από την Αθήνα.

Κέρκυρα: Οι «Μπότηδες» και το «Μαστέλο» στο αρχοντικό νησί των Φαιάκων

Κέρκυρα. Πηγή: Nguyen Minh/ @unsplash

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην Κέρκυρα, το γραφικό νησί του Ιονίου και έναν από τους top πασχαλινούς προορισμούς που χρειάζεται να επισκεφτείς έστω και μία φορά, για να βιώσεις ένα σύμπλεγμα διαφορετικών παραδόσεων, άμεσα συνδεδεμένων με την ιστορία και τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του νησιού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα, βασισμένες στην ορθόδοξη και καθολική πίστη, με βενετσιάνικές επιρροές, σε συνδυασμό με το ταπεραμέντο των Κερκυραίων αποτελούν ιεροτελεστία. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Φιλαρμονική του Δήμου συντροφεύει διαρκώς την πόλη ενώ το Μεγάλο Σάββατο λαμβάνουν χώρα ορισμένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά πασχαλινά έθιμα – η ρίψη των Μποτήδων, ο τεχνητός σεισμός και το «Μαστέλο».

Στις έξι το πρωί, τελείται το παραδοσιακό έθιμο του τεχνητού σεισμού στο ναό της Παναγίας των Ξένων και στη συνέχεια η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Μόλις σημάνει έντεκα, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και το περίφημο έθιμο των κερκυραϊκών Μποτήδων αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο, υποδηλώνοντας την πρώτη Ανάσταση. Τότε, χιλιάδες πήλινα δοχεία γεμάτα νερό πέφτουν στους δρόμους, με μεγάλο κρότο, από τα μπαλκόνια των μεγαλοπρεπών πολυκατοικιών. Το «Μαστέλο», ένα εξίσου χαρακτηριστικό έθιμο του νησιού, αναβιώνει στην «Πίνια», το παλιό εμπορικό κέντρο, όπου ένα ξύλινο βαρέλι γεμάτο νερό τοποθετείται στολισμένο με μυρτιές. Εκεί, οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν νομίσματα και όταν πλησιάζει η πρώτη Ανάσταση, όποιος πέσει στο βαρέλι παίρνει και τα χρήματα.

Κατά τη διάρκεια της Ανάστασης στην Άνω Πλατεία, όλα τα παράθυρα των σπιτιών είναι ανοιχτά, με αναμμένα κεριά στα μπαλκόνια και με χιλιάδες λαμπάδες, βεγγαλικά, τυμπανοκρουσίες και πυροτεχνήματα, ντόπιοι και επισκέπτες παρακολουθούν την τελετή.
Η Κέρκυρα είναι από τα βορειότερα και δυτικότερα νησιά της Ελλάδας και του Ιονίου Πελάγους και βρίσκεται στα Επτάνησα.

Περισσότερα από Προορισμοί