MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
02
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΒΙΒΛΙΑ

Πώς θα διαχειριστείς τη γονεϊκότητα; 10 σημαντικά βιβλία για κάθε γονιό εκεί έξω

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γονέων, 5 αγαπημένοι εκδοτικοί οίκοι μας συστήνουν τα καλύτερα βιβλία που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους, και όχι μόνο, γονείς να διαχειριστούν όσο καλύτερα γίνεται ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της ζωής τους, την γονεϊκότητα!

Credits; Liana Mikah/Unsplash
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Το να είσαι γονιός είναι μία full-time απασχόληση που δυστυχώς δεν διαθέτει κάποιο συγκεκριμένο “εγχειρίδιο χρήσης”. Κάθε γονεϊκή εμπειρία είναι διαφορετική, και οι προκλήσεις που μπορούν να προκύψουν στη πορεία της ανάπτυξης ενός παιδιού είναι αρκετές και ποικίλες.

Πλέον όμως, δεκάδες είναι τα βιβλία που χαρίζουν απλόχερα τις συμβουλές τους στους νέους, και φυσικά όχι μόνο, γονείς, ώστε να νιώθουν πάντα έτοιμοι και προετοιμασμένοι, για ότι και αν συμβεί, για όποια απορία και αν προκύψει, και να είναι σίγουροι πως μεγαλώνουν γερά, υγιή και ψυχικά ενδυναμωμένα παιδιά!

Σύμφωνα με 5 αγαπημένους εκδοτικούς οίκους πάντως, 10 είναι τα βιβλία που αυτή τη περίοδο μπορούν να αποτελέσουν τους καλύτερους φίλους των γονέων, τα οποία και σας παρουσιάζουμε, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γονέων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου: 5 νέες κυκλοφορίες για μικρούς αναγνώστες12.09.2018

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Έλα να ψηλώσουμε μαζί – Μάριος Μάζαρης

Ξεκινάμε το αφιέρωμά μας με 104 μαγευτικές ιστορίες γονεϊκότητας από τον Μάριο Μάζαρη και τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Πιο συγκεκριμένα, ο πλέον αγαπημένος συγγραφέας-εκπαιδευτικός των μικρών και των μεγάλων αναγνωστών, μας χάρισε ακόμη ένα εξαιρετικά χρήσιμο βιβλίο, με το οποίο μας καλεί να Ψηλώσουμε μαζί του και να ανακαλύψουμε ιστορίες γεμάτες αγάπη, τρυφερότητα και εμπειρία, που θα αγκαλιάσουν όσους διανύουν το όμορφο ταξίδι της γονεϊκότητας, αλλά και τα γλυκά προσωπάκια που ήταν η αφορμή για αυτό.

Αυτό το βιβλίο είναι γεμάτο ιστορίες στοργής, τρυφερότητας, αγκαλιάς. Είναι γεμάτο αληθινές ιστορίες. Άτυπα χωρισμένες σε δέκα κατηγορίες, αν και η καθεμιά μπλέκεται μέσα στην άλλη ή οδηγεί σε χίλιες άλλες. Κάθισε να τις δούμε μαζί. Κάνε μια πρώτη στάση. Αναρωτήσου με ποιο πρόσωπο κάθε ιστορίας μπορείς να ταυτιστείς περισσότερο. Συνέχισε. Βοήθησε τον εαυτό σου να μπει μέσα στα παπούτσια πολλών άλλων. Γράψε τις σκέψεις που σου άφησε κάθε ιστορία ή μια υπόσχεση προς τον εαυτό σου. Ίσως αγαπήσεις κι εσύ λίγο παραπάνω το παιδί μέσα σου, όπως κι εγώ. Ίσως φτάσεις στα ίδια συμπεράσματα ή σε άλλα. Ίσως δεν χρειάζεται να βγαίνει πάντα ένα επιμύθιο από κάθε παραμύθι. Αλλάζουν πολύ οι ιστορίες όταν αλλάζεις θέση. Το σίγουρο είναι ότι, στο τέλος, κάτι θα αλλάξει μέσα μας.

