MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
05
ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Φινλανδία: Μείωση κατά 66% στις αμβλώσεις των εφήβων χάρη στη δωρεάν αντισύλληψη

Ο αριθμός των εφηβικών αμβλώσεων στη Φινλανδία μειώθηκε κατά 66% από το 2000 έως το 2023, όπως ανακοίνωσε το ινστιτούτο δημόσιας υγείας της χώρας THL, αποδίδοντας τη μείωση στην προσφορά δωρεάν αντισύλληψης σε εφήβους και την υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία.

Credits: Jasmine/Unsplash
Monopoli Team

Η Φινλανδία ψήφισε νόμο το 2022 που απελευθερώνει τις αμβλώσεις, σε μια εποχή μεγάλου διχασμού σχετικά με τα δικαιώματα πάνω στο ζήτημα αυτό στην Ευρώπη, αλλά και δικαστικών αποφάσεων στις ΗΠΑ που περιόρισαν την πρόσβαση σε τερματισμούς ανεπιθύμητων κυήσεων για εκατομμύρια ανθρώπους εκεί.

Ο αριθμός των αμβλώσεων μεταξύ γυναικών κάτω των 20 ετών αυξήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990 στη Φινλανδία, γεγονός που οδήγησε τη σκανδιναβική χώρα να αντιδράσει με σχετικά μέτρα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, καθιστώντας το χάπι της επόμενης μέρας διαθέσιμο χωρίς ιατρική συνταγή από την ηλικία των 15 ετών και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση υποχρεωτική σε όλα τα σχολεία.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παίζει σημαντικό ρόλο», δήλωσε στο Reuters ο καθηγητής Mika Gissler από το THL, προσθέτοντας ότι η αυξημένη πρόσβαση στην αντισύλληψη από νεαρή ηλικία είναι ένας ακόμη παράγοντας για την αλλαγή αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟλίβια Ροντρίγκο: Στήριξε την προστασία των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων, μοιράζοντας προφυλακτικά σε συναυλία της12.09.2018

Ο αριθμός των αμβλώσεων μειώθηκε κατά 66%, στις 722 το 2023 από τις 2.144 το 2000 μεταξύ όλων των ατόμων ηλικίας 19 ετών ή νεότερων στη Φινλανδία, ενώ η μείωση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, κατά 78%, μεταξύ ατόμων κάτω των 18 ετών την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στατιστικά του THL.

«Μετά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2010, η μείωση στον αριθμό των αμβλώσεων νεαρών ατόμων επηρεάστηκε επίσης από την εισαγωγή δωρεάν χαπιών αντισύλληψης σε πολλές προνοιακές περιοχές», ανέφερε το THL σε έκθεση.

Μια πολύ μικρότερη μείωση παρατηρήθηκε στον αριθμό των αμβλώσεων μεταξύ των Φινλανδών γυναικών όλων των ηλικιών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αν και ο αριθμός τους αυξήθηκε συγκρατημένα – κατά 2,9% – από το 2022 έως το 2023, σύμφωνα με όσα έδειξαν τα στατιστικά στοιχεία του THL.

Με βάση τον νόμο του 2022, η Φινλανδία σταμάτησε, από τον Σεπτέμβριο του 2023, να απαιτεί από τις γυναίκες να αιτιολογούν την άμβλωση, καθιστώντας τη διαδικασία αυτή διαθέσιμη, κατόπιν αιτήματος της εγκύου, κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Με πληροφορίες από saltwire.com.

Περισσότερα από Επίκαιρα