MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
27
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Chórεs, καντάδες, Βυζαντινή Αθήνα: Τα highlights της πρώτης εβδομάδας του 3ου This is Athens – City Festival με έμπνευση από το Πάσχα

Το 3ο This is Athens – City Festival, η πιο δυναμική φεστιβαλική γιορτή του Δήμου Αθηναίων, ξεκινάει, με ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων, στις γειτονιές της πρωτεύουσας, εμπνευσμένο από τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη γιορτή του Πάσχα.

Monopoli Team | 30.04.2024

Συναυλίες και street πάρτυ σε πάρκα, πλατείες και πεζόδρομους, περιηγήσεις σε λόφους, αθλητικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, πρωτότυπες γαστρονομικές εμπειρίες, δράσεις σε Μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, αλλά και εκδηλώσεις εμπνευσμένες από την περίοδο του Πάσχα, περιλαμβάνονται στο 3ο This is Athens – City Festival, τη μεγάλη γιορτή του Δήμου Αθηναίων, που, φέτος, έρχεται να δώσει “παλμό” σε πολυσύχναστα αλλά και απρόσμενα σημεία της πόλης, από την 1η Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου 2024, με ένα πρωτότυπο και δυναμικό πρόγραμμα, επικεντρωμένο στη βιωσιμότητα.

Τα highlights της πρώτης εβδομάδας

Το μεγάλο ανοιξιάτικο φεστιβάλ της πρωτεύουσας, που στην τρίτη του διοργάνωση περιλαμβάνει περισσότερες από 250 εκδηλώσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, ανοίγει την Πρωτομαγιά με ένα ξεχωριστό πικ-νικ στο ιστορικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Την πρώτη του εβδομάδα διεξαγωγής, 1 έως 8 Μαΐου, περιηγούμαστε στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας, παρέα με εμβληματικές καντάδες, εξερευνούμε τις βυζαντινές ομορφιές της Αθήνας, παρασυρόμαστε σε έναν δυναμικό ηχητικό κόσμο από τους αδελφούς Μιχάλη και Χρήστο Καλκάνη, μαγευόμαστε από τον τρόπο που γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs φωτίζει το παραδοσιακό μουσικό υλικό με σύγχρονους, απροσδόκητους τρόπους, συναισθανόμαστε τον πόνο της Παναγιάς που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό με το αριστουργηματικό «Staba Mater» του Περγκολέζι ερμηνευμένο από το σύνολο εγχόρδων De Profundis, ενώ, τα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, ανακαλύπτουν  εικόνες και ήχους από τη ζωή της πόλης τις δεκαετίες του ’50 ’60 ’70 μέσα από μια συνάντηση των εικαστικών τεχνών και του κινηματογράφου.

Athens Urban Picnic 2024

Με ένα ανοιξιάτικο πικ-νικ για μικρούς και μεγάλους, στο ιστορικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, συνοδεία ζωντανής μουσικής από DJs – παραγωγούς , υποδέχεται η πόλη το 3ο This is Athens – City Festival την Πρωτομαγιά. Το Athens Urban Picnic, o αγαπημένος θεσμός της πρωτεύουσας, επιστρέφει, για τρίτη χρονιά, με ένα ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα γεμάτο δράσεις και ωραία διάθεση, εμπνευσμένο από την άνοιξη, το Πάσχα και το αστικό τοπίο. Μουσικοθεατρικές παραστάσεις, χειροτεχνίες, εργαστήρια, kite shows, προβολές, οικολογικά και πασχαλινά παιχνίδια υπόσχονται μια μοναδική μέρα στη φύση, στην καρδιά της Αθήνας.
Τετάρτη 1 Μαΐου. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ
Δωρεάν
Τοποθεσία: Ακαδημία Πλάτωνος, Μοναστηρίου 138, Αθήνα.