 Ώρα για τακτοποίηση στο σπίτι! – Γκούντα Μπόργκεεστ, Πέτρα Θόρμπριτς, Καρλότα Μπέργκεν

Όλοι γνωρίζουμε πως η καθημερινότητα μιας οικογένειας δεν είναι πάντα εύκολη, πόσο μάλλον όσο αφορά το θέμα της καθαριότητας. Παιχνίδια παντού, φαγητά πεταμένα, ένα χάος! Και όμως, υπάρχει ένα βιβλίο στο οποίο οι τρεις συγγραφείς του, Γκούντα Μπόργκεεστ, Πέτρα Θόρμπριτς και Καρλότα Μπέργκεν, υπόσχονται πως έχουν συγκεντρώσει όλα τα μυστικά για ένα καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι, για το οποίο όμως δε θα τρέχουν μόνο οι γονείς, αντιθέτως θα βοηθούν και τα παιδιά. Με τίτλοΏρα για τακτοποίηση στο σπίτι!, αυτός ο οδηγός από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, διαθέτει πλούσιο υλικό για όσους θέλουν να θέσουν τις βάσεις για ένα πλάνο οργάνωσης που θα προσκαλεί τα παιδιά να γίνουν οι πρωταγωνιστές, οργανωμένο σε 4 κεφάλαια για παιδιά 2-3 ετών, 4-5 ετών, 6-7 ετών και 8-10 ετών.

Πώς θα μπει τάξη στο χάος; Ο οδηγός αυτός φέρνει τη λύση: η τάξη διευκολύνει τη ζωή μας και η τακτοποίηση μπορεί να έχει πλάκα! Ακολουθήστε τις πρακτικές συμβουλές του και μυήστε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία στις αρχές της οργάνωσης. Ανακαλύψτε τις βασικές αρχές της τάξης και της οργάνωσης, την διαρρύθμιση του παιδικού δωματίου που διευκολύνει την τακτοποίηση, τη σωστή διαμόρφωση του χώρου εργασίας του παιδιού, τον τρόπο αποφυγής των περιττών αντικειμένων και φυσικά το μυστικό του πώς θα συμμετέχουν πρόθυμα τα παιδιά στις δουλειές του σπιτιού ανάλογα με την ηλικία τους!

 Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η σκάλα: Ιστορίες για γονείς – Ντίνα Νομικού

Το ταξίδι της ανατροφής των παιδιών, μπορεί να φανεί ανηφορικό για κάποιους γονείς. Για αυτό και η Montessori εκπαιδευτικός, Ντίνα Νομικού, το φαντάζεται ως μίαΣκάλα, την οποία όμως εύκολα μπορούμε να ανέβουμε, αν κάνουμε τα σωστά και σταθερά βήματα που χρειάζεται, όσο ανηφορική και αν φαντάζει η απόσταση που πρέπει να διανύσουμε. Έτσι, η συγγραφέας και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος καλούν τους γονείς να ακούσουν τις ιστορίες άλλων “συναδέλφων” τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους, ώστε να αρχίσουν να απολαμβάνουν την ανάβασή τους, η οποία θα τους οδηγήσει στην κορυφή της γονεϊκότητας, με σίγουρη επιτυχία.

Από την αχνή ροζ γραμμή του τεστ εγκυμοσύνης, μέχρι να αδειάσει το σπίτι ξανά, μια ανάσα δρόμος, ανοδικός κυρίως. Με σκαλιά πολλά και διαφορετικά. Αναγκαία και επίπονα. Όσο ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια στη σχέση γονιού-παιδιού, τόσο την απολαμβάνουμε. Πιο κουρασμένοι, πιο ώριμοι και πιο υποψιασμένοι. Στις επαναλήψεις ξεκινάμε με φόρα και αυτοπεποίθηση, για να φάμε τα μούτρα μας, γιατί το δεύτερο, το δίδυμο ή το τρίτο παιδί έχει άλλη σκάλα να μας δώσει. Και πάλι από την αρχή. Με γνώση μεν, ανάγκη για ευελιξία δε. Ένα βιβλίο για γονείς σε δράση, για γονείς υπό σκέψη και για υποψήφιους. Μια ανάβαση, με μικρές απενοχοποιητικές στάσεις. Για να ξεκουράσουμε τις τύψεις μας και να τους δώσουμε μια πιο χρήσιμη χροιά. Για να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι, αλλά είμαστε μόνοι. Γιατί τα πέρασαν κι άλλοι, αλλά καθένας μας θα βρει τον τρόπο του στον δικό του χώρο και χρόνο, με τους δικούς του συνεργάτες στην ανάβαση.

