MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
03
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Από Κόπολα μέχρι Λάνθιμο: 10 σπουδαίοι σκηνοθέτες που κάνουν πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών

Το 77ο Φεστιβάλ Καννών είναι προ των πυλών κι εμείς βλέπουμε ποιες 10 πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων σκηνοθετών θα κάνουν φέτος πρεμιέρα.

Φωτεινή Νικολίτσα | 13.05.2024

Έφτασε και πάλι αυτή η στιγμή του χρόνου για την έναρξη του Φεστιβάλ των Καννών, ενός εκ των μεγαλύτερων φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως. Η 77η διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 25 Μαΐου με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής την Greta Gerwig.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες σπουδαίων σκηνοθετών, πολλές εκ των οποίων συζητιούνται εδώ και χρόνια. Ας εξερευνήσουμε αναλυτικά τις 10 ταινίες που ανυπομονούμε επιτέλους να δούμε στις αίθουσες…

The Shrouds του David Cronenberg: Διαγωνιστικό Τμήμα

Σύνοψη: Ο Karsh, επιχειρηματίας, μετά τον χαμό της γυναίκας του, εφευρίσκει μια τεχνολογία, την GraveTech, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία με τους νεκρούς.

Αυτή είναι η σύντομη επιστροφή του Cronenberg, δύο χρόνια μετά το “Crimes of the Future”, το οποίο δεν είχε λάβει τις εκπληκτικές κριτικές που αναμέναμε. Ας δούμε τι θα συμβεί αυτή τη φορά! Πρωταγωνιστούν οι Vincent Cassel, Diane Kruger και Guy Pearce.

Anora του Sean Baker: Διαγωνιστικό Τμήμα

Σύνοψη: Η Anora, μια νεαρή σεξεργάτρια από το Brooklyn, παντρεύεται εντελώς αυθόρμητα τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Όταν οι γονείς του μάθουν τα νέα, θα ταξιδέψουν έως τη Νέα Υόρκη με σκοπό να ακυρώσουν τον γάμο τους.

Ο σκηνοθέτης του “The Florida Project” και του “Red Rocket” επιστρέφει με μια ταινία που μοιάζει να φλερτάρει με μια αγαπημένη του θεματική, αυτή του ξεφτισμένου αμερικανικού ονείρου.

Anora του Sean Baker

Anora του Sean Baker

Kinds of Kindness του Γιώργου Λάνθιμου: Διαγωνιστικό Τμήμα

Σύνοψη: Τρείς ιστορίες. Ένας άνδρας προσπαθεί να πάρει τη ζωή στα χέρια του. Ένας αστυνομικός αρχίζει να πιστεύει ότι η συμπεριφορά της γυναίκας του είναι διαφορετική μετά την επιστροφή της από υποτιθέμενο πνιγμό στη θάλασσα. Μια γυναίκα ψάχνει απεγνωσμένα να βρει κάποιο ξεχωριστό άτομο για να γίνει ο επόμενος πνευματικός ηγέτης.

Αυτή είναι η επάνοδος του Ευθύμη Φιλίππου σε σενάριο που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λάνθιμος -τελευταίο ήταν το The Killing of a Sacred Deer”. Στην σπονδυλωτή αυτή ιστορία συναντάμε ένα εξέχον cast, το οποίο αποτελείται από τους Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie και Hunter Schafer. Καθώς πέρσι κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στη Βενετία, μήπως φέτος ήρθε η στιγμή να λάβει τον Χρυσό Φοίνικα;

Oh, Canada του Paul Schrader: Διαγωνιστικό Τμήμα

Σύνοψη: Ο Leonard Fife, ένας ηλικιωμένος γνωστός Καναδός ντοκιμαντερίστας, γνωστός και λόγω του ερχομού του στον Καναδά για να αποφύγει τότε να υπηρετήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ, αφηγείται όλη την αλήθεια για τη ζωή του σε μια τελευταία συνέντευξη…

Ο γνωστός σεναριογράφος και σκηνοθέτης μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το μυθιστόρημα “Foregone” του Russell Banks. Πρωταγωνιστούν οι Richard Gere, Uma Thurman, Michael Imperioli, Jacob Elordi, Victoria Hill και Kristine Froseth.

Oh, Canada του Paul Schrader

Oh, Canada του Paul Schrader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΦεστιβάλ Καννών 2024 με Φράνσις Φορντ Κόπολα, Λάνθιμο, Κρόνενμπεργκ – Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα12.09.2018

Parthenope του Paolo Sorrentino: Διαγωνιστικό Τμήμα

Σύνοψη: Η Partenope είναι μια γυναίκα που την βαραίνει το όνομα της πόλη της και η οποία δεν είναι ούτε σειρήνα, ούτε μύθος.