Σινε-αστυ-γραφία: Μια Κινηματογραφική Ματιά στη Ζωή της Πόλης τις Δεκαετίες του ’50 ’60 ’70

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σινε-αστυ-γραφία», που πραγματοποιείται, στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλ. Σούτσουτα, τα παιδιά, ηλικίας 6-12 ετών, ενθαρρύνονται να συνομιλήσουν με τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο, να ανακαλύψουν, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού εγγραμματισμού, μέσα από το έργο κορυφαίων δημιουργών, εικόνες και ήχους από τη ζωή της πόλης στις δεκαετίες του ’50, ’60 και ’70, να αντιληφθούν το σινεμά ως μέρος της δημοφιλής κουλτούρας μέσα από πίνακες, αφίσες, εγκαταστάσεις και άλλα εικαστικά έργα της εποχής. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αποτυπώσουν, σε αυτοσχέδια φιλμικά καρέ, δικές τους στιγμές από τη ζωή στην πόλη, μαθαίνοντας τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης. *Σχεδίαση: Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ. Διεξαγωγή: Μαρίνα Τομαζάνη, επιμελήτρια ΕΠΜΑΣ – Χριστίνα Μπότσου, μουσειοπαιδαγωγός ΕΠΜΑΣ.
Πέμπτη 2 Μαΐου, 10:30 | Έργο: «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη
Απαιτείται κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Χώρος: Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, Αθήνα.

Στην αγκαλιά του Κάστρου: Ανασυνθέτοντας το αποσπασματικό οικιστικό μωσαϊκό της βυζαντινής Αθήνας

Ανήμερα τη Μ. Πέμπτη, έχοντας ως σημείο συνάντησης τον ανδριάντα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, η αρχαιολόγος Λίλα Πατσιάδου θα μάς ξεναγήσει στο πανέμορφο “μωσαϊκό” της βυζαντινής Αθήνας, με το φυσικό περιβάλλον, τα μισογκρεμισμένα αρχαία Τείχη, τα Μνημεία και τα ερείπια της αρχαιότητας, τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με την Παναγιά Αθηνιώτισσα και τις γειτονιές της με τους βυζαντινούς ναούς. Με αφετηρία τη “βυθισμένη” στους αιώνες Αγία Αικατερίνη και κατάληξη ένα εκκλησάκι – κομψοτέχνημα που κρύβει έναν θησαυρό, θα ανασυνθέσουμε βήμα-βήμα τη χαμένη βυζαντινή πόλη και τις συναρπαστικές ιστορίες που έχει να μάς αφηγηθεί, αξιοποιώντας γκραβούρες, ιστορικούς χάρτες και γραπτές πηγές.
Πέμπτη 2 Μαΐου, 11:00
Δωρεάν με απαραίτητη κράτηση
Σημείο συνάντησης: Άγαλμα Μακρυγιάννη, απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Το ταξίδι της καντάδας, από τα Επτάνησα…στην Αθήνα: Ένας μουσικός περίπατος με καντάδες, στα στενά της Πλάκας

Τη Δευτέρα 6 Μαΐου δίνουμε ραντεβού με το μουσικό συγκρότημα σύγχρονων τροβαδούρων, Αδελφοί Καραβιώτη, στο Μνημείο του Λυσικράτους, στην Πλάκα, για έναν ξεχωριστό μουσικό περίπατο-δρώμενο στα γραφικά σοκάκια μιας από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, παρέα με εμβληματικές καντάδες, όπως οι «Απόψε την κιθάρα μου», «Παλιά Αθήνα», «Η Ξανθούλα», «Το Παπόρο», «Εις τον αφρό της θάλασσας», «Η ανθισμένη αμυγδαλιά», «Κελαηδήστε ωραία μου πουλάκια», «Η ρετσίνα» κ.ά. Το “ταξίδι” αυτό “της καντάδας, από τα Επτάνησα… στην Αθήνα” θα ολοκληρωθεί με μια μικρή συναυλία των Αδελφών Καραβιώτη με τη συμμετοχή φωνητικού κουαρτέτου αποτελούμενου από σολίστες: Σενόρο Ι, Σενόρο ΙΙ, Βαρύτονο και Μπάσο και ένα σύνολο μαντολινάτας με Μαντολίνο Ι, Μαντολίνο ΙΙ, δύο κιθάρες και μπάσο.
Δευτέρα 6 Μαΐου, 20:00
Δωρεάν 
Σημείο Συνάντησης: Το Μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα.

