MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
02
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΗΓΑΜΕ / ΕΙΔΑΜΕ

Στο metaverse της επιθεώρησης με τον Φοίβο Δεληβοριά: Η “Ταράτσα” σηκώνει αυλαία

Ένα απόγευμα που το περάσαμε με τον Φοίβο Δεληβοριά και την παρέα του να μάς μιλούν για την χειροποίητη παράστασή τους, να τραγουδούν, να μάς υπόσχονται «αυθεντική ψυχαγωγία» και να βρίσκουν τη δική τους θέση σ’ ένα γεμάτο συναυλιακό καλοκαίρι στην πόλη.

Ευδοκία Βαζούκη | 29.05.2024

«Ελάτε στην Ταράτσα του Φοίβου». Ο αγαπημένος τραγουδοποιός παίζει κιθάρα επί σκηνής, ενώ ο υπόλοιπος θίασος τον κυκλώνει και όλοι μαζί τραγουδούν, προσφέροντάς μας μια πολύ, πολύ μικρή γεύση από τη νέα αυτή «Ταράτσα» που προσγειώνεται φέτος στο Άλσος.

Ήταν καλοκαιράκι του 2017 – θυμάται ο Φοίβος Δεληβοριάς – όταν ένα παιδικό όνειρό του θα ζωντάνευε, βρίσκοντας στέγη σε μια ταράτσα στην Ιερά Οδό, με την πιο τεχνικολόρ θέα στο Γκάζι και κάτω από τον αττικό ουρανό. Αυτή έμελλε να είναι η πρώτη «Ταράτσα του Φοίβου», ένα μουσικοθεατρικό, χειροποίητο πολυθέαμα, που θα αναβίωνε με τον πιο νοσταλγικό τρόπο την εποχή της θρυλικής Μάντρας του Αττίκ, με μια πιο σημερινή ματιά, αλλά και με μια βαθιά, πάνω από όλα, επιθυμία να μαζευτεί μια παρέα και να ξανά πιάσει το νήμα από εκεί που κόπηκε. Και κάπως έτσι η «Ταράτσα» τότε στο AKRON, κατάφερε να γίνει στέκι, όχι μόνο εκείνου του καλοκαιριού, για κάθε ηλικία (και κάθε φετίχ), ανεβάζοντας στη σκηνή περφόρμερς κάθε είδους και σπέσιαλ καλεσμένους από τον κόσμο της μουσικής, του θεάτρου και του stand up comedy, διαφορετικοί κάθε εβδομάδα και υποσχόμενοι να κάνουν κάτι διαφορετικό από όσα μάς έχουν συνηθίσει.

Στο press event για μια γεύση από όσα θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στην «Ταράτσα του Φοίβου».

Το συμπεριληπτικό αυτό «αναψυκτήριο», που τους χωράει όλους και είναι για όλους, επιστρέφει το φετινό καλοκαίρι με έναν μοναδικό θίασο ηθοποιών-χορευτών, ακροβατών- τραγουδιστών, μια φαντασμαγορική ορχήστρα, και με το πρώτο ραντεβού να δίνεται σήμερα, Τετάρτη 29 Μαΐου, στο Άλσος. Η διάθεση της ομάδας παραμένει παρεΐστικη όπως τότε, εκείνη την πρώτη φορά, παρότι έχουν προστεθεί νέα μέλη και άλλα έχουν αποχωρήσει, ενώ δηλώνουν όλοι πανέτοιμοι να εκφράσουν έναν δύσκολο χειμώνα που αφήσαμε πίσω, μεταμορφώνοντας την απελπισία και τα πιο δύσκολα όλων μας σε κέφι, μέσα από ένα πολυθέαμα εφ’ όλης της ύλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Ταράτσα του Φοίβου επιστρέφει στο Άλσος12.09.2018

«Η Ταράτσα είναι σαν τη βαλβίδα της χύτρας», αναφέρει κάποια στιγμή ο Θανάσης Αλευράς, πρωταγωνιστής της «Ταράτσας», από την πρώτη της χρονιά. «Σαν να εκτονώνει μια δύσκολη περίοδο βρασμού για την κοινωνία». Με αυτοσαρκαστική διάθεση και καυστικό σχόλιο για την επικαιρότητα, ο θίασος μάς προειδοποιεί πολύ απλά πώς θα είναι ανελέητος απέναντι στον “από πάνω” και τον ισχυρό, σαν μια άλλη φωνή για τον αδύναμο. Χωρίς να γίνονται χυδαίοι ή δεικτικοί – όσοι ξέρουν τον Φοίβο Δεληβοριά ξέρουν τον τρόπο που σχολιάζει τη σημερινή ζόρικη πραγματικότητα, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα – έχουν απλώς την πρόθεση να σου πουν πολύ απλά πως «αυτά που βλέπεις γύρω σου, τα βλέπουμε κι εμείς, δεν είσαι μόνος».

