Ίρις Τουλιάτου: Έργο στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών από τον ΝΕΟΝ
Σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση «Before and after science», μια νέα ανάθεση στην εικαστικό Ίριδα Τουλιάτου, στο πλαίσιο του προγράμματος δημιουργίας έργων που εκτίθενται σε δημόσιο χώρο «Έργο στην πόλη».
Έπειτα από διακοπή τριών χρόνων, που αρχικά προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας, ο Οργανισμός ΝΕΟΝ το επιτυχημένο πρόγραμμα «Έργο στην πόλη» επαναλαμβάνεται με την ανάθεση στην εικαστικό Ίριδα Τουλιάτου του έργου που φέρει τον τίτλο «Before and after science» και αναπτύσσεται στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης «Κ.Θ. Δημαράς», καθώς και σε άλλους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Το έργο επιδιώκει να συνδιαλεχθεί με την ιστορία, την υποδομή και τη λειτουργία του Ιδρύματος, να προκαλέσει έναν διάλογο μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Έτσι, πολλά από τα εννέα συνολικά έργα με τα οποία η καλλιτέχνιδα έχει παρέμβει στους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών αντλούν τα υλικά τους από των χώρο των επιστημών: από τα ρολόγια μέχρι τους μηχανισμούς προστασίας της βιβλιοθήκης από την υγρασία και από τις σειρές των επιστημονικών περιοδικών τα οποία φιλοξενεί η Βιβλιοθήκη μέχρι την αναμετάδοση των ήχων του περιβάλλοντος χώρου – ιδιαίτερα του Ωδείου Αθηνών που βρίσκεται απέναντι από το ΕΙΕ.
Συνέργεια τέχνης και επιστήμηςΤα έργα, σημειώνει η επιμελήτρια Γαλήνη Νόττι, «εντάσσονται στις λειτουργίες του Ιδρύματος. Μπαίνουν στους χώρους χωρίς να διαταράσσουν τη ροή τους, σημειώνουν στοιχεία που υπάρχουν ήδη εκεί και αναζητούν “ανοίγματα” που επιτρέπουν να εισέλθουμε στο στιβαρό αυτό κτίριο».
Για την επαφή «των κοινών» με την επιστήμη έκανε λόγο, κατά την παρουσίαση του έργου, ο πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η οποία δημιουργεί «έναν μεταιχμιακό χώρο έκφρασης και κατανόησης αυτής της διάδρασης μέσω της σύγχρονης τέχνης». Σημείωσε ότι τα έργα μάς καλούν να σκεφτούμε, μεταξύ άλλων, τη σχέση της επιστημονικής έρευνας με την κοινωνία και, με την ευκαιρία αυτή, μοιράστηκε τις σκέψεις του για τη δυνατότητα δημιουργίας ενός άξονα που θα ενώνει κουλτούρα και επιστήμη, μεταξύ Ωδείου Αθηνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Εθνικής Πινακοθήκης και Μεγάρου Μουσικής.
Το μεγαλύτερο μέρος των έργων που συναποτελούν την έκθεση «Before and after science» της Ίριδας Τουλιάτου αναπτύσσεται στην Βιβλιοθήκη Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πολιτισμού «Κ.Θ. Δημαράς», που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αναγνωστήρια της πόλης. Είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα και η συλλογή της καλύπτει τομείς των φυσικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ στους αναγνώστες προσφέρει δωρεάν διαδικτυακή πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό ηλεκτρονικών περιοδικών, βιβλίων και βάσεων δεδομένων.
Γεννήθηκε στην Αθήνα (1981), όπου ζει και εργάζεται. Στο έργο της χρησιμοποιεί μια πληθώρα μέσων και πρακτικών, προκειμένου να δημιουργήσει μεταβατικές μορφές και κοινές εμπειρίες που σχολιάζουν την εργασία, τις συναισθηματικές οικονομίες και τις καταστάσεις της ύπαρξης και ανταποκρίνονται στις συνθήκες της καλλιτεχνικής παραγωγής και στα θεσμικά πλαίσια μέσα στα οποία αυτή βρίσκεται. Στις ατομικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: Outfits, Peer, Λονδίνο (2023)∙ low theory, fluent, Σανταντέρ (2023)∙ GIFT, Kunsthalle Basel, Βασιλεία (2023)∙ mothers, Rodeo, Λονδίνο και Πειραιάς (2022)∙ appendage, Grazer Kunstverein, Γκρατς (2022)∙ Organs, EXILE, Βιέννη (2020)∙ Overnight, Radio Athènes, Αθήνα (2019), ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.