Athens Digital Arts Festival: 20 χρόνια ψηφιακής επανάστασης στην Αθήνα – Το πρόγραμμα
Το Athens Digital Arts Festival παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ής επετειακής του διοργάνωσης, ADAF 2024: TECHNO(S)CENE, και σας προσκαλεί να εξερευνήσετε το σημείο όπου η τέχνη εφάπτεται με την τεχνολογία επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της ανθρώπινης δημιουργικότητας.
Το Athens Digital Arts Festival, η πρώτη και μεγαλύτερη διεθνής πλατφόρμα για τις ψηφιακές τέχνες στην Ελλάδα, παρουσιάζει το πρόγραμμα της 20ής επετειακής του διοργάνωσης, ADAF 2024: TECHNO(S)CENE, και σας προσκαλεί να εξερευνήσετε το σημείο όπου η τέχνη εφάπτεται με την τεχνολογία επαναπροσδιορίζοντας τα όρια της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Από τις 16 έως τις 26 Μαΐου, τα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και η Πλατεία Δικαιοσύνης μετατρέπονται σε ζωντανό κόμβο καλλιτεχνικής έκφρασης και τεχνολογικού πειραματισμού μέσα από ψηφιακά τοπία που θα σας καθηλώσουν.
Με 350 έργα 305 καλλιτεχνών από 76 χώρες, το 20ο Athens Digital Arts Festival υπόσχεται τη μεγαλύτερη εμβυθιστική εμπειρία της χρονιάς. Η φετινή διοργάνωση παρουσίαζει μία πολυμορφική έκθεση με διαδραστικές εγκαταστάσεις, έργα video art, animation, VR/AR/XR, web art, digital image και video mapping και ένα ευρύ πρόγραμμα ζωντανών δράσεων που περιλαμβάνει περφόρμανς, συναυλίες, εργαστήρια, ομιλίες, ειδικά αφιερώματα, προβολές από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου και συνεργασίες με ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα, παρουσιάζει το ADAF KIDS, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα για παιδιά με διαδραστικές εγκαταστάσεις, προβολές animation και ειδικά εργαστήρια.
Παράλληλα, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου, το Εθνικό Θέατρο – Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» θα φιλοξενήσει την περφόρμανς «Uncanny Valley» των Rimini Protokoll, ένα έργο που εξερευνά τα θολά όρια μεταξύ ανθρώπου και μηχανής, διερευνώντας τις συνέπεις που ακολουθούν όταν ένα ανθρωπόμορφο αντίγραφο αντικαθιστά τον συγγραφέα, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα, την αυτο-ανακάλυψη και τη δυναμική μεταξύ πρωτότυπου και ηλεκτρονικού αντιγράφου.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε μία τόσο ποικιλόμορφη σύνθεση έργων για τον εορτασμό των 20ων γενεθλίων του ADAF», αναφέρει ο Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ιδρυτής και διευθυντής του φεστιβάλ. «Το ADAF δεν είναι απλώς ένα φεστιβάλ, είναι μια απόδειξη της μεταμορφωτικής δύναμης της ψηφιακής τέχνης και της ικανότητάς της να δημιουργεί καθηλωτικές, μαγικές σχεδόν, εμπειρίες που ανατρέπουν πεποιθήσεις μας, μας εμπνέουν και μας κάνουν να φανταστούμε ένα διαφορετικό μέλλον. Προσκαλούμε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να έρθουν σε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία και να γιορτάσουν μαζί μας την εποχή της ψηφιακής επανάστασης στη «σκηνή» του 20ου Athens Digital Arts Festival».
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στο 2024.adaf.gr και κλείστε τα εισιτήριά σας στο more.com.