Τα κουκουβαγάκια – Martin Waddell

Μία ιστορία ιδανική για τους μικρούς αναγνώστες βρίσκουμε στην επόμενη πρόταση των εκδόσεων, η οποία προέρχεται από την πένα του Martin Waddell και ονομάζεται Τα κουκουβαγάκια. Το πλέον κλασικό αυτό βιβλίο, μπορεί να αποτελέσει μία γλυκιά ιστορία για καληνύχτα, η οποία θα απαλύνει το άγχος αποχωρισμού που μπορεί κάποιες φορές να νιώθουν τα παιδιά, όταν βρίσκονται μακριά από την μητέρα τους, έστω και για λίγο, και θα λύσει τα χέρια στους γονείς που βιώνουν τέτοιες καταστάσεις.

Σ’ ένα δέντρο στο δάσος, τρία κουκουβαγάκια, η Σάρα, ο Πέρσι και ο Μπιλ, κάθονται και περιμένουν τη Μαμά Κουκουβάγια να γυρίσει σπίτι. Η απολαυστική αυτή ιστορία γιορτάζει τον δεσμό μαμάς και παιδιού, περνώντας το υπέροχα καθησυχαστικό μήνυμα ότι η μαμά, όση ώρα κι αν λείψει, πάντα θα επιστρέφει.

Εκδόσεις Ψυχογιός

Στον γιο μου: Ανοιχτή επιστολή στα αγόρια του σήμερα – Αλμπέρτο Πελάι

Ένα κάπως διαφορετικό, αλλά πολύ σημαντικό βιβλίο- και όχι μόνο για γονείς αγοριών, αποτελεί την πρώτη επιλογή των εκδόσεων Ψυχογιός. Μετά από ένα τραγικό γεγονός που συγκλόνισε τον Αλμπέρτο Πελάι, ψυχοθεραπευτή παιδιών και εφήβων, γεννήθηκε η ανάγκη ύπαρξης ενός βιβλίου σε μορφή Ανοιχτής επιστολής στα αγόρια του σήμερα που να ενδυναμώνει ψυχικά τους εφήβους, ώστε να μην κάνουν μεγαλώνοντας και αυτοί τραγικές επιλογές, από το βάρος της ταμπέλας του “σκληρού άντρα” που παραδοσιακά τους φοράει η κοινωνία και από φόβο να αναγνωρίσουν και να μοιραστούν τα συναισθήματα τους.

“Αυτό το βιβλίο γεννήθηκε από την επιθυμία μου να σου πω εκείνα τα λόγια που θα ήθελα να είχα ακούσει όταν ήμουν στην ηλικία σου. Προέρχεται από την επιθυμία να σου δείξω έναν διαφορετικό και πιο υγιή τρόπο να είσαι αρσενικό και άντρας (εγώ είμαι ήδη άντρας, εσύ σχεδόν), έναν τρόπο που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερη ισορροπία με τον εαυτό μας και με τους άλλους – έναν τρόπο διαφορετικό από εκείνο που κληροδότησαν στα αγόρια οι προηγούμενες γενιές.” Αλμπέρτο Πελάι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 8 ολόφρεσκα βιβλία που ξεχωρίσαμε για εσάς12.09.2018

Ευτυχία είναι – Ευτυχία Βαρσαμή

Με τη δεύτερη επιλογή τους, οι εκδόσεις ρίχνουν φως σε μία εξαιρετικά σημαντική παράμετρο για το όνειρο κάθε γονέα, την ανατροφή χαρούμενων και πραγματικά ευτυχισμένων παιδιών δηλαδή, και αυτή δεν είναι άλλη από την αυτοφροντίδα των ίδιων με έμφαση στην προσωπική τους ευτυχία. Συγκεκριμένα, οι εκδόσεις προτείνουν στους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους αναγνώστες τους το νέο βιβλίο της Ευτυχίας Βαρσαμή, Ευτυχία είναι…, που υπόσχεται αναγνώσεις γεμάτες στιγμές καθημερινής ευτυχίας.

