MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Πώς γιορτάζουν το Πάσχα τα ελληνικά νησιά;

Ξεχωριστά έθιμα και παραδόσεις που κάνουν την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα ακόμα πιο ιδιαίτερες ημέρες, με φόντο φυσικά τα πανέμορφα ελληνικά νησιά.

Photo by Daniele Fasoli on Unsplash
Monopoli Team

Κέρκυρα

Ο Επιτάφιος στην Κέρκυρα είναι πάντοτε λίγο πιο ιδιαίτερος, αφού οι περιφορές έχουν διαφορετικό χρώμα, βγαίνουν με συγκεκριμένη σειρά από κάθε Ναό και διασταυρώνονται στο κέντρο της πόλης. Η Κυριακή του Πάσχα όμως έχει την τιμητική της, χάρη στο φημισμένο έθιμο των Μπότηδων. Με το σήμα της πρώτης Ανάστασης στις 12 τα μεσάνυχτα, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους και παραδοσιακά είναι στολισμένοι με κόκκινες κορδέλες – το χρώμα της Κέρκυρας.

Σίφνος
Photo by Evgenia Stergioula on Unsplash

Photo by Evgenia Stergioula on Unsplash

Όπως και στα περισσότερα νησιά, έτσι και στη Σίφνο, η περιφορά του Επιτάφιου είναι πιο ξεχωριστή, αφού γίνεται στα πανέμορφα, γραφικά σοκάκια του νησιού. Η Κυριακή του Πάσχα είναι επίσης ιδιαίτερη μέρα, χάρη στην “Ακολουθία της Αγάπης”, που γίνεται στο Μοναστήρι της Βρύσης στις 11 το πρωί με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τη συμμετοχή σύσσωμου του ιερού κλήρου της Σίφνου.

Πάτμος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patmos island (@patmosisland)

Η Πάτμος έχει πλούσια θρησκευτική παράδοση, και γι’ αυτό θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για τους θρησκευτικούς εορτασμούς του Πάσχα. Η περιφορά των επιταφίων και το ράντισμα των νοικοκυρών με το ντόπιο ανθόνερο αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, ενώ μετά την πρώτη Ανάσταση, και συγκεκριμένα την Κυριακή του Πάσχα στον Εσπερινό της Αγάπης στην Ιερά Μονή γίνεται η δεύτερη ανάσταση κατά την οποία το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες, ενώ από τον ηγούμενο μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα όλο το νησί εορτάζει την Ανάσταση μαζί με τους επισκέπτες της Πάτμου στην πλατεία της Σκάλας όπου ο Δήμος και οι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νησιού προσφέρουν ένα πλούσιο τραπέζι με πασχαλιάτικα εδέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠού θα βρούμε το καλύτερο τσουρέκι της Αθήνας;12.09.2018

Τήνος
Η Παναγιά της Τήνου, Photo by sfmmy on Unsplash

Η Παναγιά της Τήνου, Photo by sfmmy on Unsplash

Όπως και η Πάτμος, έτσι και η Τήνος είναι ένας πολύ αγαπημένος προορισμός για τις γιορτινές μέρες της ορθοδοξίας. Όπως και στα υπόλοιπα νησιά η Ανάσταση γίνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Ωστόσο το πολύ φημισμένο πανηγύρι της Παναγιάς της Λακκωτιανής γίνεται την Κυριακή του Θωμά στο χωριό των Υστερνίων, δηλαδή μία εβδομάδα μετά το Πάσχα. Το έθιμο είναι γνωστό και ως «Ροδαριά» καθώς μετά το τέλος της λειτουργίας που λαμβάνει χώρα στο ομώνυμο εξωκλήσι οι άνθρωποι συνηθίζουν ν’ ανταλλάσσουν μεταξύ τους ένα μικρό μπουκέτο ανθέων που καλείται ροδαριά.

Χίος


Τα πασχαλινά έθιμα της Χίου είναι τόσο… “εκρηκτικά”, που κάθε χρόνο εικόνες από τα πυροτεχνήματα που πετούν στον ουρανού του νησιού κάνουν τον γύρο του κόσμου. Συγκεκριμένα, κάθε χρόνο, αμέσως μετά την Ανάσταση, οι κάτοικοι του νησιού γιορτάζουν πετάγοντας πυροτεχνήματα και βαρελώτα από τη μία πλευρά του λιμανιού στην άλλη.

Σύρος
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @syros_island


Αυτό που κάνει το Πάσχα στη Σύρο πολύ ιδιαίτερο είναι η συνύπαρξη των ορθόδοξων και των καθολικών κοινοτήτων στο νησί -στη Σύρο βρίσκονται οι περισσότεροι καθολικοί της χώρας, σχεδόν το 40% των κατοίκων είναι καθολικοί. Ανεξαρτήτως του καθολικού Πάσχα, όμως, μία εβδομάδα νωρίτερα, σύσσωμο το νησί γιορτάζει μαζί τις ιερές αυτές μέρες. Η ολοήμερη συνύπαρξη θρησκευτικών εορτασμών κάνουν τη Σύρο έναν αξέχαστο προορισμό. Παράλληλα, το βράδυ της Ανάστασης το νησί φωτίζεται από τα αμέτρητα βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, με αποκορύφωμα αυτά στον λόφο της Αναστάσεως και τον λόφο της Άνω Σύρου.

Ύδρα
Photo by Marton Levai on Unsplash

Photo by Marton Levai on Unsplash

Οι επισκέπτες του νησιού καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μπορούν να βιώσουν αλλά και να συμμετέχουν σε πολλά και διαφορετικά θρησκευτικά έθιμα. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής πραγματοποιείται, με μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα στο κατάμεστο και γραφικό λιμάνι της Ύδρας η περιφορά των επιτάφιων. Το βράδυ της Ανάστασης τα βαρελότα, οι κροτίδες και οι φωτοβολίδες φωτίζουν την νύχτα και με την παρουσία πολλών εκατοντάδων κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών του νησιού πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα στην Ύδρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 πασχαλινά bazaar για ξεχωριστές αγορές με καλό σκοπό12.09.2018

Περισσότερα από Προορισμοί