Τι να μη χάσεις */ Εμβυθιστικό Δωμάτιο | Brèche | Sébastien Labrunie, Lu Yi (FR/TW)To Βrèche, που σημαίνει κενό ή ρήγμα, είναι μια εμβύθιση στην ύλη, το φως και τις μνήμες, μια βουτιά σε ένα ημερολόγιο φωτογραμμετρίας 30 ημερών με τρισδιάστατα στοιχεία από την πραγματική ζωή. Είναι ένα υβριδικό, αφηγηματικό γλυπτό από υλικές αναμνήσεις, όπου τα όρια μεταξύ μακρο- και μικρο-οπτικής γίνονται ασαφή, αναδεικνύοντας παλαιά τμήματα και στιγμές.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-23:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-23:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Κεντρικός Εκθεσιακός Χώρος)
Το Flux από το 2021 που δημιουργήθηκε έχει γίνει τεράστια επιτυχία παγκοσμίως. Η συνεχώς μεταβαλλόμενη μορφή του ελέγχεται σε πραγματικό χρόνο, δημιουργώντας ποιητικά κύματα και φρενήρεις κύκλους. Οι θεατές μπορούν να αλληλεπιδρούν με αυτό, μέσα από τη μουσική, την κίνηση και το φως του με παιχνιδιάρικο και διαισθητικό τρόπο.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-23:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-23:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Κεντρικός Εκθεσιακός Χώρος)
Το FLUX είναι μια τεράστια διαδραστική υπαίθρια εγκατάσταση φωτός που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα το Athens Digital Arts Festival για την 20η επέτειό του. Τοποθετημένο στην Πλατεία Δικαιοσύνης, στην καρδιά της Αθήνας, δίπλα στον κύριο χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, το FLUX δίνει την ευκαιρία στο κοινό να παίξει ασταμάτητα με ένα έργο – σχόλιο για τους κρυφούς αλγορίθμους που διαμορφώνουν ταχύτατα τις διαδικτυακές μας επαφές. Μία εμβυθιστική εμπειρία που μεγιστοποιεί τις τεχνικές πτυχές της ψηφιακής αλληλεπίδρασης, εμπνευσμένη από τους τρόπους με τους οποίους η σύγχρονη τεχνολογία ωθεί την επικοινωνία στα όριά της.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Κυριακή 20:30-00:00
Πού: Πλατεία Δικαιοσύνης
Στην 20ή διοργάνωσή του το Athens Digital Arts Festival τιμά τις ρίζες και την ταυτότητά του. Το φεστιβάλ έχει ανά τα χρόνια επικεντρωθεί σε γυναίκες δημιουργούς, προσπαθώντας να αναδείξει το έργο τους αλλά και την επίδρασή τους μέσα σε αυτόν τον ανδροκρατούμενο χώρο. Στο πλαίσιο αυτό, αποτίει φόρο τιμής στις πρωτοπόρες γυναίκες της βίντεο τέχνης και των ψηφιακών τεχνών, προβάλλοντας σε ένα δωμάτιο ειδικά αφιερωμένο στην γυναικεία ματιά στη βιντεοτέχνη μια σειρά από έργα μερικών πολύ σημαντικών δημιουργών που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στη ιστορία των τεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Shigeko Kubota, Pipilotti Rist και Judith Barry.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-23:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-23:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Κεντρικός Εκθεσιακός Χώρος)
Bonus Talk!
*/ Ομιλία | Liquid Reality: The Artwork and Legacy of Shigeko Kubota | Reid N. Ballard (US)Ο Reid N. Ballard, Διευθυντής Εκθέσεων και Συλλογών του Ιδρύματος Βιντεοτέχνης Shigeko Kubota, θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο της Shigeko Kubota, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών και της ιδεολογίας που χρησιμοποίησε στην πρακτική της, καθώς και για τη σχέση της με τις πρώιμες πειραματικές δοκιμές της στην βιντεοτέχνη. Μαζί με την λεπτομερή επισκόπηση και τις πληροφορίες για τα βίντεο που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ο Ballard θα παρουσιάσει εικόνες και αποκλειστικά βίντεο από το αρχείο της καλλιτέχνιδας, μερικά από τα οποία δεν έχουν προβληθεί μέχρι τώρα δημόσια.
