MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
08
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ / ΤΑΙΝΙΑ

Στην avant-premiere του Furiosa: Όσα μάς έκαναν εντύπωση στο νέο Mad Max που έχει διχάσει

Η νέα ταινία “Furiosa: A Mad Max Saga” του George Miller καταφθάνει στις αίθουσες στις 30 Μαΐου. Εμείς βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Φωτεινή Νικολίτσα | 29.05.2024

Μετά την θριαμβευτική πρεμιέρα της στις Κάννες, η ταινία “Furiosa: A Mad Max Saga” του George Miller έρχεται στις αίθουσες από τις 30 Μαΐου. Πρωταγωνιστούν η Anya Taylor-Joy ως νεαρή Furiosa, ο Chris Hemsworth ως Dr. Dementus και ο Tom Burke ως Praetorian Jack, μεταξύ άλλων.

Τη Δευτέρα (27/05) βρεθήκαμε στην επίσημη πρεμιέρα και απολαύσαμε ένα χορταστικό δυομισάωρο στην Έρημη Χώρα του Miller. Καθώς μετράμε εννέα χρόνια από την τελευταία ταινία του διάσημου franchise που ξεκίνησε 40 χρόνια πριν, οι προσδοκίες ήταν μεγάλες. Και τελευταία δεν ήταν άλλη από το αλησμόνητο “Mad Max: Fury Road” -με Charlize Theron στον ρόλο της Furiosa- το οποίο είχε σαρώσει στα Όσκαρ (κέρδισε έξι από τις 10 υποψηφιότητες που έλαβε), ενώ η δόξα που άφησε πίσω του το κατατάσσει μέχρι σήμερα στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες δράσης όλων των εποχών! Δύσκολο το στοίχημα, λοιπόν!

Η αφίσα της ταινίας "Furiosa: A Mad Max Saga" του George Miller

Η αφίσα της ταινίας “Furiosa: A Mad Max Saga” του George Miller

Σύνοψη

Καθώς ο κόσμος καταρρέει, η νεαρή Furiosa αρπάζεται από το Πράσινο Μέρος των Πολλών Μητέρων και πέφτει στα χέρια της μεγάλης Ορδής Μηχανόβιων με επικεφαλής τον πολέμαρχο Dementus. Καθώς περιπλανιούνται στην άγονη γη, καταλήγουν στην Ακρόπολη που βρίσκεται υπό την ηγεμονία του Αθάνατου Joe. Ενώ οι δύο τύραννοι αλληλοσπαράζονται για το ποιος θα κυριαρχήσει, η Furiosa πρέπει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες για να επιστρέψει στην πατρίδα της…

Το origin story

Η ταινία είναι ένα prequel του Fury Road κι ένα origin story του χαρακτήρα της Furiosa. Η μικρή Alyla Browne, η οποία έπαιξε την Furiosa ως παιδί και έφηβη, ήταν μια σοφή επιλογή. Πραγματικά, υπήρχαν σκηνές τόσο βαριές και συναισθηματικά φορτισμένες – με οργή, μίσος, φόβο και απόγνωση –  που τις έφερε εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Δηλαδή, ανατρίχιαζες και μόνο από το βλέμμα της. Και ότι πριν πάρει την σκυτάλη η Anya, βλέπουμε μια φοβερή ερμηνεία από ένα παιδί ηθοποιό, είναι καθοριστικό για τον θεατή, o οποίος μπορεί να επενδύσει στην ιστορία. Κι όταν ανέλαβε η Anya, έγινε με έναν τρόπο πολύ ομαλό, σχεδόν δεν το καταλάβαινες.

"Furiosa: A Mad Max Saga" του George Miller

“Furiosa: A Mad Max Saga” του George Miller

Πλέον, νιώθω ότι η συγκεκριμένη ηθοποιός διχάζει το κοινό ανάμεσα σε αυτούς που με χαρά την παρακολουθούν και σε αυτούς που λένε ‘Πάλι η Anya;’. Εντάξει, εδώ δεν ήταν και miscast! Υπηρέτησε αξιόλογα αυτό που κλήθηκε να ερμηνεύσει και μόνο σε ορισμένα σημεία ένιωσα ότι ήταν πιο…ραφιναρισμένη!