Τι είναι άραγε η ευτυχία για σένα; Το να βλέπεις τα παιδιά σου ευτυχισμένα; Σε αυτό το βιβλίο, τα παιδιά μας λένε πότε νιώθουν χαρά και ευτυχία. Και ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό; Όταν εσύ, ο γονιός, είσαι χαρούμενος, γεμάτος, υγιής, γελαστός και ικανοποιημένος. Η χαρά των παιδιών σου πηγάζει από τη δική σου στιγμή ευτυχίας: το ζεστό μπάνιο σου, τη βόλτα σου, τη στιγμή που ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι… Αν, λοιπόν, ευτυχία για εσένα είναι η ευτυχία του παιδιού σου, τότε δες βαθιά μέσα σου, βρες τη δική σου στιγμή ευτυχίας, ανάπνευσε… και θα δεις το παιδί σου ευτυχισμένο.

Εκδόσεις Μίνωας

Εφηβεία, μια αλλόκοτη περίοδος -Cara Natterson, Vanessa Kroll Bennett

Ένα βιβλίο το οποίο προσγειώθηκε πολύ πρόσφατα στις εκδόσεις Μίνωας και αφορά την πολύ σημαντική περίοδο της εφηβείας, είναι η πρώτη επιλογή των εκδόσεων. Σκεπτόμενες τις αλλαγές που ακολουθούν την “αλλόκοτη” αυτή περίοδο της εφηβείας, σε αγόρια και κορίτσια, οι Cara Natterson και Vanessa Kroll Bennett, ετοίμασαν έναν οδηγό για τους γονείς, ώστε να κατανοήσουν περισσότερο τα παιδιά τους και να μπορέσουν να τα υποστηρίξουν καλύτερα σε αυτή την περίεργη περίοδο της ζωής τους.

Τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλα στην εφηβεία έχουν αλλάξει. Ξεκινάει κατά μέσο όρο δύο χρόνια νωρίτερα και διαρκεί μέχρι το τέλος του λυκείου. Οι νέες γενιές αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα που οι γονείς δεν είχαν ζήσει στη δική τους νιότη, τα οποία όμως οφείλουν να κατανοήσουν: από την απόλυτη επιβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέχρι τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις διατροφικές διαταραχές. Οι συζητήσεις για όλα αυτά είναι σαν την εφηβεία: Αλλόκοτες! Είναι, όμως, σημαντικές για την υγεία, την ευτυχία και την ασφάλεια των σημερινών εφήβων. Το βιβλίο αυτό, αποκαλυπτικό και πρωτοπόρο, περιλαμβάνει συγκεκριμένες συμβουλές για το πώς να μιλάμε στους εφήβους σχεδόν για τα πάντα: την ακμή, τη σωματική οσμή, τις εναλλαγές διάθεσης, τη σεξουαλικότητα και πολλά άλλα, επιστημονικές εξηγήσεις για όλες τις σωματικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές που φέρνει η εφηβεία και όσα χρειάζεται να ξέρουν οι γονείς για τη σημερινή κουλτούρα των εφήβων και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία.

Ήρεμοι γονείς – Sarah Ockwell-Smith

Η δεύτερη πρόταση των εκδόσεων έχει τίτλο Ήρεμοι γονείς και όπως είναι εμφανές, αποτελεί τον κατάλληλο οδηγό για γονείς που επιθυμούν να μάθουν όλα τα “μυστικά” βήματα που πρέπει να κάνουν για να μεγαλώσουν πιο ήρεμα κι ευτυχισμένα παιδιά. Και όπως τονίζει η συγγραφέας του, Sarah Ockwell-Smith, για να γίνει αυτό, πρώτο σημαντικό βήμα είναι να βρουν και οι ίδιοι τη δική τους εσωτερική ηρεμία!

Πόσες φορές δεν έχετε αναρωτηθεί: «Μα τι δεν πάει καλά με εμένα; Γιατί δεν μπορώ να διατηρώ την ψυχραιμία μου και να φέρομαι ήρεμα;». Πολλοί γονείς θα ήθελαν να ακολουθήσουν έναν πιο ήπιο και θετικό τρόπο άσκησης του γονικού τους ρόλου, όμως τα συναισθήματα και το καθημερινό στρες στέκονται εμπόδιο. Η επιτυχημένη συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith αποδεικνύει ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε ήρεμοι γονείς. Με βάση την πολυετή εμπειρία της, παρέχει χρήσιμα στοιχεία από έρευνες, συμβουλές και πρακτικές ασκήσεις που θα κατευθύνουν τους γονείς προς μια πιο ήρεμη γονική συμπεριφορά.

