Μπορείς να αναπτύξεις τροφικές αλλεργίες αργότερα στη ζωή σου;
Γιατί οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ακόμα κι αν τις τρώγατε από πάντα;
Σύμφωνα με την Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες ως παιδιά – αλλά μπορεί και μερικές φορές εμφανίζονται σε ενήλικες (και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία). Μπορείτε ακόμη να αναπτύξετε αλλεργία σε ένα αγαπημένο φαγητό που απολαμβάνετε εδώ και χρόνια.Γιατί οι τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, ακόμα κι αν τις τρώγατε από πάντα;
Σύμφωνα με την Ακαδημία Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI), οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τροφικές δυσανεξίες και αλλεργίες ως παιδιά – αλλά μπορεί και μερικές φορές εμφανίζονται σε ενήλικες (και μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία). Μπορείτε ακόμη να αναπτύξετε αλλεργία σε ένα αγαπημένο φαγητό που απολαμβάνετε εδώ και χρόνια.
Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Allergy, Asthma & Immunology , εξέτασε περισσότερους από 40.000 ενήλικες στις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι μεταξύ των ενηλίκων που ζουν με τροφικές αλλεργίες, το 45,3% από αυτούς ανέφεραν ότι ανέπτυξαν τουλάχιστον μία τροφική αλλεργία μετά τα 18 τους.
Λοιπόν, τι συμβαίνει εδώ; Γιατί το σώμα αρχίζει μερικές φορές να επαναστατεί ενάντια στην ίδια την τροφή που προορίζεται να το συντηρήσει, ακόμα και μετά από χρόνια ή και δεκαετίες έκθεσης; Και αν είστε ενήλικες και δεν έχετε διαγνωστεί ποτέ στο παρελθόν με τροφική αλλεργία/δυσανεξία, πόσο πιθανό είναι να εμφανιστεί αυτό το είδος ανοσολογικών αντιδράσεων;
Οι πιο κοινές τροφικές αλλεργίες που εμφανίζονται στους ενήλικες είναι στα ψάρια και τα οστρακοειδή. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να τρώγατε ψάρια (όπως σολομός και τόνος) ή οστρακοειδή (σκεφτείτε: καβούρι, στρείδια, αστακό και γαρίδες), για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν εμφανίσετε οποιαδήποτε αλλεργία. Μάλιστα οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλαξία, μια αλλεργική αντίδραση ταχείας έναρξης που θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση και απαιτεί θεραπεία με ένεση επινεφρίνης (αδρεναλίνης).
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, έως και το 40% των ατόμων που ανέφεραν αλλεργία στα ψάρια δεν είχαν προβλήματα με την κατανάλωσή τους μέχρι την ενηλικίωση. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των αλλεργιών στα οστρακοειδή εμφανίστηκαν στην ενήλικη ζωή.
Αυτό καθιστά τα οστρακοειδή το πιο κοινό τροφικό αλλεργιογόνο στους ενήλικες – και αυτό, δυστυχώς για τους λάτρεις των θαλασσινών, συνήθως διαρκεί μια ζωή. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί τόσο στα ψάρια όσο και στα οστρακοειδή, αλλά αυτά τα δύο δεν πάνε απαραίτητα μαζί.
Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς είναι επίσης κοινές αλλεργίες στους ενήλικες, σύμφωνα με την ACAAI . Η αλλεργία σε ένα είδος ξηρού καρπού – όπως αμύγδαλα, καρύδια Βραζιλίας, κάσιους, καρύδια Macadamia, πεκάν, φιστίκια Αιγίνης – διαρκεί επίσης όλη τη ζωή. Σύμφωνα με την ACAAI , λιγότερο από το 10% των ατόμων με αυτή την τροφική αλλεργία την ξεπερνούν.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology έδειξε ότι περισσότερο από το 17% των ενηλίκων με αλλεργία στα φιστίκια ανέφεραν την εμφάνιση της αλλεργίας στην ενήλικη ζωή. Και ενώ όλες οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να έχουν σοβαρά συμπτώματα, η αλλεργία στα φιστίκια είναι η πιο κοινή αιτία αναφυλαξίας που προκαλείται από τα τρόφιμα.
Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.