Πέραν των ερμηνειών, πάντως, η ιστορία της ηρωίδας είχε από μόνη της ενδιαφέρον και έδινε απαντήσεις για τα όσα βλέπουμε στο Fury Road. Μπορεί να μη χρειαζόμασταν αυτές τις απαντήσεις ντε και καλά αλλά “κουμπώνουν” με τέτοιο τρόπο που προσφέρουν μια κάποια ικανοποίηση. Η Furiosa είναι μια δυναμική και συνάμα τραγική ηρωίδα. Τα βιώματά της διαμορφώνουν αυτόν τον σκληρό και αυστηρό χαρακτήρα που συναντάμε αργότερα. Έχει να διανύσει το δικό της ταξίδι, την δική της οδύσσεια για να βρει αυτό που τόσο βίαια της στερήθηκε. Υπάρχουν και σημεία εκδίκησης στην ιστορία -ή όπως έγραψε o τίτλος του τελευταίου κεφαλαίου “Πέρα από την Εκδίκηση”– αλλά με μια άλλη ματιά, αυτή η εκδίκηση προσφέρεται ως κάθαρση, ως λύτρωση και δικαίωση.

"Furiosa: A Mad Max Saga" του George Miller

“Furiosa: A Mad Max Saga” του George Miller

Όσο για τον Chris Hemsworth, έδωσε την προσωπική του σφραγίδα στον ρόλο του Dementus, ενός πολύπλοκου, διεστραμμένου, φιλόδοξου και κάπως γκροτέσκο χαρακτήρα. Καθώς οι επιλογές του Hemsworth κινούνται σε blockbuster ταινίες δράσης, ομολογώ πως η συγκεκριμένη του επιλογή ίσως να είναι και η αγαπημένη μου – ξεπερνάει και τις ερμηνείες του στην Marvel!

Σκηνοθεσία, φωτογραφία και ήχος

Αυτό είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας στο “Furiosa: A Mad Max Saga”. Σε λίγα χρόνια, θα μπορεί να δει κανείς back-to-back αυτή την ταινία με το “Mad Max: Fury Road” και να έχει μια συνέπεια στην σκηνοθεσία και την φωτογραφία. Τα “κόλπα” είναι παρόμοια, αν όχι τα ίδια. Η δράση και η αγωνία χτίζονται ευφάνταστα μέσα από την σκηνοθεσία και το μοντάζ. Οι κινήσεις της κάμερας, τα κάδρα, οι γωνίες λήψεις…όλα δένουν με έναν τρόπο που σε “πιάνει” από τον λαιμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Στα γυρίσματα του "Furiosa: A Mad Max Saga" του George Miller

Στα γυρίσματα του “Furiosa: A Mad Max Saga” του George Miller

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι – και εδώ – εντυπωσιακή. Ξαναβλέπουμε αυτή την μπλε νύχτα και αναπολούμε την πρώτη φορά που είδαμε το Fury Road. Αλλά και οι σκηνές στις αχανείς ερήμους και στα βασίλεια της Έρημης Χώρας κινηματογραφούνται με τρόπο που σε μαγνητίζει.

"Furiosa: A Mad Max Saga" του George Miller

“Furiosa: A Mad Max Saga” του George Miller

Και, φυσικά, το sound design είναι ό,τι καλύτερο! Προσωπική συμβουλή να διαλέξετε μια αίθουσα με καλό ηχοσύστημα για να μην αδικηθεί αυτή η εξαιρετική δουλειά στον ήχο, που εκτοξεύει την αίσθηση και την εμπειρία, ειδικά των σκηνών δράσης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚάννες: Πρεμιέρα για το Furiosa με βροντερό χειροκρότημα για Anya Taylor-Joy και Chris Hemsworth12.09.2018

Ραντεβού στην σκοτεινή αίθουσα

Διάβασα ότι το άνοιγμα που έκανε στις αίθουσες της Αμερικής δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση. Σαφέστατα και το “Mad Max: Fury Road” έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων μας, ΑΛΛΑ ακόμη κι αν δεν καταφέρει να το ξεπεράσει, το “Furiosa: A Mad Max Saga” πρέπει να ειδωθεί στην μεγάλη οθόνη. Ανακαλύψτε στην σκοτεινή αίθουσα τη δική σας άποψη για την ταινία…

Περισσότερα από Cine News