Peter Pan Alarm! Kunstlove De Large!: Έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese στην γκαλερί Bernier/Eliades
Στην έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese, «Peter Pan Alarm! Kunstlove De Large!», που παρουσιάζεται στην γκαλερί Bernier/Eliades, όνειρα, παραμύθια, φανταστικοί κόσμοι, μύθοι και η αντιπραγματικότητα συναντιούνται στον καμβά.
Η γκαλερί Bernier/Eliades έχει τη χαρά να φιλοξενεί, από τις 23 Μαΐου έως τις 10 Ιουλίου, την τρίτη ατομική έκθεση του Γερμανού καλλιτέχνη Jonathan Meese στην Αθήνα.
Η πρακτική του Meese διατρέχει ένα ευρύ φάσμα μέσων, όπως ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική, γλυπτική, performance, καθώς και συγγραφή, σκηνογραφία και σκηνοθεσία θεάτρου και όπερας. Για εκείνον, όλα τα υλικά μπορούν να μετατραπούν σε τέχνη όταν υπάρχει αγάπη. Το έργο του μπορεί να γίνει αντιληπτό υπό το πρίσμα του “Gesamtkunstwerk” – δηλαδή του συνολικού έργου τέχνης [1]. Η καλλιτεχνική του προσέγγιση, που από κάποιους μπορεί να θεωρηθεί εύκολη ή τεχνικά απλή, στην πραγματικότητα καθοδηγείται από το συναίσθημα, απελευθερωμένη από φόβους, δόγματα και κάθε είδους περιορισμό.
«Peter Pan Alarm! Kunstlove De Large!»: Λίγα λόγια για την έκθεσηΣτην έκθεση «Peter Pan Alarm! Kunstlove De Large! (“Art-“Bombe Surprise”” In Snowlabyrinth) Mumin Is Back In Town!», όνειρα, παραμύθια, φανταστικοί κόσμοι, μύθοι και η αντιπραγματικότητα συναντιούνται στον καμβά. Παρουσιάζεται μια σειρά έργων γύρω από ήρωες και χαρακτήρες όπως ο Peter Pan, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, ο Καλιγούλας, ο βασιλιάς Αρθούρος, ο Flash Gordon και πολλοί άλλοι, με τον καλλιτέχνη να αναλαμβάνει ρόλο πρωταγωνιστή. Αντλώντας έμπνευση από μαγευτικούς κόσμους όπως η Disney αλλά και το Star Trek, το Space Odyssey κ.ά., ο καλλιτέχνης προσκαλεί το κοινό να εξερευνήσουν ένα καλειδοσκόπιο φανταστικών βασιλείων, με τους πίνακες να λειτουργούν σαν πύλες εισόδου σε άλλες πραγματικότητες, σύμπαντα χωρίς ιδεολογία, «μαγικά δωμάτια» απαλλαγμένα από πολιτικές ή θρησκευτικές ταυτότητες. Διάσπαρτοι στίχοι από τραγούδια των Beatles, Fleetwood Mac και Sisters of Mercy εντείνουν την ονειρική ατμόσφαιρα της έκθεσης και μεταφέρουν τους θεατές πίσω στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας.
Για τον Meese, όλοι πρέπει να περάσουμε μέσα από τον μαγικό καθρέφτη προκειμένου να κατακτήσουμε το μέλλον, καθώς όλοι αποτελούμε αναπόσπαστα μέρη του παγκόσμιου κολάζ της τέχνης. Κατά λέξη: «Ο μόνος τρόπος για βιώσουμε το μέλλον είναι να παραμείνουμε παιδιά στην καρδιά. Αυτοί οι μαγευτικοί κόσμοι είναι η βάση κάθε “Gesamtkunstwerk” – συνολικού έργου τέχνης – όπου η τέχνη βασιλεύει ως η απόλυτη έκφραση της αγάπης, της ελπίδας και της δύναμης».
Ο Jonathan Meese γεννήθηκε το 1970 στο Τόκιο και μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Βερολίνου και Ahrensburg στη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει πραγματοποιήσει αρκετές σημαντικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων οι Revolution στο Kestnergesellschaft (Ανόβερο, 2003), Mama Johnny στο Deichtorhallen (Αμβούργο, 2006), Jonathan Meese Sculpture στο Museum of Contemporary Art North Miami (Μαϊάμι, 2010), Jonathan Meese. Malermeese – Meesermaler στο Museum der Moderne (Σάλτσμπουργκ, 2013), Meese’s Odyssee στην Pinakothek der Moderne (Μόναχο, 2018), και Dr. Zuhause: K.U.N.S.T. (Erzliebe) στην Kunsthalle St. Annen (Lübeck, 2019). Έργα του κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές διεθνούς κύρους, όπως οι Sammlung Falckenberg, Centre Pompidou, Albertina, Museum of Contemporary Art, Art Gallery of Ontario, Louisiana-Museum of Modern Art, Musées de Strasbourg, K20 κ.ά.
[1] Ο γερμανικός όρος «Gesamtkunstwerk» μπορεί να ερμηνευθεί ως το «συνολικό έργο τέχνης» που ενσωματώνει διαφορετικά είδη καλλιτεχνικής έκφρασης σε ένα ενιαίο και συνεκτικό σύνολο. Ως έννοια διαδόθηκε από τον συνθέτη Richard Wagner, ο οποίος έκανε λόγο για το “ολοκληρωμένο έργο τέχνης του μέλλοντος”, όπου “καμία καλλιτεχνική πρακτική δεν θα παραμείνει αχρησιμοποίητη στο Gesamtkunstwerk του μέλλοντος”.