Ίστατο η Μήτηρ: Το De profundis ensemble στην Αρχαία Αγορά

Το «Stabat Mater (Dolorosa)», έναν από τους ελάχιστους διασωθέντες μεσαιωνικούς θρησκευτικούς ύμνους, μελοποιημένο από τον Ιταλό συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι, παρουσιάζει το σύνολο Εγχόρδων De Profundis, την Πέμπτη 2 Μαΐου, στις 18:30, στην Αρχαία Αγορά Αθηνών. Το αριστουργηματικό «Staba Mater», πιθανότατα έργο του φραγκισκανού μοναχού Γιακοπόνε ντα Τόντι (1230-1306), ή, σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, έργο του Αγίου Μποναβεντούρα (1221-1274) βασίζεται σε ένα εκκλησιαστικό ποίημα του 13ου αιώνα και αποτελεί έναν μνημονευτικό ύμνο του μητρικού πόνου της Παναγίας που θρηνεί τον Εσταυρωμένο Χριστό. Έχει εμπνεύσει διάφορους συνθέτες στο πέρασμα των αιώνων, από τον Ροσσίνι και τον Σκαρλάττι έως τον Βέρντι και τον Βιβάλντι. Στην εκδοχή του Περγκολέζι, γραμμένη για δύο γυναικείες φωνές, έγχορδα και basso continuo, η τρυφερότητα της έκφρασης συνδυάζεται με την τελειότητα της μελωδικής γραμμής. Στη συναυλία, στην Αρχαίο Αγορά, συμμετέχουν η σοπράνο Κάλλια Γερακιανάκη και η μέτζο-σοπράνο Βάσω Καριώτη.
Πέμπτη 2 Μαΐου, 18:30
Ελεύθερη είσοδος με κρατήσεις
Χώρος: Αρχαία Αγορά Αθηνών, Αδριανού 24, Αθήνα.

Chórεs live στη Στοά του Αττάλου

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο Chórεs, σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι, έρχεται, στη Στοά του Αττάλου, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, με ένα πολυφωνικό και πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο, στο οποίο περίφημες χορωδιακές διασκευές παραδοσιακών μελωδιών, από όλα τα σημεία του ελληνισμού, συμπλέκονται με νέες μεταγραφές δημοτικών τραγουδιών, γραμμένες ειδικά για το μοναδικό αυτό σύνολο από διακεκριμένους σύγχρονους συνθέτες. Χάρη στη φρέσκια και αντισυμβατική ματιά που τους χαρακτηρίζει, οι Chores, σε αυτή την ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση, θα φωτίσουν το παραδοσιακό μουσικό υλικό με σύγχρονους, απροσδόκητους τρόπους, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τις ξεχωριστές φωνητικές και κινησιολογικές ικανότητες των μελών τους.
Τετάρτη 8 Μαΐου, 18:30
Ελεύθερη Είσοδος
Χώρος: Στοά του Αττάλου, Αδριανού 19, Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Πάνω από 50 συναυλίες και δράσεις σε 13 ιδιαίτερους χώρους της Αθήνας12.09.2018

Seeds live στο Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου

Την Τετάρτη 8 Μαΐου, οι Seeds, το μουσικό σχήμα των Μιχάλη και Χρήστου Καλκάνη, μάς προσκαλούν, σε ένα δυναμικό live, στην επιβλητική ταράτσα του Μουσείου Κανελλοπούλου. Τα δύο αδέρφια θα ενώσουν τις δυνάμεις τους  και θα μάς παρασύρουν σε έναν δυνατό ηχητικό κόσμο στον οποίο τα ηχοχρώματα του κοντραμπάσου, του κλαρινέτου και του πιάνου, συνυπάρχουν ακουστικά με ηλεκτρονικούς ήχους, δημιουργώντας εικόνες που άλλοτε παραπέμπουν σε soundtrack και τη neoclassical σκηνή και άλλοτε θυμίζουν περισσότερο Ελλάδα και παράδοση.
Τετάρτη 8 Μαΐου, 20:30
Ελεύθερη είσοδος με κρατήσεις.
Χώρος: Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Θεωρίας 12, Αθήνα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

cityfestival.thisisathens.org/

Περισσότερα από Εκδηλώσεις