MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ

Eurovision 2024: Σαρωτική νίκη της Ελβετίας με 591 πόντους

Χθες ολοκληρώθηκε ο Μεγάλος Τελικός της Eurovision, με το Nemo και το “The code” να συγκεντρώνει 591 πόντους και να σηκώνει το τρόπαιο του διαγωνισμού για την Ελβετία! Στην 11η θέση τερμάτισε η Ελλάδα και στην 15η η Κύπρος.

Ειρήνη Μωραϊτη | 12.05.2024

Σε αντίθεση με τους ημιτελικούς, ο Μεγάλος Τελικός του 68ου Διαγωνισμού της Eurovision ήταν επεισοδιακός και με αρκετές ανατροπές σχετικά με τη νικητήρια δεκάδα, την οποία καθόρισε με μεγάλη διαφορά η βαθμολογία των επιτροπών. Πριν αποκαλύψουμε τα αποτελέσματα, ας θυμηθούμε λίγο τα 3 φετινά φαβορί, τα οποία ήταν η Κροατία, η Ελβετία και η Ουκρανία.

Εν μέρει, οι προβλέψεις ήταν σωστές, αλλά η σειρά όχι ακριβώς, αφού το τρόπαιο σήκωσε το Nemo της Ελβετίας, μετά την μαγευτική ερμηνεία του, με την ξεσηκωτική Κροατία να λαμβάνει τελικά τη δεύτερη θέση και τη συγκινητική Ουκρανία να τερματίζει τρίτη.

Η πρώτη δεκάδα

Photo Credits: EBU/Sarah Louise Bennett

Η Ελβετία σάρωσε τόσο στις επιτροπές, λαμβάνοντας 22 δωδεκάρια και συνολικά 365 πόντους, όσο και στο κοινό, που έδωσε 226 πόντους. Βέβαια, ο νικητής στην καρδιά του κοινού ήταν ο Baby Lasagna της Κροατίας, ο οποίος έλαβε 337 πόντους από εκεί, αλλά μόλις 210 από τις επιτροπές. Η Ουκρανία, ακολούθησε τα δύο φαβορί κατακτώντας την 3η θέση με 146 πόντους από τις επιτροπές και 307 πόντους από το κοινό.

Το αμέσως επόμενο αγαπημένο τραγούδι του κοινού ήταν αυτό της Γαλλίας, το οποίο συγκέντρωσε 227 πόντους από το κοινό και 218 από τις επιτροπές. Την πέμπτη θέση κατέλαβε το Ισραήλ, η πιο αμφιλεγόμενη συμμετοχή για φέτος, που συγκέντρωσε 323, ύποπτα πολλούς για τους περισσότερους, πόντους από το κοινό και μόλις 52 από τις επιτροπές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ισραήλ, το κοινό αποδοκίμασε έντονα τη συμμετοχή, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης. Βέβαια, η EBU χρησιμοποίησε ψεύτικα χειροκροτήματα, όπως κάνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Τις επόμενες θέσεις της φετινής δεκάδας συμπλήρωσε η Ιρλανδία με το Bambie Thug και το «Doomsday Blue», η Ιταλία της Angelina Mango. Η Αρμενία, που εκπροσωπήθηκε από τους Ladaniva με το τραγούδι «Jako», βρέθηκε στην 8η θέση, την οποία ακολούθησε η Σουηδία με τους Unforgettable Marcus & Martinus, ενώ στη δέκατη θέση τερμάτισε ανέλπιστα η συμμετοχή της Πορτογαλίας.

Οι φετινές ανατροπές

Photo Credits: EBU/Corinne Cumming

Η πρώτη και κύρια ανατροπή που εξόργισε τους eurofan ήδη από το πρωί του Σαββάτου, ήταν ο αποκλεισμός της Ολλανδίας, η οποία ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για φέτος. Συγκεκριμένα, το κοινό το βράδυ του Μεγάλου Τελικού δεν απόλαυσε το «Europapa» του Joost, ο οποίος φαίνεται να αποκλείστηκε επειδή απείλησε μία δημοσιογράφο της διοργάνωσης, η οποία προσπαθούσε να τον βγάλει βίντεο χωρίς τη θέλησή του.

Αρκετοί φαν του τραγουδιού αλλά και γενικότερα του διαγωνισμού θεώρησαν άδικο αυτόν τον αποκλεισμό, υπονοώντας πως ο πραγματικός λόγος απομάκρυνσης της Ολλανδίας από τον Τελικό ήταν η άρνηση του καλλιτέχνη να κρύψει τη δυσαρέσκειά του για τη συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή διοργάνωση.

Εκτός δεκάδας βρέθηκε η Μαρίνα Σάττι, η οποία έβαλε τα δυνατά της και μας έβγαλε πραγματικά ασπροπρόσωπους, λαμβάνοντας την αγάπη του κοινού μαζί με 85 πόντους, αλλά και την αδικία των επιτροπών, οι οποίες μας έδωσαν μόλις 41 πόντους, ανατρέποντας εντελώς την τελική μας θέση. Αναλυτικότερα, η συμμετοχή της Ελλάδας τερμάτισε στην 11η θέση, ενώ στις ψήφους του κοινού βρισκόταν στην 8η θέση, όμως οι επιτροπές την είχαν στην 14η θέση.

H Κυπρος με την Silia Kapsis και το τραγούδι «Liar» τερμάτισε στην 15η θέση με 78 συνολικά πόντους, ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Νορβηγία, με μόλις 16 πόντους συνολικά. Ακόμα μία δυσάρεστη έκπληξη ήταν η 18η θέση του Ηνωμένου Βασίλειου, με τον… ζαλισμένο από τους 0 πόντους που έλαβε από το κοινό, Olly Alexander, να πέφτει από τα σύννεφα, μαζί με τα προγνωστικά, που τον ήθελαν στην 11η θέση.

Αναλυτικά η τελική κατάταξη
  1. Ελβετία
  2. Κροατία
  3. Ουκρανία
  4. Γαλλία
  5. Ισραήλ
  6. Ιρλανδία
  7. Ιταλία
  8. Αρμενία
  9. Σουηδία
  10. Πορτογαλία
  11. Ελλάδα
  12. Γερμανία
  13. Λουξεμβούργο
  14. Λιθουανία
  15. Κύπρος
  16. Λετονία
  17. Σερβία
  18. Ηνωμένο Βασίλειο
  19. Φινλανδία
  20. Εσθονία
  21. Γεωργία
  22. Ισπανία
  23. Σλοβενία
  24. Αυστρία
  25. Νορβηγία

Περισσότερα από Επίκαιρα