Cut to the Chase: Το PCAI παρουσιάζει την performance της πρωτοπόρου καλλιτέχνιδας Linder στους Δελφούς
H πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα «Linder βρίσκεται στην Ελλάδα για το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI και μία ξεχωριστή performance στους Δελφούς με τίτλο «Cut to the Chase».
Λίγο πριν την αναδρομική της έκθεση στην Hayward Gallery του Λονδίνου η καταξιωμένη Βρετανίδα καλλιτέχνις Linder (Linder Sterling, Λίβερπουλ, 1954) έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα φιλοξενίας του PCAI σε Αθήνα και Δελφούς, σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου. Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί την Τρίτη 21 Μαΐου με την περφόρμανς «Cut to the Chase» από την καλλιτέχνιδα στο «Πι», το πρώην Παβιγιόν Πικιώνη, στους Δελφούς.
Η προέλευση της φράσης «cut to the chase» εντοπίζεται στην κινηματογραφική σημασία του ρήματος cut (κόβω) στο μοντάζ ταινιών ήδη από τη δεκαετία του 1920. Το ασυμβίβαστο έργο της Linder, είτε πρόκειται για φωτομοντάζ, για περφόρμανς είτε για βίντεο, έχει να κάνει με το κόψιμο, την «αποκοπή» και τον συγκερασμό διαφορετικών μέσων ή προσλαμβανουσών. Στην Ελλάδα το πρωτοποριακό έργο της δημιουργού παρουσιάστηκε πρόσφατα στην έκθεση του PCAI, Sheltered Gardens, την περίοδο 2022-2023, στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, καθώς επίσης και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ΕΜΣΤ, το 2024, στο πλαίσιο της παρουσίασης της ομώνυμης έκδοσης.
Ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, CEO της Polygreen και ιδρυτής του PCAI, και η Κίκα Κυριακάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, δηλώνουν ότι:«Είναι μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε το πρόγραμμα καλλιτεχνικής διαμονής και την περφόρμανς της Linder στους Δελφούς και την Αθήνα. Το επαναστατικό έργο της Linder είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την αποστολή του PCAI προς τις τέχνες και είμαστε εξαιρετικά γοητευμένοι που θα συνεργαστούμε με αυτή τη διακεκριμένη καλλιτέχνιδα στο νέο πεδίο της έρευνάς της».
Η Linder είναι ευρέως γνωστή για το φωτογραφικό της έργο, το ριζοσπαστικό φεμινιστικό φωτομοντάζ, την συγκρουσιακή της περφόρμανς, αλλά και ως πρώην front-woman του post-punk γκρουπ Ludus. Η πρώτη αναδρομική της έκθεση με τίτλο Femme/Objet, διοργανώθηκε το 2013 από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού και ύστερα ταξίδεψε στην Kestner Gesellschaft στο Αννόβερο. Η πρώτη θεσμική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο γύρω από το έργο της, με τίτλο Linderism, παρουσιάστηκε το 2020 στο Kettle’s Yard του Κέιμπριτζ, ενώ αργότερα ταξίδεψε στην Hatton Gallery στο Νιούκαστλ.
Η Linder έχει παρουσιάσει πρόσφατα ατομικές εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και θεσμούς όπως οι: Andréhn-Schiptjenko, Παρίσι (2023), Blum, Λος Άντζελες (2022), Modern Art, Λονδίνο (2019), Glasgow Women’s Library (2018), Nottingham Contemporary (2018), Chatsworth House, Derbyshire (2018), The Hepworth Wakefield (2013), και Tate St Ives (2013). Έχει συμμετάσχει σε δυ-ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο dépendance στις Βρυξέλες (2022), στην Tate Liverpool (2021), στη Royal Academy του Λονδίνου (2020), στο Camden Art Centre στο Λονδίνο (2020), στην Εθνική Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης της Σκωτίας στο Εδιμβούργο (2019) και στην Kunsthal Charlottenborg στην Κοπενχάγη (2019). Το 2017 τιμήθηκε με το βραβείο Paul Hamlyn Foundation Award. Τα έργα της Linder βρίσκονται σε διεθνείς συλλογές τέχνης συμπεριλαμβανομένων των Arts Council Collection του Λονδίνου, τη συλλογή Σύγχρονης Τέχνης ΔΕΣΤΕ στην Αθήνα, το Ιρλανδικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Δουβλίνο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης και της Tate στο Λονδίνο.
O πολιτιστικός οργανισμός PCAI ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, CEO της περιβαλλοντικής εταιρείας Polygreen, και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα αναθέσεων, εκθέσεων, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, συνεδρίων, εργαστηρίων και εκδηλώσεων. Το PCAI εκπληρώνει τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας: τη συλλογή έργων τέχνης του, τα πολιτιστικά προγράμματά του και την υποστήριξη που παρέχει σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με κοινό όραμα και ανησυχίες για το περιβάλλον. Το 2019 σχεδιάστηκε το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του οργανισμού από την Κίκα Κυριακάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, ενώ στην επιτροπή αξιολόγησής του συμμετείχαν οι Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine, και Krist Gruijthuijsen, διευθυντής του KW Institute. To 2021 o οργανισμός επιλέχθηκε ως official nominator του σημαντικού περιβαλλοντικού βραβείου Earthshot Prize, το οποίο θεσπίστηκε από το Royal Foundation of the Prince and Princes of Wales.
[relart 1]
Το πρόσφατα ανακαινισμένο από το PCAI Παβιγιόν Πικιώνη, πλέον «πι» (Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού), είναι ένα ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο της δεκαετίας του 1950, που βρίσκεται στην αρχαιολογική περιοχή των Δελφών και σχεδιάστηκε από τους κορυφαίους Έλληνες αρχιτέκτονες Δημήτρη και Πέτρο Πικιώνη. Ο νέος πολιτιστικός χώρος του PCAI, που φιλοδοξεί να καλλιεργήσει την περιβαλλοντική αφύπνιση μέσω της σύγχρονης τέχνης, έχει ως τώρα φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες σε συνεργασία με διεθνείς φορείς και συλλογές τέχνης.
www.pcai.gr
Δωρεάν συμμετοχή
Δωρεάν μετακίνηση από την Αθήνα (Πλατεία Συντάγματος) προς Δελφούς με λεωφορείο με αυθημερόν επιστροφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το λεωφορείο θα αναχωρήσει από τους Δελφούς για την Αθήνα μετά το πέρας της εκδήλωσης. Η κράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Για κρατήσεις θέσεων στο λεωφορείο, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα:
https://forms.gle/SMrSjRhJdNM36G3KA
Ημερομηνία: Τρίτη 21 Μαΐου 2024
Ώρα αναχώρησης (Αθήνα): 15.30
Άφιξη στους Δελφούς: 18.30
Ώρα αναχώρησης (Δελφοί): 21.30
Άφιξη στην Αθήνα: 00.00 πμ
Τοποθεσία: Πι, Παγκόσμιο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας και Πολιτισμού, Δελφοί
Χάρτης: https://goo.gl/maps/4xhmefaS55xg3tyVA