MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
02
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΧΩΡΙΣ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ

Όλα όσα θα κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα

Ο Πέτρος Κλαμπανης, οι φρεσκιες Billie Kark και Alkyone, μουσικά αφιερώματα, κινηματογράφος και όλες οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο από τη Δευτέρα 20 έως την Πέμπτη 23 Μαΐου.

Monopoli Team

1. Athens City Festival: Queer Movie Nights στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Η 17η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας, της Αμφιφοβίας και της Iντερφοβίας (IDAHOBIT), τιμώντας την ημέρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών. Η ομάδα του περιοδικού Antivirus τιμά τη φετινή IDAHOΒΙT και διοργανώνει, για 3η χρονιά, τριήμερο φεστιβάλ LGBTQI+ ταινιών. Σε αυτό το πλαίσιο, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν η προβολή της γερμανικής ταινίας Anima – My Father’s Dresses. Η μικρή Ούλι θέλει όταν μεγαλώσει να γίνει είτε πειρατίνα είτε ο Πάπας. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θέλει να εγκλωβιστεί στους στερεοτυπικούς ρόλους της βαυαρικής πόλης της. Όταν χάνει τον πατέρα της, η μητέρα της τής παραδίδει το «μυστικό» του κουτί εν είδει κληρονομιάς. Το περιεχόμενο ξαφνικά αλλάζει την εντύπωση που είχε για τον πατέρα της, την ίδια, την οικογένειά της και την κοινωνία στην οποία μεγάλωσε. Μια αληθινή ιστορία για τα οικογενειακά μυστικά, τα φύλα και την αναταραχή που προκαλεί ο έρωτας, με μια αφήγηση που κινείται σαν τρενάκι του λούνα παρκ, επιστρατεύοντας τόσο κινούμενα σχεδία όσο και υλικό τεκμηρίωσης στη διαδρομή.
Δευτέρα 20 Μαΐου στις 19:30
Ινστιτούτο Γκαίτε, Ὁμήρου 14-16, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠέντε στάσεις στην Αθήνα για καλό street food12.09.2018

2. Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών “Τα 12 Κουπέ” στο Θέατρο “Το Τρένο στο Ρουφ”

Φωτογραφία: Facebook Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών

Μετά από 250 performances σε 12 διαφορετικούς σκηνικούς χώρους και 1300 νέους καλλιτέχνες, το μοναδικό σιδηροδρομικό πολιτιστικό φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη νεανική έκφραση και δημιουργία πραγματοποιείται για 12η χρονιά στην Αμαξοστοιχία- Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. Δεκάδες νέες ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά) δημιουργούν πρωτότυπα καινοτομικά projects σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) και τα παρουσιάσουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο σε όλους τους χώρους της καλλιτεχνικής Αμαξοστοιχίας. Μεταξύ άλλων θεατρικών έργων παρουσιάζεται και το «Τα Δεκανίκια». Ένα λαϊκό παραμύθι από την Ινδία. Μια παράλογη επιβολή αλλάζει τη ζωή όλης της πολιτείας. Τί γίνεται όταν το σώμα χτίζει μια νέα μνήμη και ο μόνος τρόπος να υπάρξει είναι πάνω στα δεκανίκια του; Θα βρουν οι άνθρωποι τη δύναμη να σταθούν στα πόδια τους; Μια ιστορία που διατηρείται ζωντανή από γενιά σε γενιά και μας καλεί να ερευνήσουμε τις έννοιες της επιλογής, του φόβου, της ελευθερίας και της συλλογικής δύναμης. Ανακαλύψτε όλες τις performances και τις ώρες που παίζονται καθημερινά εδώ.
Καθημερινά στις 19:00
Αμαξοστοιχία – Θέατρο “Το Τρένο στο Ρουφ”

