Τσάι με τζίντζερ: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν πίνετε τσάι με τζίντζερ κάθε μέρα;
Το τζίντζερ, αυτή η αξιοσημείωτη ρίζα έχει γίνει γνωστή ως γαστρονομικό στολίδι και ισχυρό “φάρμακο” για χιλιάδες χρόνια λόγω της ευχάριστης γεύσης και των απίστευτα καταπραϋντικών ιδιοτήτων της.
Μάλιστα το τζίντζερ είναι ιδιαίτερα ευχάριστο όταν εγχέεται σε ζεστό νερό για να παρασκευαστεί τσάι. Από το άρωμά του μέχρι τους τόνους των εσπεριδοειδών, ένα φλιτζάνι τσάι τζίντζερ προσφέρει μια αναζωογονητική αλλά και ηρεμιστική αισθητηριακή εμπειρία. Όμως, πέρα από το άρωμα και τη γεύση του, προσφέρει και κάποια οφέλη για την υγεία που υποστηρίζονται από την έρευνα. Τι θα συμβεί λοιπόν αν καταναλώνετε τακτικά τσάι με τζίντζερ;
Οφέλη για την υγεία του τσαγιού με τζίντζερ Μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία και τον έμετοΗ κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί να μειώσει αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα στο στομάχι σας που σχετίζεται με τη ναυτία και τον έμετο. Πιο συγκεκριμένα, το τζίντζερ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά από χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.
Στην πραγματικότητα, τα δεδομένα έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικό στην ανακούφιση της ναυτίας και του εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τα κοινά αντιεμετικά φάρμακα.
Αλλά πώς ακριβώς καταπραΰνει ένα ανήσυχο στομάχι; Το τζίντζερ περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται 6-gingerol, η οποία βοηθά στην ανακούφιση από τη ναυτία εμποδίζοντας πολλούς υποδοχείς στο έντερο. Επίσης ένας άλλος λόγος για τον οποίο το τζίντζερ μπορεί να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία της ναυτίας, είναι η ικανότητά του να αυξάνει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος ή την ταχύτητα με την οποία περνάει το περιεχόμενο του εντέρου. Επιταχύνοντας τα πράγματα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του χρόνου που εμφανίζονται τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Η μικροβιακή αντοχή είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι επιβλαβή μικρόβια όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες εξελίσσονται και δεν ανταποκρίνονται πλέον σε φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να σταματήσουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή τους. Ένας τρόπος με τον οποίο τα μικρόβια γίνονται πιο ανθεκτικά είναι η δημιουργία προστατευτικών καλυμμάτων που ονομάζονται βιοφίλμ.
Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη τόνισε ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων και του σχηματισμού βιοφίλμ, όπως Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus mutans και Staphylococcus aureus. Το τζίντζερ μπορεί επίσης να έχει αντιμικροβιακή δράση κατά της E coli, της Salmonella typhi, του Candida albicans και του Mycobacterium tuberculosis. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας για τη διάγνωση και τη θεραπεία πιθανών λοιμώξεων.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.