Ο Paolo Sorrentino μετά το αυτοβιογραφικό “The Hand of God” του 2021, έρχεται με μια ταινία που κουβαλά την ομορφιά της Νάπολης, όπως στο παρελθόν τίμησε την ομορφιά της Ρώμης στο “The Great Beauty”.

Parthenope του Paolo Sorrentino

Parthenope του Paolo Sorrentino

Megalopolis του Francis Ford Coppola: Διαγωνιστικό Τμήμα

Σύνοψη: Ο Cesar Catilina, ένας ιδεαλιστής αρχιτέκτονας, επιθυμεί να ξαναχτίσει την Νέα Υόρκη αλλά σαν μια βιώσιμη ουτοπία με τον αντίλογο να φέρνει ο οπισθοδρομικός και διεφθαρμένος Mayor Franklyn Cicero. Αντίθετη στα οράματα και των δύο βρίσκεται η κόρη του Franklyn, Julia, η οποία προσπαθεί να βρει το βαθύτερο νόημα της ύπαρξής της.

Σχεδόν 50 χρόνια από την αρχική σύλληψη της ιδέας -το 1977!- αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Coppola, αντάξιο του πρωταγωνιστή, έγινε πραγματικότητα και πολλοί αδυνατούν ακόμη να το πιστέψουν. Γνωστός για ταινίες που κοστίζουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την ίδια του την περιουσία, ο Coppola δεν το έβαλε κάτω κι έτσι κατάφερε να ολοκληρώσει την ιδέα του για ένα ρωμαϊκό έπος στην μοντέρνα Αμερική! Πρωταγωνιστούν οι Adam Driver, Giancarlo Esposito, Nathalie Emmanuel, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, Jon Voight, Jason Schwartzman, Talia Shire, Grace VanderWaal, Laurence Fishburne, Kathryn Hunter και Dustin Hoffman.

C’est Pas Moi του Leos Carax: Πρεμιέρες

Σύνοψη: Ένα αυτοπορτραίτο στο οποίο ο Leos Carax επανεφευρίσκει το έργο του, σε μια πορεία 40 χρόνων.

Το Φεστιβάλ Καννών έχει να τον δει από το 2021 με την ταινία “Annette”, για την οποία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Ένας τόσο ιδιαίτερος σκηνοθέτης θα έχει σίγουρα ενδιαφέρον να ανατρέχει στο έργο του…

C’est Pas Moi του Leos Carax

C’est Pas Moi του Leos Carax

Furiosa: A Mad Max Saga του George Miller: Εκτός Διαγωνισμού

Σύνοψη: H ιστορία της νεαρής Furiosa μέχρι την συνάντησή της με τον Mad Max.

Ο George Miller ή αλλιώς ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από ένα από τα καλύτερα franchise ταινιών που έχουν υπάρξει ποτέ, επανέρχεται, μετά το αξέχαστο “Mad Max: Fury Road” του 2015. Η ανυπομονησία για αυτή την ταινία δεν είναι εύκολο να περιγραφεί αλλά η ώρα για την πρεμιέρα πλησιάζει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Furiosa συναντάμε την Anya Taylor-Joy και συμπρωταγωνιστές τους Chris Hemsworth και Tom Burke.

Caught by the Tides του Jia Zhangke: Διαγωνιστικό Τμήμα

Σύνοψη: Η Qiaoqiao και ο Guao Bin είναι ερωτευμένοι. Μια μέρα ο Guao Bin αποφασίζει ότι θέλει να ανακαλύψει μια μεγαλύτερη πόλη και φεύγει χωρίς προειδοποίηση. Τότε, η Qiaoqiao ξεκινά ένα ταξίδι για να τον βρει.

Ο Κινέζος δημιουργός ταινιών Jia Zhangke είχε να σκηνοθετήσει ταινία εφτά χρόνια, από την “Ash Is Purest White” του 2018. Φυσικά, είναι παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Καννών και ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες παγκοσμίως.

Caught by the Tides του Jia Zhangke

Caught by the Tides του Jia Zhangke

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚάννες 2024: Διεθνή πρεμιέρα στο La Cinef για την ταινία «Το Χάος που Άφησε Πίσω της» του Νίκου Κολιούκου12.09.2018

Horizon: An American Saga του Kevin Costner: Εκτός Διαγωνισμού

Σύνοψη: Δεκαπέντε χρόνια που διαπερνούν το πριν και το μετά του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου και της εγκαθίδρυσης της Αμερικανικής Δύσης.

Ο Kevin Costner αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς και αυτόν του παραγωγού και σκηνοθέτη. Πρόκειται για ένα γουέστερν-έπος με την συγκεκριμένη ταινία να είναι απλώς το πρώτο μέρος του. Πάντως, έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα γυρίσματα και για το δεύτερο μέρος.

Περισσότερα από Cine News