Πότε: Πέμπτη 16 Μαΐου, 19:00-20:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, 1ος όροφος
Το Entangled Landscape είναι ένα ψηφιακό γλυπτό που αποκαλύπτει τις κρυφές διεργασίες του εδάφους, εξερευνώντας κοινές συμπεριφορές σε διάφορους τομείς, κουλτούρες και το φυσικό περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας πραγματικά περιβαλλοντικά δεδομένα από τη νοτιοδυτική Φλάνδρα του Βελγίου, η εγκατάσταση παρουσιάζει νευρικά δίκτυα που ανταποκρίνονται σε μικροσκοπικές αλληλεπιδράσεις, εμπνευσμένα από τα συστήματα των μυκόρριζων. Αυτό το διεπιστημονικό έργο, αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων εδάφους, πολεοδόμων και αναλυτών δεδομένων, στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό των αρχιτεκτονικών χώρων μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας προωθώντας τη βιωσιμότητα και τη συμπεριληπτικότητα.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-23:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-23:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Κεντρικός Εκθεσιακός Χώρος)
Συνήθως σκεφτόμαστε τα ρομπότ ως μηχανές εργασίας, ως αποδοτικούς και ακριβείς εκτελεστές καθηκόντων. Στη γερμανική βιομηχανία σπάνια μοιάζουν με ανθρώπους, για να αποφευχθούν συναισθηματικές ενοχλήσεις. Αντίθετα, στην Ασία, όπου τα ανθρωποειδή ρομπότ έχουν ήδη αναπτυχθεί κάποιο διάστημα, μοιάζουν για παράδειγμα με εργάτες φροντίδας ή με σεξουαλικούς συντρόφους. Η εξωτερική ομοιότητα με τους ανθρώπους βοηθάει στην αποδοχή των μηχανών. Ωστόσο, αν η μηχανή είναι υπερβολικά παρόμοια με της ανθρώπινη μορφή, αρχίζουμε να νιώθουμε αποστροφή: τι είναι ανθρώπινο, τι είναι μηχανή; Οι ιαπωνικοί ερευνητές ρομποτικής αποκαλούν αυτήν την παράξενη ομοιότητα «κοιλάδα του ανοίκειου» (uncanny valley).
Για το θεατρικό έργο του, ο Stefan Kaegi συνεργάζεται για πρώτη φορά με έναν (θεατρικό) συγγραφέα: Ο Thomas Melle επέτρεψε τη δημιουργία ενός αντιγράφου του. Αυτό το ανθρωπόμορφο παίρνει τη θέση του συγγραφέα και θέτει ερωτήσεις: τι σημαίνει για το πρωτότυπο όταν η αντιγραφή αναλαμβάνει τον έλεγχο; Το πρωτότυπο μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του μέσω του ηλεκτρονικού του αντιγράφου; Το αντίγραφο και το πρωτότυπό του ανταγωνίζονται ή βοηθούν το ένα το άλλο;
Πότε: Παρασκευή 24 & Σάββατο 25 Μαΐου, 20:30 Πού: Θέατρο Rex – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη»
*/ Music | Die Arkitekt Live (GR)Avant-garde από το παρελθόν, Techno από το μέλλον. Ο Die Arkitekt είναι ένας multi-intrumentalist μουσικός παραγωγός που χρησιμοποιεί avant-garde στοιχεία για να δημιουργήσει techno πιστή στις ρίζες του της κλασσικής μουσικής. Γεννημένος στην Αθήνα, ο Die Arkitekt ξεκίνησε την καριέρα του στο Λονδίνο με την κυκλοφορία του EP Wilmheim τον Σεπτέμβριο του 2020. Το πρώτο του άλμπουμ, Dark Colors, κυκλοφόρησε το 2022 με συνεργασίες όπως οι Lena Platonos, Kid Moxie, Tamta και Charity Kase. Oι κυκλοφορίες του είχαν την υποστήριξη των WONDERLAND, VICE, KALTBLUT και METAL Magazine. Ο επερχόμενός του δίσκος «The death of Postmodernism» αναμένεται να κυκλοφορήσει 17 Mαίου 2024.