3. Athens City Festival: Λογοτεχνικές Συναντήσεις στην Αθήνα

Τα Athens Literary Salons, η επιτυχημένη σειρά συνομιλιών με διεθνείς λογοτεχνικές προσωπικότητες, επιστρέφει για ακόμη μια φορά στο This is Athens – City Festival. Το Athens Insider συνεχίζει τα λογοτεχνικά του σαλόνια με συγγραφείς των οποίων η πλοκή των βιβλίων εκτυλίσσεται στην Ελλάδα. Ο συγγραφέας, ποιητής και καλλιτέχνης Sam Albatros μιλά στον βρετανό συντάκτη και οικοδεσπότη της βραδιάς Tom Hall σχετικά με την εμπειρία του να μεγαλώνει κάποιος ως ομοφυλόφιλος στην Ελλάδα. Το τελευταίο τους μυθιστόρημα με τίτλο “Μπαμπά, θέλω να ντρέπεσαι για μένα” δεν είναι μια απλή queer ιστορία ενηλικίωσης. Πρόκειται για τη σκιαγράφηση ενός χαρακτήρα που αποδέχεται την “παραξενιά” του και προχωρά. Ο Sam απεικονίζει την queer ζωή στην Ελλάδα με πρωτότυπους και αληθινούς τρόπους, χωρίς να τους εξιδανικεύει. Η συζήτηση, η οποία πραγματοποιείται στα αγγλικά θα συνοδευτεί από μία εκδήλωση οινογευσίας – ευγενική προσφορά του Wines of Athens. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Κάντε κράτηση αποστέλλοντας email στο [email protected].
Τρίτη 21 Μαΐου στις 19:30-20:30
Athens Insider Terrace, Αρχέλαου 8, Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓιασεμί Κηλαηδόνη: Η «Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα» δεν αφορά μόνο την Αριστερά12.09.2018

4. Ο Μέντα 88 FM live στο Πάρκο Ελευθερίας: Gadjo Dilo

Χρησιμοποιώντας ένα μοναδικό πάρκο ως σκηνικό, ο Menta 88 FM διοργανώνει, στο πλαίσιο του This is Athens City Festival, μια ατμοσφαιρική συναυλία στο πάρκο, δίπλα σε έναν από τους πιο πολύβουους δρόμους της Αθήνας. Οι Gadjo Dilo στο Πάρκο Ελευθερίας, σε ένα αυτοσχέδιο πάρτυ με ελεύθερη είσοδο για όλους. Καλούν το κοινό να απλώσει τις ψάθες και τις πετσέτες του στο γρασίδι και να τραγουδήσουν όλοι μαζί κάτω από τ΄ αστέρια. Οι Gadjo Dilo είναι μια παρέα μουσικών που παντρεύει τη μουσική παράδοση της gypsy jazz με τα χρώματα της ελληνικής μουσικής. Είναι σίγουρο ότι  παρασυρθείτε από το πάθος τους, θα γίνετε όλοι μια παρέα, θα χορέψετε, θα τραγουδήσετε και θα υποδεχθείτε μαζί το καλοκαίρι.
Τρίτη 21 Μαΐου στις 21:00
Πάρκο Ελευθερίας

5. Athens City Festival: Athens Street Art Walk και απογευματινός περίπατος στου Ψυρρή

Στα Street Art Walks θα περιηγηθούμε σε τρεις χαρακτηριστικές αθηναϊκές γειτονιές – Ψυρρή, Εξάρχεια, Μεταξουργείο – για να ανακαλύψουμε εμβληματικά street art έργα, καθώς και graffiti που δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στην κάθε περιοχή. Μέσα από την συζήτηση και την κριτική προσέγγιση των έργων, ιδίως για την σχέση τους με την πόλη και τους κατοίκους της, θα εξοικειωθούμε με τους καλλιτέχνες, το έργο των οποίων ορίζει σε σημαντικό βαθμό την αισθητική εμπειρία της σύγχρονης Αθήνας. Η street art είναι ίσως το δυναμικότερο καλλιτεχνικό κίνημα σήμερα και ένας από τους κυριότερους διαμορφωτές του σύγχρονου αστικού οπτικού πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες της, “παρεμβαίνουν” και δημιουργούν στους τοίχους και τις επιφάνειες μικρών και μεγάλων πόλεων, ορίζοντας εν πολλοίς την εικόνα τους, ενώ ταυτόχρονα στέλνουν μηνύματα και επικοινωνούν κρίσεις, ιδέες και σκέψεις. Την Τετάρτη 22 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί απογευματινή βόλτα στου Ψυρρή με σημείο συνάντησης τον σταθμό Μετρό Μοναστηράκι από την πλευρά που είναι η έξοδος Πλατείας Μοναστηρακίου.
Τετάρτη 22 Μαΐου στις 18:15
Σταθμός Μετρό Μοναστηράκι

6. Αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη και μουσικολόγο Μιχάλη Αδάμη (1929-2013), έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ στις 22 και 23 Μαΐου 2024. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει δύο συναυλίες στις οποίες θα παρουσιαστούν έργα του Μιχάλη Αδάμη και άλλων καταξιωμένων σύγχρονων συνθετών, καθώς και την ανακοίνωση και βράβευση του προκριθέντος έργου του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής που διοργάνωσε η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών αποτίοντας φόρο τιμής στον πρωτοπόρο δημιουργό. Στην πρώτη συναυλία (22/5) θα παρουσιαστούν τα έργα του Μιχάλη Αδάμη Προσχήματα και Παίγμα, καθώς και τα έργα των φιναλίστ του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜουσική Τεχνόπολη: Όλες οι συναυλίες του καλοκαιριού12.09.2018

Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας (23/5) περιλαμβάνει την παρουσίαση του έργου του Μιχάλη Αδάμη Μεταλλικά γλυπτά ΙΙΙ καθώς και έργων των συνθετών Χρήστου Αναστασίου, Ανδρέα Μνιέστρη, Ιωσήφ Παπαδάτου και Ελένης Σκάρκου. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση και βράβευση του προκριθέντος έργου του διαγωνισμού σύνθεσης ηλεκτρονικής μουσικής. Η συναυλία θα κλείσει με την παρουσίαση σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου του Μ. Αδάμη Τρίπλοκον για σαξόφωνο και μαγνητοταινία, που θα ερμηνεύσει ο Θανάσης Ζέρβας. Πριν από τη συναυλία, θα προηγηθεί ημερίδα (στις 19.00) με αναφορά στη συμβολή του Μιχάλη Αδάμη στην ηλεκτρονική μουσική. Απαραίτητη η κράτηση εισιτηρίων.
Τετάρτη 22 & Πέμπτη 23 Μαΐου στις 19:00
Εθνική Λυρική Σκηνή

 7. O Voice Radio παρουσιάζει τις Billie Kark & Alkyone live στην Πλατεία Δεξαμενής

Το This is Athens – City Festival και ο Voice 102.5 παρουσιάζουν τις νέες φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής live στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Οι Billie Kark και Alkyone, δύο γυναίκες – τραγουδοποιοί της νέας γενιάς, συνομιλούν με την ελληνική παράδοση και βρίσκουν τη φωνή τους μέσα από αυτή. Η 22χρονη Billie Kark, συστήθηκε στο ευρύτερο κοινό μέσω του τραγουδιού της “Πάρτυ” το οποίο έγινε πρόσφατα viral στο tiktok, αν και είχε κυκλοφορήσει ήδη από το 2022. Η νεαρή τραγουδοποιός, απόφοιτη μουσικού σχολείου, παντρεύει δυο μεγάλες αγάπες της, την παραδοσιακή με την techno μουσική. Η Alkyone μας συστήθηκε το 2022 με μια διασκευή του παραδοσιακού ηπειρώτικου τραγουδιού “Ξενιτεμένα μου Πουλιά” αλλά και με το αγγλόφωνο “Oh Mother”. Στις συνθέσεις της ακούμε τόσο τα indie ακούσματά της από βρετανική folk και pop αλλά και τη σχέση της με την ελληνική μουσική παράδοση.
Τετάρτη 22 Μαΐου στις 19:30
Πλατεία Δεξαμενής

8. Πλάκα Unplugged: Ο Χρήστος Νικολόπουλος συναντά τον Στέλιο Διονυσίου

Κάτω από τον Iερό Bράχο της Ακρόπολης, με την πανσέληνο να φωτίζει μαγικά το τοπίο, ο Ελληνικός 93.2 ανηφορίζει στα στενά της Πλάκας και στήνει μια αυτοσχέδια σκηνή, στο πλαίσιο του This is Athens – City Festival. Σε αυτό το ξεχωριστό σημείο της πόλης, ο μεγάλος συνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού Χρήστος Νικολόπουλος συναντά τον Στέλιο Διονυσίου με την καθαρή, δωρική φωνή του και μαζί με δύο ακόμη μουσικούς, θα χαρίσουν στο κοινό υπέροχες στιγμές με τα τραγούδια τους.
Τετάρτη 22 Μαΐου στις 21:00
Πεζόδρομος Οδού Θεωρίας, Θεωρίας 14

9. Η Εβρίτικη Ζυγιά στα σκαλιά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η Εβρίτικη Ζυγιά συμμετέχει για πρώτη φορά στο This is Athens – City Festival με μία συναυλία στα σκαλιά του επιβλητικού Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών. Η Εβρίτικη Ζυγιά είναι ένα συγκρότημα που βασίζει τον ήχο του στη μεγάλη, σκοτεινή, μεταφυσική, παγανιστική μουσική παράδοση της Θράκης. Αποτελείται από 5 μουσικούς οι οποίοι, από το 2007 που πρωτοεμφανίστηκαν, έχουν καταφέρει να κάνουν μόδα την παραδοσιακή μουσική στην Ελλάδα. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Plissken Festival.
Πέμπτη 23 Μαΐου στις 21:00 – 23:00
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44

