Free City: Όλα όσα θα κάνουμε την Μεγάλη Εβδομάδα δωρεάν
Δεκάδες εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, εργαστήρια, δράσεις για παιδιά και πολλά ακόμη με ελεύθερη είσοδο, από τη Δευτέρα 29 Απριλίου έως την Πέμπτη 2 Μαΐου.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Eurolife FFH παρουσιάζουν το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, έως και τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, σε χώρους ξεχωριστούς, ιδιαίτερους και κατανυκτικούς. Το Φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Γιώργου Κουμεντάκη, θα παρουσιάσει έναν μαραθώνιο περισσότερων από 50 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, προσεγγίζοντας πολυάριθμες και απρόσμενες πτυχές της σχέσης θρησκευτικής λατρείας και μουσικής. Τη Μεγάλη Δευτέρα θα απολαύσουμε μεταξύ άλλων την Missa Criolla (Κρεολή Λειτουργία) του Αριέλ Ραμίρες, μια από τις πρώτες μελοποιήσεις της Ρωμαιοκαθολικής Θείας Λειτουργίας που ακολούθησαν την απόφαση της Δεύτερης Συνόδου του Βατικανού το 1963 να επιτρέψει τη χρήση τοπικών γλωσσών (πέραν της Λατινικής) στους Καθολικούς ναούς ανά τον κόσμο. Στο πνεύμα της «κρεολής» (μιγαδικής) φύσης του πρωτότυπου υλικού, η νέα ενορχήστρωση της Λειτουργίας από τον Χάρη Λαμπράκη για τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ «μεταφυτεύει» το έργο στον ηχητικό κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου με την καίρια συμβολή του ξεχωριστού ερμηνευτή Γιάννη Διονυσίου και του ευέλικτου και ανήσυχου χορωδιακού συνόλου CHÓRES, υπό τη διεύθυνση της Ειρήνης Πατσέα. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Δευτέρας 29/04 και της Τρίτης 30/04, εδώ.
29/04 στις 18:30 και 20:00
Μουσείο Ακρόπολης (είσοδος, εξωτερικός χώρος)
Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, 29, 30 /04, 17:00 – 22:30, Πολλαπλοί Χώροι
Όπως αναφέραμε ήδη, το Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής επιστρέφει φέτος με πάνω από 50 εκδηλώσεις. Ανάμεσα στα highlights η μουσική παράσταση “Ο άνθος και η ευωδία του”, με τους: Χάρης Λαμπράκης νέυ, Νίκος Παραουλάκης νέυ, Νεκτάριος Σταματέλλος νέυ, Νίκος Σιδηροκαστρίτης τύμπανα. Το νέυ και τα τύμπανα είναι όργανα της οθωμανικής μουσικής παράδοσης, αλλά και της σούφι λατρευτικής πρακτικής και τελετουργίας των Μεβλεβί δερβίσηδων, του μυστικιστικού ισλαμικού τάγματος που ιδρύθηκε στο Ικόνιο τον 13ο αιώνα. Το νέυ, το καλαμένιο πνευστό, συμβολίζει τη ζωή, τη γέννηση, τη θεία πνοή που εμψυχώνει τα πάντα, ενώ τα κρουστά δίνουν τον απαραίτητο ρυθμό για τον στροβιλισμό, την αναζήτηση και τελικά την πνευματική, απόλυτη ένωση με το θείο. Οι τέσσερις μουσικοί θα ερμηνεύσουν οργανικές συνθέσεις από τη σπουδαία παράδοση της οθωμανικής αλλά και της σούφι μουσικής παράδοσης, καθώς και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς.
Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Στις 17.00, 18.00 & 19.00
Φετιχιέ τζαμί (Ρωμαϊκή Αγορά)
Η Σουίτα δωματίου από την Πάπισσα Ιωάννα αποτελεί συνεπτυγμένη εκδοχή της όπερας του Γιώργου Βασιλαντωνάκη Πάπισσα Ιωάννα, ένα εκτενές έργο σε δύο πράξεις, γραμμένο για δεκαοκτώ μονωδούς, χορωδία και μεγάλη ορχήστρα σε ποιητικό κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη, ανάθεση της ΕΛΣ για την επέτειο των 80 χρόνων της, η πρεμιέρα της οποίας αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Η τρέχουσα εκδοχή διαπραγματεύεται εκ νέου το υλικό της όπερας σε νέες χρονικές, δραματικές και ενορχηστρωτικές διαστάσεις, προσαρμόζοντας το σε μια σουίτα δωματίου σε μορφή ορατορίου, διατηρώντας τους βασικούς χαρακτήρες και το δραματικό περιεχόμενο του αρχικού έργου. Η προσέγγιση αυτή φανερώνει νέες πτυχές του υλικού που συναρμολογείται εκ νέου με σκοπό να διηγηθεί την ίδια ιστορία. Οι τέσσερις μονωδοί υποδύονται πολλαπλούς χαρακτήρες, η χορωδία αποκτά πολυμορφική υπόσταση, προσθέτοντας στον ήδη πολύπλευρο στιλιστικά χαρακτήρα της καινούριους ρόλους που κυμαίνονται από ορχηστρικό έως κρουστό, ενώ το συνεπτυγμένο ενόργανο σύνολο ζωγραφίζει μια ατμόσφαιρα κοντινή και διάφανη.Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Δευτέρας 29/04 και της Τρίτης 30/04, εδώ.
Μ. Τρίτη 30 Απριλίου στις 19:00
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ
Η Οδός του Μαρτυρίου ή αλλιώς Πορεία του Σταυρού (Via crucis) είναι μια προσκυνηματική διαδρομή που αποτυπώνει στη μνήμη των πιστών την πορεία του Χριστού από το Πραιτώριο μέχρι τον Πανάγιο Τάφο. Αυτή τη διαδρομή μπορεί να την κάνει κάποιος κυριολεκτικά στην Ιερουσαλήμ ή άλλους διαμορφωμένους τόπους λατρείας, αλλά συνηθίζεται να έχει και καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, με τους πιστούς, ακολουθώντας την εικονογραφία ή την αφήγηση, να έχουν την ευκαιρία να προσευχηθούν και να διανύσουν πνευματικά τον δρόμο προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Στις δεκατέσσερις ενδιάμεσες Στάσεις που η παράδοση της Δυτικής Εκκλησίας έχει καθιερώσει αναφέρεται η όψιμη σύνθεση Via crucis του Φραντς Λιστ για σολίστ, μεικτή χορωδία και εκκλησιαστικό όργανο. Στην προσέγγιση του αρχιμουσικού Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, το έργο, σε μεταγραφή του Πάνου Ηλιόπουλου για σολίστ, κλαρινέτο, δύο πληκτροφόρα και κουιντέτο εγχόρδων, συνομιλεί με το ομώνυμο ποίημα του Πωλ Κλωντέλ, που απαγγέλλει η ηθοποιός Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα της Δευτέρας 29/04 και της Τρίτης 30/04, εδώ.
Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου 2024
Στις 20.30 & 22.00
Ι. Καθολικός Καθεδρικός Ν. Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη
Με έμπνευση από τα έθιμα και το κατανυκτικό κλίμα των Άγιων Ημερών του Πάσχα, ο Δήμος Αθηναίων καλεί μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν στις δωρεάν πασχαλινές δράσεις, που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων από 20 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2024, στους χώρους πολιτισμού της πόλης. Την Μεγάλη Τρίτη, στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος στις 11:00, πραγματοποιείται η Πασχαλινή δράση «Πάσχα με τα ζωάκια. Σκιτσογραφίες και ζωγραφομπερδέματα.» για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών. Τα παιδιά θα μπουν σε δοκιμασίες ζωγραφικής με σκίτσο και ένα ζάρι σε ένα ξεκαρδιστικό παιχνίδι (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 5142138 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-15:00)). Στο Κέντρο Πηλού (Φανοσθένους και Σφιγγός), από τις 16:00 έως τις 19:30 θα λάβει χώρα το εργαστήριο γνωριμίας με τον πηλό και την κεραμική για όλη την οικογένεια, με τίτλο “Το Κόκκινο Πρόβατο”. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανέρχεται στα 25 (παιδιά και γονείς) ανά τμήμα (Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 9247031 (Τρίτη-Πέμπτη, 10:00-15:00 – Δευτέρα και Παρασκευή, 15:00-20:00)).
