MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
05
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Φεστιβάλ Καννών: H Μέριλ Στριπ βραβεύτηκε με τιμητικό Χρυσό Φοίνικα – Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης

“Την τελευταία φορά που ήμουν εδώ νόμιζα ότι η καριέρα μου τελείωσε” είπε συγκινημένη η Μέριλ Στριπ, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών.

Monopoli Team

Χθες, Τρίτη 14/05 πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, με την Μέριλ Στριπ να βρίσκεται εκεί για να παραλάβει τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας της.

Το κοινό την υποδέχτηκε όρθιο με ένα βροντερό δίλεπτο χειροκρότημα, με την ηθοποιό να είναι τόσο συγκινημένη που αρχικά προσποιήθηκε ότι θα κατέβει από τη σκηνή, αλλά τελικά άρχισε να χορεύει υπό το χειροκρότημα.

Η Juliette Binoche, συγκινημένη και η ίδια, παρέδωσε το βραβείο στη Streep, λέγοντας: «Όταν σε βλέπω στην οθόνη, δεν βλέπω εσένα… Από πού προέρχεται; Γεννήθηκες έτσι; Δεν ξέρω, αλλά υπάρχει πίστη μέσα σου – που με κάνει να πιστέψω. Άλλαξες τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κινηματογράφο».

Στην ομιλία της, η Στριπ ευχαρίστησε τις Κάννες που την υποδέχτηκαν ξανά μετά από 35 χρόνια, μετά την τελευταία της εμφάνιση με το «Evil Angels» του 1989. Είπε ότι παρακολουθώντας τα αναδρομικά αποσπάσματα της καριέρας της στην τελετή ήταν «σαν να κοιτάζω από το παράθυρο ενός τρένου, βλέποντας τη νιότη μου να περνάει στη μέση ηλικία μου και ακριβώς εκεί που στέκομαι απόψε σε αυτή τη σκηνή. Τόσα πολλά πρόσωπα και τόσα πολλά μέρη που θυμάμαι».

Η Στριπ είπε ότι την τελευταία φορά που βρέθηκε στις Κάννες, «ήμουν ήδη μητέρα τριών παιδιών, ετοιμαζόμουν να κλείσω τα 40 και πίστευα ότι η καριέρα μου είχε τελειώσει. Αυτό δεν ήταν μια μη ρεαλιστική προσδοκία για τις ηθοποιούς εκείνη την εποχή. Και ο μόνος λόγος που βρίσκομαι εδώ απόψε και που αυτό συνεχίστηκε είναι λόγω των πολύ ταλαντούχων καλλιτεχνών με τους οποίους έχω δουλέψει, συμπεριλαμβανομένης της Madame La President», είπε, δείχνοντας προς την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Greta Gerwig, η οποία τη σκηνοθέτησε στην ταινία “Μικρές κυρίες” του 2019.

Η Στριπ έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι είναι «τόσο ευγνώμων που δεν έχετε βαρεθεί το πρόσωπό μου και δεν έχετε κατέβει από το τρένο».

Όσα έγιναν στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών

Σύμφωνα με το Variety, η τελετή έναρξης έμοιαζε κάπως… θεματική, αφιερωμένη στην Μέριλ Στριπ δηλαδή, αφού ακόμη και η μουσική που έπαιζε ήταν από το «Mamma Mia». Το ομώνυμο τραγούδι των ABBA για το κινηματογραφικό μιούζικαλ έπαιζε έξω στο κόκκινο χαλί, ενώ η ερμηνεία της Streep στο «The Winner Takes It All» ακουγόταν στο καρέ των τίτλων της και το «Dancing Queen» έπαιζε καθώς παραλάμβανε τον Χρυσό Φοίνικα.

Την ίδια μέρα παρουσιάστηκε και η κριτική επιτροπή, η οποία περιλαμβάνει τους Sy, Gladstone, Nadine Labaki, Ebru Ceylan, Hirokazu Kore-eda, J. A. Bayona και Gerwig. Η σκηνοθέτιδα του «Barbie», που εκτελεί χρέη προέδρου της κριτικής επιτροπής, έκανε σύντομο εναρκτήριο χαιρετισμό.

«Αγαπώ τον κινηματογράφο και αυτό είναι ιερό για μένα», είπε η Gerwig. «Η τέχνη είναι ιερή και οι ταινίες είναι ιερές και δεν μπορώ να πιστέψω ότι μου δίνεται η ευκαιρία να περάσω τις επόμενες 10 ημέρες σε αυτόν τον οίκο λατρείας». Αργότερα τραγούδησε μαζί με την Zaho de Sagazan που της έκανε καντάδα με μια ζωηρή διασκευή του «Modern Love» του David Bowie, ένα νεύμα στο αξέχαστο χορευτικό νούμερο της Gerwig στο «Frances Ha».

Η πρώτη πρεμιέρα των Καννών ήταν η γαλλική κωμωδία του Quentin Dupieux για τη δημιουργία της πρώτης ταινίας που σκηνοθέτησε η τεχνητή νοημοσύνη. Το «The Second Act» με πρωταγωνίστρια τη Léa Seydoux απέσπασε ένα… ρομποτικό, όπως μεταφέρει το Variety, χειροκρότημα που διήρκησε 3,5 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό Κόπολα μέχρι Λάνθιμο: 10 σπουδαίοι σκηνοθέτες που κάνουν πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών12.09.2018

Περισσότερα από Cine News