MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
05
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Jain: 10 τραγούδια της Γαλλίδας pop star που πρέπει να ξέρεις πριν το Release Athens 2024

Η φωνή πίσω από το viral Makeba, η Γαλλίδα τραγουδίστρια Jain καταφτάνει στην Πλατεία Νερού και το Release Athens Festival 2024, υπό afro pop ρυθμούς. Μετρώντας αντίστροφα για τις 15 Ιουνίου, μοιραζόμαστε μαζί σας τα 10 τραγούδια που ανυπομονούμε να ακούσουμε live.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 15.05.2024

Η Jain, Jeanne Louise Galice όπως είναι το πλήρες όνομά της, είναι μια καλλίτεχνις που μεγάλωσε μέσα στην μουσική, με το τραγούδι να γίνεται το φυσικό περιβάλλον της.

Πίσω από τον μουσικό της θησαυρό, ξεδιπλώνεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πολυπολιτισμικό background. Γεννήθηκε στο Παρίσι, ενώ στην ηλικία των εννιά ετών μετακόμισε στο Ντουμπάι, όπου έζησε τρία χρόνια. Την αγάπη της για τους χορευτικούς ρυθμούς που διέπουν τη δισκογραφία της, αποδίδει στην επόμενη τετραετία της ζωής της, όπου μετακόμισε στην Δημοκρατία του Κονγκό. Λίγο πριν μετακομίσει και πάλι πίσω στο Παρίσι, πέρασε έναν χρόνο στο Άμπου Ντάμπι.

Το πέρασμά της από την Αφρικανική Ήπειρο σε μια καθοριστική ηλικία, όπου το παιδί διαμορφώνει χαρακτήρα, προσωπικότητα, γούστο, ανακαλύπτει τον εαυτό του, ευθύνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό για τις ρίζες της μουσικής της.

Στις σκληρές κριτικές που δέχεται η μουσική της, περί πολιτιστικής οικειοποίησης στοιχείων που δεν ανήκουν στην κουλτούρα και τον πολιτισμό από όπου προέρχεται (είναι κυρίως εκείνοι που δεν γνωρίζουν την ιστορία της), εκείνη σε συνέντευξή της με την Independent, απαντάει πως: “Η μουσική είναι ταξίδι. Πάντα ταξίδευε, η κάθε χώρα παίρνει κάτι από την άλλη κι αυτό είναι που ευθύνεται για τον πλούτο της μουσικής. Όταν χρησιμοποιείς κάτι, έναν συγκεκριμένο ρυθμό, δεν τον κλέβεις, αλλά τον συνδυάζεις με κάτι άλλο, για έναν διαφορετικό ήχο”.

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια συνδυάζει τον πλούσιο, πολυπολιτισμικό της ήχο, με πολιτικά ευαισθητοποιημένο και ανήσυχο για κοινωνικά ζητήματα στίχο, στοιχεία που την καθιστούν μια φαινομενική καλλιτέχνιδα στην σύγχρονη ποπ.

Η Jain θα βρεθεί στις 15 Ιουνίου, στο πλευρό των Telenova και του Parov Stelar στη σκηνή του Release Athens Festival 2024, στην Πλατεία Νερού. Μετρώντας αντίστροφα για το πολυαναμενόμενο live, συγκεντρώσαμε 10 τραγούδια που ανυπομονούμε να ακούσουμε ζωντανά. Ετοιμαστείτε για ασταμάτητες προσθήκες στις playlist σας για το καθιερωμένο ζέσταμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑParov Stelar, Jain και Telenova στην πιο χορευτική βραδιά του Release Athens 202412.09.2018

#1 Makeba

Ακόμα κι αν δεν έχετε ακουστά την Jain, το Makeba έχει περάσει από τα αυτιά σας τουλάχιστον μια φορά τα τελευταία εννιά χρόνια. Έγινε viral πρώτη φορά το 2015, ενώ επτά χρόνια αργότερα, το 2023, βρισκόταν ανάμεσα στα Tik Tok hits του καλοκαιριού. Εκτός από εθιστικό ήχο, ρυθμό και fun στίχο που μας ξεσηκώνουν, πίσω από το Makeba κρύβεται ένα ιδιαίτερο μήνυμα για την ίδια την τραγουδίστρια. Αποτελεί ένα τραγούδι – φόρο τιμής στη Miriam Makeba. Πρόκειται για μια Νοτιοαφρικανή ακτιβίστρια κατά του απαρτχάιντ που εξορίστηκε από τη χώρα της. Μια τραγουδίστρια που εξέφραζε τη ζωή της με τους στίχους, τους ρυθμούς και τα beats της.

#2 Alright

Το Alright είναι ο ύμνος χωρισμού που ακόμα κι αν δεν είσαι σε ανάλογη φάση της ζωής σου το νιώθεις υπερβολικά. Όλα θα πάνε καλά, αν υπάρχει αγάπη τριγύρω, τραγουδάει η Jain, ενώ η απαλή φωνή της αγκαλιάζει τον ανάλαφρο ρυθμό και κάπως όλο αυτό μας καθησυχάζει και ταυτόχρονα μας ωθεί σε ξέφρενο χορό.