Εκδόσεις Διόπτρα

Ο χάρτης του γονέα – Dr. Shefali

Σύμφωνα με τις εκδόσεις Διόπτρα, όσα χρειάζεται κανείς για το πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής του, θα τα βρει στον Χάρτη του γονέα, την πιο πρόσφατη δημιουργία της κλινικής ψυχολόγου, Dr. Shefali. Ο σύγχρονος αυτός οδηγός απευθύνεται σε γονείς παιδιών κάθε ηλικίας, που ψάχνουν τους σωστούς τρόπους ώστε να κατανοήσουν ειλικρινά τα παιδιά τους και να αναπτύξουν ουσιαστικούς και υγιείς δεσμούς μαζί τους.

Από τις ταχέως μεταβαλλόμενες πραγματικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τον φόβο που διαποτίζει τον πολιτισμό μας και τις προσδοκίες που επιβάλλονται ασυνείδητα, οι πιέσεις σε γονείς και παιδιά έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Το νιώθουμε εμείς, το νιώθουν και τα παιδιά μας. Υπάρχει όμως λύση. Με εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες, η καταξιωμένη κλινική ψυχολόγος και best-seller συγγραφέας dr. Shefali προσφέρει μια πρακτική και πρωτοποριακή λύση διαπαιδαγώγησης, που βοηθά τους γονείς να χτίσουν μια ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους, απαλλαγμένη από τα τοξικά κληρονομικά πρότυπα. Ο Χάρτης του γονέα είναι ένας ολοκληρωμένος, βήμα προς βήμα οδηγός για όλους τους γονείς, ο οποίος τους ωθεί να δράσουν με εντελώς νέους τρόπους, χωρίς χειρισμούς και αυστηρό έλεγχο, ώστε να μεταμορφώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου – Philippa Perry

Σκεπτόμενοι την παιδική μας ηλικία και συγκρίνοντας την με τα νέα δεδομένα, σίγουρα αρκετοί από εμάς έχουμε σκεφτεί πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν οι γονείς μας είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν τα δεκάδες βιβλία που πλέον έχουν στη διάθεσή τους οι νέοι γονείς. Αυτό ακριβώς είχε σκεφτεί και η κορυφαία Ψυχοθεραπεύτρια Philippa Perry και αποφάσισε να γράψει το Βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου, έναν best-seller οδηγό δημιουργίας σωστών οικογενειακών σχέσεων. Οι συμβουλές της συγγραφέως βοηθούν τόσο στην κατασκευή στιβαρών θεμελίων στις σχέσεις μεταξύ όλων των μελών μίας οικογένειας, όσο και στην ομαλή διαχείριση κάθε πιθανού ρήγματος αυτών των θεμελίων, ώστε να ξανά “δέσουν” χωρίς καμία απώλεια…

Αυτό το βιβλίο απευθύνεται σε όλους τους γονείς. Είτε τους ενδιαφέρει να καταλάβουν πώς τους διαμόρφωσε η ανατροφή τους, είτε αναζητούν τρόπο να διαχειριστούν τα συναισθήματα του παιδιού τους, είτε θέλουν να στηρίξουν τον σύντροφό τους, σε αυτές τις σελίδες θα βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ρεαλιστικές συμβουλές. Οι συνετές και σοφές συμβουλές της Philippa Perry, που δεν έχουν ίχνος επίκρισης, συνθέτουν ένα βασικό βοήθημα για το πώς θα πετύχουν οι γονείς τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τους ανθρώπους που κατέχουν τη σημαντικότερη θέση στη ζωή τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠόσο ευτυχισμένοι είμαστε πραγματικά; 8 βιβλία μάς βοηθούν να το ανακαλύψουμε12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πάρτε μέρος στους διαγωνισμούς του Monopoli.gr για να κερδίσετε αντίτυπα των βιβλίων του αφιερώματος, εδώ.

Περισσότερα από Βιβλία