Η Ρένα Μόρφη και ο Φοίβος Δεληβοριάς στο press event.

Η «Ταράτσα» για τον Φοίβο, που δηλώνει «ένας μοναχικός τραγουδοποιός» ικανοποιεί επίσης μια ανάγκη του να ανήκει σε μια ομάδα με την οποία θα ανταμώνει κάποια βράδια να σπάσουν μαζί πλάκα με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας – λογικά και παράλογα – προσκαλώντας κι εμάς να γίνουμε μέρος αυτής της μεγάλης παρέας. Μιας παρέας που ετοιμάζεται να χαρίσει φως και άφθονο γέλιο στις αθηναϊκές καλοκαιρινές νύχτες και δεν παίρνει το εαυτό της και τόσο στα σοβαρά. Παίζει μουσική και γελάει με τον εαυτό της, μιλώντας για το σήμερα με διαχρονικά μέσα. Και ξανά από την αρχή, σ’ ένα metaverse ενός ακομπλεξάριστου βαριετέ σόου που δεν ήξερες ότι είχες τόσο πολύ ανάγκη να βρεθείς.

Και αν ανησυχείς για την πολιτική ορθότητα και τη θέση της στην «Ταράτσα», τότε να ξέρεις πώς ο Φοίβος Δεληβοριάς δεν τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια γι’ αυτή. Θεωρεί πως κρύβει μέσα της την κατήχηση, ενώ πιστεύει πως μια κωμωδία αν πετύχει να μην είναι μονοδιάστατη, τότε κάτι κάνει καλά. Και η σάτιρα είναι εκείνη η μορφή επιθετικότητας που ο ίδιος προτιμά, όπως έχει παραδεχτεί σε παλαιότερη συνέντευξη στο Monopoli.gr. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει για μια ακόμη χρονιά, έχοντας στο πλευρό του (στον βασικό θίασο) εκτός από τον Θανάση Αλευρά, τη Ρένα Μόρφη και τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Στη σκηνοθεσία ο  Άγγελος Τριανταφύλλου, ενώ πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους καλεσμένοι θα συρρέουν στη σκηνή κάθε βραδιά. Για την ώρα ξέρουμε μόνο του Μαΐου και του Ιουνίου – οι υπόλοιποι θα είναι έκπληξη!

Για ένα ακόμη καλοκαίρι ανυπομονούμε η επιθεώρηση να πετάξει από πάνω της την όποια αρνητική χροιά, να παντρέψει τις τέχνες σε μια γιορτή, μιλώντας ανοιχτά και ουσιαστικά για όσα μάς «καίνε» και όλοι μαζί να γράψουμε μια νέα σελίδα στην ιστορία της αθηναϊκής νύχτας. Και κάπως μαγικά το Οπενχάιμερ θα συναντήσει επί σκηνής την Υπολοχαγό Νατάσα και η Φόνισσα την Μπάρμπι – σπόιλερ αλέρτ! Όπως καταλαβαίνεις, το νομοσχέδιο που επιβάλλει το 45% της μουσικής να είναι ελληνική, δεν θα μπορούσε να μην γίνει «νούμερο» στην παράσταση. Ίσως αναμένουμε και κάτι σχετικό με το πρόσφατο εθνικό μας trademark, τη Μαρίνα Σάττι. Ο Φοίβος άφησε να εννοηθεί κάτι για την ώρα κι εμείς απλά ανυπομονούμε (και) γι’ αυτό.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Ταράτσα του Φοίβου στο Θέατρο Άλσος
Από την Τετάρτη 29 Μαΐου και κάθε Τετάρτη (μέχρι τις 10 Οκτωβρίου), ώρα έναρξης: 20:30
Από 15€ *Προπώληση: more.com

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος. Δείτε τους υπόλοιπους καλεσμένους εδώ. 

Περισσότερα από Μουσικά Νέα