Πότε: Σάββατο 25 Μαΐου, 22:30
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, Αυλή
Το «Enter The Techno(s)cene» πλοηγείται στα σημεία τομής της ανθρώπινης ύπαρξης και της τεχνολογικής προόδου μέσα από μια επιλογή έργων video art. Αυτή η συλλογή βρίσκεται στην καρδιά του θέματος του φεστιβάλ, αναλύοντας τον έννοια της Τεχνο(σ)κηνής με διάφορους απροσδόκητους τρόπους. Μέσα από διακριτικές αλλά και συναρπαστικές αφηγήσεις, οι καλλιτέχνες εστιάζουν στις λεπτές πολυπλοκότητες της σχέσης μας με την τεχνολογία στη σύγχρονη εποχή.
Πότε: 16-26 Μαΐου *για τις μέρες και ώρες των προβολών δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, 1ος όροφος
Δύναμη, σοφία, υπομονή, εσωτερική εργασία, φροντίδα, αγάπη, κακοποίηση, βία, παρενόχληση, καταπίεση, γυναικοκτονία, μισογυνισμός, πατριαρχία.
Τώρα καταλαβαίνεις
Γιατί η κεφαλή μου δεν κλείνει. Δεν φωνάζω ή χοροπηδώ.
Όταν με βλέπεις περνώντας,
Θα έπρεπε να νιώθεις υπερήφανος…
— Maya Angelou
Πότε: 16-26 Μαΐου *για τις μέρες και ώρες των προβολών δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα, 1ος όροφος
Συνδέοντας μοναδικά το φως και την κίνηση, το έργο επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργήσουν μουσική μέσω της ενέργειας του σώματός τους, ενθαρρύνοντας τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ανεξάρτητα από γλωσσικά εμπόδια.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-23:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-23:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Κεντρικός Εκθεσιακός Χώρος)
O διαδραστικός τοίχος συνδυάζει την ψηφιακή προβολή με τους αισθητήρες κίνησης, προσκαλώντας τα παιδιά να παίξουν συνεργατικά χρησιμοποιώντας το σώμα τους, σε ένα παιχνίδι που η τεχνολογία με τη διασκέδαση συνδυάζεται απρόσκοπτα.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-23:00 και Σάββατο-Κυριακή 11:00-23:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Κεντρικός Εκθεσιακός Χώρος)
Ως μέρος του κεντρικού προγράμματος της 20ης επετειακής διοργάνωσης του ADAF, παρουσιάζεται ένας αποκλειστικός διαγωνισμός video mapping με τη συμμετοχή μερικών από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του είδους. Αποτίοντας φόρο τιμής στο μέσο καταβολής του φεστιβάλ, το βίντεο, με μια σύγχρονη πινελιά, την τεχνική mapping, αλλά και την ιστορία μας ως τον φορέα που υλοποιεί τα σημαντικότερα video mapping γεγονότα στη χώρα, οι θεατές μετά το ηλιοβασίλεμα θα έχουν την ευκαιρία να εμβυθιστούν σε μια εκπληκτική περφόρμανς φωτός, χρώματος και κινούμενων σχεδίων στην όψη του κεντρικού κτηρίου της διοργάνωσης.
Πότε: 16-26 Μαΐου, Δευτέρα-Κυριακή 23:00
Πού: Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Κεντρικός Εκθεσιακός Χώρος), Πρόσοψη
20ό Athens Digital Arts Festival
16-26 Μαΐου 2024
Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα (Σταδίου 48 & Αρσάκη) Πλατεία Δικαιοσύνης (Αρσάκη & Πανεπιστημίου)
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 17:00-23:00 & Σάββατο-Κυριακή 11:00-23:00
Εισιτήρια: more.com
Website: 2024.adaf.gr
#ADAF #ADAF2024