MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
22
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Αυτή η ελληνική σαλάτα αναδείχτηκε ως η καλύτερη του κόσμου!

Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι γευσιγνώστες του γαστρονομικού ιστότοπου Taste Atlas. Spoiler: Δεν είναι η χωριάτικη!

author-image Ελένη Δασκαλάκη

Σε αυτήν τη σαλάτα πρωταγωνιστεί η ντομάτα και το τυρί και την παραγγέλνουμε με διάφορα ονόματα. Τα δύο πιο γνωστά είναι ντάκος και κουκουβάγια και πλέον θεωρείται ως η «καλύτερη σαλάτα στον κόσμο», τουλάχιστον σύμφωνα με τον σάιτ γαστρονομίας Taste Atlas. (Για την ιστορία, στη Νο2 θέση είναι η τυνησιακή σαλάτα mechouia και στην 3η θέση η ελληνική χωριάτικη.

Γιατί ο ντάκος θεωρείται η καλύτερη σαλάτα του κόσμου;

Οι πιθανοί λόγοι είναι πολλοί και σίγουρα δεν είμαστε στο μυαλό των ανθρώπων που τον ανέδειξαν σε αυτήν τη θέση. Μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι είναι μια απλή στην παρασκευή, δροσιστική, χορταστική και υγιεινή σαλάτα με καθαρά ελληνικά υλικά. «Ο ντάκος είναι το κρητικό κριθαρένιο παξιμάδι, που χρησιμοποιείται ευρέως με την κλασσική συνταγή του, τυρί, ντομάτα και ελαιόλαδο. Πρόκειται για ένα εύκολο γεύμα που μπορούμε να καταναλώσουμε είτε μεσημέρι, είτε βράδυ, αφού λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας», σχολιάζει η Δήμητρα Γλυνού,  Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές.

Ανάμεσα στα ωφέλιμα συστατικά του είναι οι φυτικές ίνες και οι σύνθετοι υδατάνθρακες από το κρίθινο παξιμάδι, τα καλά λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά από το ελαιόλαδο, η πρωτεΐνη από το τυρί, οι βιταμίνες και τα μέταλλα από τη ντομάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλό ελαιόλαδο: Οι συμβουλές της διατροφολόγου για να ξέρουμε τι διαλέγουμε12.09.2018

Τρώμε ντάκο, μας κάνει καλό!

Η Δήμητρα Γλυνού ξεχωρίζει τουλάχιστον τρίατέσσερα οφέλη για την υγεία μας από την ενσωμάτωση του ντάκου στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο.

  • Πεπτική υγεία: Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες συμβάλλει στην προώθηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα.
  • Υγεία της καρδιάς: Το κριθάρι είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα: Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης του κριθαριού βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ωφέλιμο για άτομα με διαβήτη ή όσους θέλουν να τον αποτρέψουν.
  • Διαχείριση βάρους: Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως ο ντάκος μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του βάρους προάγοντας τον κορεσμό και μειώνοντας τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Η συνταγή του παραδοσιακού ντάκου

Υλικά για 4 άτομα

  • 4 κριθαρένια παξιμάδια ραντισμένα με νερό, ελαιόλαδο και νιφάδες θαλασσινό αλάτι
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • 100 γρ τυρί φέτα, τριμμένη
  • Ρίγανη

Ο ντάκος είναι καλό να ετοιμάζεται ακριβώς πριν σερβιριστεί ώστε να μην παραμαλακώσει το παξιμάδι. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φέτα με άλλο μαλακό λευκό τυρί, είτε ανθότυρο αν θέλουμε να μειώσουμε τις θερμίδες ή νησιώτικο χλωρό τυρί για πιο τοπικό «χρώμα».

Εκτός από τη ντομάτα μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον ντάκο μας με ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά, με πιπεριά, κάπαρη, ελιές ή να απλώσουμε πάστα ελιάς στο παξιμάδι πριν προσθέσουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Και μια γρήγορη ιδέα για σνακ σαν-ντάκο με λίγες θερμίδες: φρυγανίζουμε μια φέτα ψωμί με προζύμι, βρέχουμε με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε φετούλες ντομάτες με νιφάδες αλατιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑLight σπανακόπιτα με λίγες θερμίδες: Η συνταγή της διαιτολόγου12.09.2018

Περισσότερα από The Art of Life