#3 Oh Man

Προσωπικά ζητήματα, συζήτηση κομμένη που έλεγε κι ένας παλιός τηλεοπτικός γνώριμος, αλλά τα break up songs συνεχίζονται στον δεύτερο δίσκο της Jain. Οι αφρικανικές επιρροές εδώ είναι ξεκάθαρες και παίρνουν πνοή μέσα από ένα εθιστικά χορευτικό κομμάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια τους Telenova, η Ελλάδα είναι σαν το δεύτερο τους σπίτι12.09.2018

#4 The Fool

Με υπέρμετρη γενναιότητα και εμπιστοσύνη στις ικανότητες ισορροπίας μας, ακροβατούμε σε ένα καλώδιο που καταλήγει στον πλανήτη της Αφροδίτης. Τουλάχιστον, έτσι φανταζόμαστε όταν ακούμε τους πρώτους στίχους του The Fool. Το leading single του τελευταίου ομώνυμου άλμπουμ της (2023), εκτός από το μεθυστικό ηχόχρωμα της Jain, μας κάνει να αισθανόμαστε πως αιωρούμαστε ή πως επιπλέουμε σε έναν ατέλειωτο ωκεανό. Διαλέξτε και πάρτε. Το σίγουρο είναι ότι αυτό το κομμάτι ζωντανά, θα μας συνεπάρει σε άλλο σύμπαν.

#5 Come

Το Come, μετά το Makeba, είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της Jain, με το σουρεάλ και εντυπωσιακό βιντεοκλίπ να αγγίζει σχεδόν τις 200 εκατομμύρια προβολές. Το τραγούδι ζει χωρίς ενοίκιο στο μυαλό μας και συγκαταλέγεται στην κατηγορία των κομματιών που σου ανεβάζουν την διάθεση αυτομάτως. Mood booster playlist σου έρχεται!

#6 Inspecta

Το προσωπικό αγαπημένο μου για τόσους πολλούς λόγους και απλά προσεύχομαι να το ακούσουμε ζωντανά στο Athens Release Festival. Με sample το χαρακτηριστικό theme song του Αστυνόμου Σαΐνη, το τραγούδι τραβάει την προσοχή σου από την πρώτη μελωδία, ενώ ταυτόχρονα η Jain εδώ ξεδιπλώνει το ταλέντο της στο ραπ.

#7 Falling

Το Falling, από τον πιο πρόσφατο δίσκο της Fool, είναι από αυτά τα τραγούδια που τραγουδάμε πολύ δραματικά στο μπάνιο μας μπροστά στον καθρέφτη με την βούρτσα ή κάποιο μπουκάλι για μικρόφωνο, ενώ την θεαματική τουαλέτα αντικαθιστά το μαλακό μπουρνούζι. Δεν μιλάω εκ πείρας, από μια φίλη το έχω ακουστά δηλαδή…

#8 Cosmic Love

Το έχω παρακάνει με το συγκεκριμένο άλμπουμ, αλλά πρώτον είναι φαινομενικό και δεύτερον είναι το πιο φρέσκο εκ των τριών οπότε ποντάρω πως τα περισσότερα κομμάτια θα είναι από εδώ. Μπορεί και όχι. Ας το μάθουμε παρέα. Το Cosmic Love, όπως και το Night Heights του ίδιου δίσκου (αξιότιμη αναφορά, γιατί η δεκάδα είναι περιοριστική), αποπνέει μια πιο cinematic αίσθηση, η οποία διαφοροποιείται από την afro pop που είχαμε συνηθίσει, ωστόσο ανοίγει μια νέα διάσταση στην δισκογραφική της πορεία, την οποία φυσικά τελειοποίησε!

#9 Lil Mama

Το Lil Mama είναι ένα τραγούδι για όλους μας. Για όποιον νιώθει χαμένος, αποπροσανατολισμένος, μόνος. Μας υπενθυμίζει με πολύ απλά, αλλά ουσιώδη λόγια πως πρέπει να δώσουμε βάση και νόημα σε αυτά που μας δίνει απλόχερα η ζωή. Πως η ουσία κρύβεται στα φαινομενικά μικρά πράγματα. Πάρε λίγο χρόνο, έχεις την ψυχή σου, το μυαλό σου και ό,τι σου προσφέρει ο κόσμος. Το μοίρασμα και η αγάπη είναι όλα όσα χρειάζεσαι. Άντε και το live της Jain στην Πλατεία Νερού.

#10 Gloria

Ένα αναπάντεχο single που «έσκασε» το 2019, έναν χρόνο αργότερα από το Soldier. Αν δεν είναι αυτό το απόλυτο φεστιβαλικό τραγούδι, τότε δεν ξέρω τι είναι. Afro beats, χορευτικός παροξυσμός και ξέφρενη διάθεση είναι τα κύρια συστατικά του μουσικού κοκτέιλ που θα μας προσφέρει η Jain στις 15 Ιουνίου, στο Athens Release Athens.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑParov Stelar: 10 φορές που αγαπήσαμε τα remix του περισσότερο από τα πρωτότυπα κομμάτια12.09.2018

Περισσότερα από TOP 10