Η Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, της Άλκης Ζέη στο Θέατρο Μεταξουργείο
Το θέατρο «Μεταξουργείο», τιμώντας τα 100 χρόνια από την γέννηση της Άλκης Ζέη, παρουσιάζει την παράσταση «Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», βασισμένη στο ομώνυμο εμβληματικό μυθιστόρημά της σπουδαίας συγγραφέως, σε ερμηνεία της Γιασεμή Κηλαηδόνη.
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα», το εμβληματικό μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη παρουσιάζεται, στο Θέατρο Μεταξουργείο, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και ερμηνεία Γιασεμής Κηλαηδόνη.
«Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα»: Λίγα λόγια για το έργοΈνα μυθιστόρημα που συμπυκνώνει την ιστορία μιας γενιάς που στις ταραγμένες δεκαετίες του νεοελληνικού βίου (1940-1970) επέλεξε, με βαρύ τίμημα, να αλλάξει τον κόσμο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο λογοτεχνικό έργο έχει διασκευαστεί για το θέατρο και παρουσιάζεται σε μορφή παράστασης.
Η κεντρική ηρωίδα, η «αρραβωνιαστικιά», καταφεύγει στην μνήμη γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αφηγηθεί την εμπειρία της και την εμπειρία της γενιάς της, προσπαθώντας να βρει το νόημα της Ιστορίας. Αναπλάθει εμπειρίες από την προπολεμική Ελλάδα, από την δικτατορία της 4ης Αυγούστου, από την Κατοχή, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τη μετεμφυλιακή περίοδο και την Χούντα των Συνταγματαρχών και από τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα (μετανάστευση, πολυπολιτισμικές κοινωνίες κ.ά.)
Η διασκευή του μυθιστορήματος, που έχει γίνει από το Φώτη Μακρή, την Κλεοπάτρα Τολόγκου και τη Στέλλα Κρούσκα, πλέκεται στον διπλό ιστό της προσωπικής και της συλλογικής περιπέτειας. Πρόσωπα κοινά, αθέλητοι πρωταγωνιστές ή ανίδεοι κομπάρσοι του δράματος: Αντίσταση, εμφύλιος, διώξεις. Μεγάλα οράματα και διαψεύσεις, διάλυση πολλών ψευδαισθήσεων. Η Ελλάδα, ο κόσμος.
Σ’ ένα μεταίχμιο της ζωής της και της πρόσφατης ιστορίας μας –στη διάρκεια της δικτατορίας– η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, ανασύροντας τις μνήμες της πετράδι πετράδι, συνθέτει το ψηφιδωτό της τριακονταετίας.