Έλληνες Σολίστ: Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν και Βασίλης Βαρβαρέσος στο Μέγαρο Μουσικής
Δύο διεθνώς καταξιωμένοι έλληνες δεξιοτέχνες, ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης- Πέτριν και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, προσεγγίζουν, μέσα από τη δική τους ματιά, γοητευτικές συνθέσεις του 19ου και 20ού αιώνα στην κοινή τους εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Δύο διεθνώς καταξιωμένοι έλληνες δεξιοτέχνες, ο τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης- Πέτριν και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος, προσεγγίζουν, μέσα από τη δική τους ματιά, γοητευτικές συνθέσεις του 19ου και 20ού αιώνα στην κοινή τους εμφάνιση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 8:30 μ.μ., παρουσιάζοντας ευφάνταστες δημιουργίες λαμπρών μουσουργών, οι οποίες συνδυάζουν το βαθύ ηχόχρωμα του βιολοντσέλου με τον πληθωρικό ‒σχεδόν συμφωνικό‒ ήχο του πιάνου.
Στο πρόγραμμα της βραδιάς, το Adagio και Allegro του Robert Schumann [Ρόμπερτ Σούμαν], η Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα του Gabriel Fauré [Γκαμπριέλ Φωρέ], το «Παραμύθι» («Pohádka») του Leoš Janáček [Λέος Γιάνατσεκ] και η Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο αρ. 2 σε φα μείζονα του Johannes Brahms [Γιοχάννες Μπραμς].
Ο θεσσαλονικός τσελίστας Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν…… εμφανίζεται ως σολίστ και ερμηνευτής μουσικής δωματίου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, πιο πρόσφατα δε ως σολίστ με τον Λεωνίδα Καβάκο και την ΚΟΑ. Έκανε την πρώτη του σόλο εμφάνιση στις ΗΠΑ το 2016, με τη Συμφωνική του Κάνσας υπό τον Ρόμπερτ Σπάνο. Βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό τσέλου «Πάουλο» στη Φιλανδία, κερδίζοντας τις εντυπώσεις του τοπικού Τύπου. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Φιλαρμονική του Ελσίνκι, τη Συμφωνική του Λάτι, τη Συμφωνιέτα της Ταπιόλα, την Καμεράτα του Ισραήλ, την Ορχήστρα του Κονσερβατόριου της Νέας Αγγλίας (NEC Philharmonia Orchestra), την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Ορχήστρα Symphony in C κ.ά. Από το 2015 τον εκπροσωπούσε το γραφείο Astral Artists, μετά από νίκη του στο διαγωνισμό Astral Artists (ΗΠΑ).
Είναι ιδρυτικό μέλος του Trio Zimbalist, το οποίο συνεχίζει την ιστορική παρακαταθήκη του θρυλικού βιολιστή και πρώτου διευθυντή του Ινστιτούτου Κέρτις, Έφρεμ Ζίμπαλιστ. Το Tρίο πραγματοποίησε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο το 2021 και εξακολουθεί να περιοδεύει ανά την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Ο πρώτος τους δίσκος κυκλοφόρησε το 2024 (Curtis Studio label) και έλαβε ενθουσιώδεις κριτικές (Gramophone Magazine, BBC Music magazine). Το 2017 χρίστηκε επίτιμος καλλιτέχνης του Performance Today, του μουσικού ραδιοφωνικού προγράμματος με τον μεγαλύτερο αριθμό ακροατών στις ΗΠΑ. Από το 2023, ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών Σάμου, δημιούργησε το πρόγραμμα Young Composer in Residence, με στόχο την προώθηση νέων συνθετών μέσω της πρεμιέρας νέων μουσικών έργων.