Μεγάλη Τρίτη, 30 Απριλίου στις 11:00-19:30
Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, Κέντρο Πηλού
To Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις του κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών στις 29 Απριλίου και 1 Μαΐου 2024. Μέσα από τις δράσεις αυτές τα παιδιά θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ενεργοποιώντας τη φαντασία και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά τους. Οι δράσεις ξεκινούν την Μεγάλη Δευτέρα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μια μούμια μια φορά στο Μουσείο αποκαλύπτει παράξενα μυστικά » συνοδευόμενο από εικαστικό εργαστήρι. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό μέσα από την ιστορία μιας μούμιας. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τις 11:00 – 13:00, με την συμμετοχή έως και 20 παιδιών, ηλικίας 9-12 ετών. Την Μ. Τετάρτη, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορίες με μυθικά πλάσματα» με εικαστικό εργαστήρι.
Τα παιδιά θα παρακολουθήσουν κουκλοθέατρο με γαντόκουκλες μυθικών πλασμάτων και θα γνωρίσουν τις ιστορίες τους. Το πρόγραμμα (11:00-13:00) απευθύνεται σε παιδιά 5 – 8 ετών, ενώ ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι και πάλι 2ο. Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση. Βασική προϋπόθεση η δημιουργία λογαριασμού στις ψηφιακές υπηρεσίες του Μουσείου. Αν δεν έχετε, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν, πατώντας εδω.
28/04, 01/05, 11:00-13:00
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσκαλεί όλους όσοι θέλουν να γνωρίσουν το άθλημα της αναρρίχησης, σε μια νέα εμπειρία. Ένας Τοίχος Αναρρίχησης με δύο κατασκευές, σε υπαίθριο στεγασμένο σημείο, προστατευμένο από τη βροχή, περιμένει τους λάτρεις της αναρρίχησης, με διαφορετικές προκλήσεις για κάθε ηλικία και επίπεδο. Ο Τοίχος λειτουργεί με δύο ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα για παιδιά και ενήλικες που έχουν στόχο τη γνωριμία με την αναρρίχηση. Στον Τοίχο Αναρρίχησης του ΚΠΙΣΝ, μπορεί κανείς να εξοικειωθεί με τη μέθοδο ασφάλισης «Top Rope» σε μία κατασκευή σχεδιασμένη για ψηλές διαδρομές, ύψους 9 μέτρων, και με τη μέθοδο «Boulder» σε μία κατασκευή σχεδιασμένη για χαμηλές διαδρομές, ύψους 4 μέτρων. Με τη μέθοδο «Top Rope», ο αναρριχητής φορά ειδική ζώνη και ασφαλίζεται με τη χρήση σχοινιού δεμένου από την κορυφή της διαδρομής, που του επιτρέπει να αναρριχηθεί με απόλυτη ασφάλεια. Για ενήλικες και παιδιά αυστηρά άνω των 6 ετών, και για όλα τα επίπεδα. Απαραίτητη η ηλεκτρονική προεγγραφή. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα και τα τμήματα εδώ.
Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου στις 11:00
Buffer Zone, ΚΠΙΣΝ
Με το ανοιξιάτικο αστικό πικ-νικ, την Πρωτομαγιά, στο ιστορικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, η πόλη «υποδέχεται» το 3ο This is Athens – City Festival, τη μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που φέτος εκτείνεται σε ολόκληρη την πόλη. Για περισσότερο από έναν μήνα, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου, το Φεστιβάλ με περισσότερες από 250 δράσεις θα επισκεφθεί όχι μόνο τα πολυσύχναστα, αλλά και τα πιο απρόσμενα σημεία της πόλης, δίνοντας «παλμό» σε όλες τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων. Συναυλίες και street πάρτυ σε πάρκα, πλατείες και πεζόδρομους, περιηγήσεις σε λόφους, αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, πρωτότυπες γαστρονομικές εμπειρίες, δράσεις σε Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα, περιλαμβάνονται σε ένα πρωτότυπο, δυναμικό πρόγραμμα με επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Το Athens Urban Picnic σηματοδοτεί την έναρξη του This is Athens City Festival. Γρασίδι, live μουσική, DJ sets από τους παραγωγούς των HiT 88.9, En Lefko 87.7 και RED 96.3, εκπαιδευτικά εργαστήρια, kite show, μουσικοθεατρικές παραστάσεις και προβολές συνθέτουν μια ολοήμερη εκδήλωση στην «καρδιά» της άνοιξης. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων εδώ.
Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μαΐου στις 12:00 – 20:00
Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Το 3ο This is Athens – City Festival συνεχίζεται με μια μοναδική κατανυκτική μουσική εμπειρία συγχρονισμένη με το κλίμα των ημερών. Το σύνολο εγχόρδων De Profundis παρουσιάζει τον μεσαιωνικό ύμνο Stabat Mater (Dolorosa) – Η Μητέρα στεκόταν (Τεθλιμένη), έναν από τους ελάχιστους διασωθέντες θρησκευτικούς ύμνους εκείνης της περιόδου, που έχει εμπνεύσει πολλούς συνθέτες σε διαφορετικές εποχές. Πρόκειται για ύμνο μνημονευτικό του ψυχικού πόνου της Παναγίας κατά την Εβδομάδα των Παθών, καθώς θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό. Ο μεσαιωνικός ύμνος Στάμπατ Μάτερ είναι ένας από πολύ λίγους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιζήσει και παραμένουν σε λειτουργική χρήση ως σήμερα. Πρόκειται για έναν ύμνο που έχει γίνει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Μια από τις πιο δημοφιλείς, για την απλότητα και αμεσότητα του συναισθήματος, μελοποιήσεις του ύμνου είναι αυτή του Τζοβάνι Περγκολέζι.
Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου από 18:30 – 20:00
Αρχαία Αγορά Αθηνών, Αδριανού 24
Με αφετηρία τον ανδριάντα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, η αρχαιολόγος Λίλα Πατσιάδου ξεναγεί ανήμερα τη Μ. Πέμπτη, τους συμμετέχοντες σε ένα πανέμορφο βυζαντινό «μωσαϊκό» που διαπνέεται από το φυσικό περιβάλλον, τα μισογκρεμισμένα αρχαία Τείχη, τα Μνημεία και τα ερείπια της αρχαιότητας, τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με την Παναγιά Αθηνιώτισσα και τις γειτονιές της με τους βυζαντινούς ναούς. Από το ενδιαφέρον αυτό ετερόκλητο σύνολο διασώζονται μέχρι σήμερα οι μεσοβυζαντινές εκκλησίες, που “αφηγούνται” συναρπαστικές ιστορίες. Με αφετηρία τη “βυθισμένη” στους αιώνες Αγία Αικατερίνη και κατάληξη ένα εκκλησάκι – κομψοτέχνημα που κρύβει έναν θησαυρό, θα ανασυνθέσουμε βήμα-βήμα τη χαμένη βυζαντινή πόλη, αξιοποιώντας γκραβούρες, ιστορικούς χάρτες και γραπτές πηγές. Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Μακρυγιάννη, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.
Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου στις 11:00 – 13:00
Αδριάντας Στρατηγού Μακρυγιάννη, Διονυσίου Αρεοπαγίτου & Βύρωνος
Μια κινηματογραφική ματιά στη ζωή της πόλης κατά τις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τη συνομιλία των παιδιών (ηλικίας 6-12 ετών) με τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο, ως διαφορετικά και ταυτόχρονα «συνομιλούντα» πεδία του σύγχρονου οπτικού πολιτισμού. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έρχονται σε επαφή με κορυφαίους δημιουργούς από τα τέλη του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού εγγραμματισμού. Περιπλανιούνται στους δρόμους και τα στενά της Αστυγραφίας και ανακαλύπτουν μέσα από ήχους και εικόνες τη ζωή της πόλης, στις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70. Παράλληλα, μέσα από εικαστικά έργα της εποχής, όπως πίνακες, εγκαταστάσεις και αφίσες, αντιλαμβάνονται το σινεμά ως μέρος της δημοφιλούς κουλτούρας των περασμένων δεκαετιών. Τα παιδιά καλούνται να αποτυπώσουν τα ίδια στιγμές από τη ζωή τους στην πόλη σε αυτοσχέδια φιλμικά καρέ, μαθαίνοντας βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης. Απαιτείται κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Μεγάλη Μπέμπτη, 2 Μαΐου στις 10:30
Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα)
Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.