10. Athens City Festival: Ο Πέτρος Κλαμπάνης live στο Μουσείο Κανελλοπούλου

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του 2020, ο Πέτρος Κλαμπάνης βρήκε το δικό του “φως” στην άκρη του τούνελ και δημιούργησε το πέμπτο του άλμπουμ, ένα προσωπικό μανιφέστο με μπάσο, τo “Rooftop Stories”. Πρόκειται για μια σειρά από βίντεο, στα οποία ο Πέτρος ανεβαίνει σε ταράτσες, σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, και παίζει τη μουσική του με μοναδική συντροφιά το μπάσο, τον ενισχυτή του και μερικά ηλεκτρονικά effects. Με τη σκέψη πως αυτά τα βίντεο θα αποτελέσουν ηχητικά, ταξιδιωτικά “ενθύμια” δημιούργησε ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό σόλο πρότζεκτ, που αποτελεί την πιο οικεία και προσωπική του ηχογράφηση μέχρι σήμερα.

Το TiACF υποδέχεται τις Rooftop Stories του Πέτρου Κλαμπάνη στη μαγευτική ταράτσα του Μουσείου Κανελλοπούλου. Εκεί κοντραμπάσο, λούπες, κρουστά και φωνή θα συνθέσουν ένα ηχητικό “ταξίδι” που με όχημα αγαπημένα τραγούδια, θα μας ξανασυστηθούν μέσα από τη ματιά του Πέτρου Κλαμπάνη. Κάντε κράτηση εδώ.
Πέμπτη 23 Μαΐου στις 20:30
Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, Θεωρίας 12

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΘέατρο, συναυλίες, εκθέσεις: 5 προτάσεις για τη Δευτέρα 20 Μαΐου12.09.2018

11. Το ταξίδι της καντάδας, από τα Επτάνησα… στην Αθήνα: Ένας μουσικός περίπατος με καντάδες, στα στενά της Πλάκας

Tο μουσικό συγκρότημα των σύγχρονων τροβαδούρων, αδελφών Καραβιώτη, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, θα παρουσιάσει το δρώμενο της καντάδας στα σοκάκια της Πλάκας. Πρόκειται για έναν μουσικό περίπατο στα στενά της Πλάκας, παρέα με εμβληματικές καντάδες όπως οι “Απόψε την κιθάρα μου”, “Παλιά Αθήνα”, “Η Ξανθούλα”, “Το Παπόρο”, “Εις τον αφρό της θάλασσας”, “Η ανθισμένη αμυγδαλιά”, “Κελαηδήστε ωραία μου πουλάκια”, “Η ρετσίνα” κ.ά. Στο τέλος του μουσικού περιπάτου, το μουσικό συγκρότημα θα καταλήξει στον χώρο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας για μια μικρή συναυλία με ένα φωνητικό κουαρτέτο που θα αποτελείται από σολίστες: Σενόρο Ι, Σενόρο ΙΙ, Βαρύτονο και Μπάσο. Τους τραγουδιστές θα συνοδεύσει ένα σύνολο μαντολινάτας με Μαντολίνο Ι, Μαντολίνο ΙΙ, δύο κιθάρες και μπάσο.

Θα προηγηθεί στις 19:45 σύντομη ομιλία σχετικά με το μουσικό είδος της καντάδας και τη σχέση του με τις γειτονιές της πόλης, από τον μουσικολόγο-ερευνητή κ. Σπύρο Καραβιώτη, στον κήπο του Μουσείου. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής για τους συμμετέχοντες στην ομιλία στο τηλέφωνο του Μουσείου +30 210 325 4129 (Δευτέρα–Παρασκευή 09:00-14:00).
Πέμπτη 23 Μαΐου στις 20:30
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων “Φοίβος Ανωγειανάκης” – Κέντρο Εθνομουσικολογίας (Διογένους 1)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Αίμα στη σκηνή» στο Σύγχρονο Θέατρο12.09.2018

Πατινάδα με την Αγία Φανφάρα
Από την Πλατεία Αττικής στον Άγιο Παντελεήμονα

Η Αγία Φανφάρα είναι μια πολυμελής ορχήστρα χάλκινων πνευστών και κρουστών οργάνων, που αποτελείται από μια ομάδα μουσικών και φίλων με διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες αλλά κοινή αγάπη για τη μουσική. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει παραδοσιακούς σκοπούς και σύγχρονα τραγούδια από την Ελλάδα, την ευρύτερη Βαλκανική Χερσόνησο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Με σήμα κατατεθέν τη ζωντάνια, το χιούμορ και τον ενθουσιασμό, οι εμφανίσεις της Αγίας Φανφάρας χαρακτηρίζονται από πανηγυρική διάθεση, πολλά ντεσιμπέλ και τρελό κέφι!
Παρασκευή 24 Μαϊου στις 20.00
Σημείο συνάντησης: Πλατεία Αττικής.

Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.

Περισσότερα από Εκδηλώσεις