Από το 2022 είναι μέλος του Apollωn Ensemble, που δημιουργήθηκε από τον Λεωνίδα Καβάκο. Ένθερμος ερμηνευτής μουσικής δωματίου, έχει συνεργαστεί με τους βιολιστές Λεωνίδα Καβάκο, Nόα Μπέντιξ-Μπάλγκλεϋ, Mίριαμ Φρηντ, Πάμελα Φρανκ, τους ερμηνευτές βιόλας Ρομπέρτο Ντίαζ, Kιμ Κασκασιάν και τους πιανίστες Τζόναθαν Μπις και Ρόμαν Ραμπίνοβιτς. Εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ Μάλμπορο, με τους Τζόζεφ Λιν, Σάμιουελ Ροντς και Πήτερ Γουάιλυ, καθώς επίσης στο φεστιβάλ του Κλήβελαντ (Chamberfest Cleveland), της Ραβίνια (Ravinia’s Steans Music Institute), του Κάραμορ Ήβνιν (Caramoor’s Evnin Rising Stars), του Μολύβου και του Μόριτσμπουργκ. Έλαβε πτυχίο από το Ινστιτούτο Μουσικής Κέρτις, υπό την εποπτεία των Πήτερ Γουάιλυ και Κάρτερ Μπρέυ. Στη συνέχεια, εντάχθηκε στην τάξη του Λώρενς Λέσσερ στο Κονσερβατόριο της Νέας Αγγλίας (Master of Music & Artist Diploma). Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι α΄ κορυφαίος τσελίστας της ΚΟΑ από τον Σεπτέμβριο του 2023.
… με τη Διεθνή Ορχήστρα της Γενεύης και τη Λούσυ Λεγκαί στα δύο Κοντσέρτα για πιάνο του Μέντελσον εγκαινίασε τη σεζόν 2023-2024. Προσκεκλημένος, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ Μπαρόκ της Μάλτας, το Φεστιβάλ Les Étoiles du Classique του Παρισιού και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, εμφανίζεται στο Κονσέρτχεμπαου της Ολλανδίας, στο Petit Palais του Παρισιού, καθώς και στο Φεστιβάλ Πιάνου της Ζανκτ Ούρσεν στην Ελβετία.
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει συνεργαστεί με τον Κρίστοφ Έσενμπαχ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ενώ πραγματοποίησε εμφανίσεις στο Φεστιβάλ της Πιέτρα Σάντα μαζί με τον Βαντίμ Ρέπιν και τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, στο Φεστιβάλ της Αλικαρνασσού, της Κωνσταντινούπολης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς επίσης στα Sommets Musicaux του Γκστάαντ και στο Φεστιβάλ Σοπέν της Noάν. Συνεργάζεται παράλληλα με πλήθος ορχήστρες, μεταξύ άλλων με την Ορχήστρα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, τη Συμφωνική της Βασιλείας, τη Φιλαρμονική Ενέσκου, τη Filarmonia, καθώς επίσης με την ΚΟΑ και την ΚΟΘ. Το 2008 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην περιοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κίνα, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Η αγάπη του για τη μουσική δωματίου φαίνεται από τις συνεργασίες του: πιστός συνεργάτης με τους Γιώργο Δεμερτζή, Νοέ Ινουί, Μισέλ Νταλμπερτό, ηχογραφεί δίσκους με τον Δημήτρη Τηλιακό, τον Γιώργο Δεμερτζή, τον Iβάν Καρίζνα, τον Noέ Ινουί, την Oφηλί Γκαγιάρ και τον Aλεξίς Κοσσενκό. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Up to 8 της Θεσσαλονίκης. Γνήσια εκλεκτικιστής, γράφει μουσική για σειρά ταινιών, όπως μεταξύ άλλων τα αφιερώματα στον Μπρανκούζι και την Τζούλι Μεχρετού από το Checkerboard Film Foundation. Σε ηλικία 14 ετών, έχοντας κερδίσει στον διεθνή διαγωνισμό της Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη, εμφανίστηκε σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αίθουσες της Αμερικής (Zενκλ Χολ του Κάρνεγκι Χολ, Κέννεντυ Σέντερ της Ουάσινγκτον, Έιβερυ Φίσερ Χολ, Άλις Τάλλυ Χολ της Νέας Υόρκης).
Σπούδασε στη Σχολή Τζούλλιαρντ καθώς και στο CNSM του Παρισιού. Έχει στο ενεργητικό του εννέα δισκογραφικές δουλειές με τις εταιρείες NAVIS Classics, BIS Records, Aparté Records και Mirare Records. Ο πρώτος του δίσκος, V for Valse έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές, και πέντε αστέρια από την εφημερίδα Le Figaro.