MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
05
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Black Pumas: Το δίδυμο που επανεφηύρε την soul μουσική

Οι Black Pumas, ένα απ’τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης ψυχεδελικής soul, έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα μας ως headliners του φετινού Release Athens, στις 9 Ιουλίου – μέχρι τότε επιτρέψτε μας να εκφράσουμε την απεριόριστη αγάπη μας για το φοβερό αυτό δίδυμο.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 05.06.2024

Η αλήθεια είναι ότι όταν ένας φίλος μού μίλησε για πρώτη φορά για τους Black Pumas και για την καθαρόαιμη μεν, φρέσκια δε soul που κάνουν, τον αγνόησα. Δεν είχα ακόμα ακούσει το Fire, που ήρθε να με διαψεύσει πανηγυρικά, ως ένα από τα πιο μοναδικά τραγούδια που έχω ακούσει από σύγχρονο καλλιτέχνη του είδους.

Από τότε έχουν περάσει πέντε χρόνια και για το δίδυμο με έδρα το Τέξας έχουν μεσολαβήσει ακόμα σπουδαιότερες επιτυχίες, όπως το Black Moon Rising, φυσικά το Colors, πιο πρόσφατα το More than a love song.

Φέτος το καλοκαίρι, μετά και την κυκλοφορία του (εκπληκτικού) δεύτερου τους δίσκου, “Chronicles of a Diamond”, έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Release Athens 2024, την Τρίτη 9 Ιουλίου στην Πλατεία Νερού, για να εμφανιστούν μαζί με τους Thievery Corporation σε μια βραδιά που θα θυμόμαστε για καιρό.

Όσο μετράμε αντίστροφα τις μέρες για την πολυαναμενόμενη αυτή συναυλία, επιτρέψτε μου να σας συστήσω τους Black Pumas, μέσα από τα μάτια μιας fan (για εμένα λέω) που πέρασε πολλά βράδια ακούγοντας τους δίσκους τους (ναι και τα deluxe) και δεν μπορεί να περιμένει να τους ακούσει (και) live.

Οι αινιγματικοί Black Pumas που μας έκαναν να πιστέψουμε ξανά στη σύγχρονη soul

Οι Black Pumas σχηματίστηκαν το 2018, πριν από οχτώ χρόνια δηλαδή, όταν ο βραβευμένος με Γκράμι κιθαρίστας Adrian Quesada – ο οποίος μετρούσε ήδη χρόνια στον χώρο καθώς και συνεργασίες με τον Prince και με τους Grupo Fantasma – αποφάσισε να κάνει κάτι “δικό του”, ψάχνοντας φωνή για τα retro-funk R&B κομμάτια που είχε γράψει.

Αυτή η φωνή είχε καταφτάσει στο Τέξας, από την Καλιφόρνια, έναν χρόνο νωρίτερα και ήταν επί μήνες μουσικός του δρόμου. Ο Eric Burton είχε μεγαλώσει τραγουδώντας στην εκκλησία, ήξερε ότι μπορεί να ερμηνεύσει, όχι όμως ότι μέσα σε δύο χρόνια θα γινόταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ψυχεδελικής σόουλ, με εκατομμύρια πωλήσεις και υποψηφιότητες στα Γκράμι.

Αν σκεφτείς ότι όλα αυτά έγιναν επειδή γνωρίστηκαν μέσω ενός κοινού γνωστού τους – με τον Έρικ μάλιστα να τραγουδά στον Άντριαν το Fire από το… τηλέφωνο – νομίζω μπορείς εύκολα να πεις ότι ήταν γραφτό για τους δύο αυτούς μουσικούς να γίνουν οι Black Pumas. Μάλιστα, η φήμη τους εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα, χάρη στις καταιγιστικές εμφανίσεις του συγκροτήματος σε ένα μπαρ στο Όστιν. Καθώς εξαπλώθηκε η φήμη για το απίστευτο αυτό δίδυμο, οι Pumas κέρδισαν όχι μόνο τη φήμη ως του επόμενου big thing της ροκ, αλλά και ένα δισκογραφικό συμβόλαιο με την ATO, η οποία κυκλοφόρησε το φοβερό ομώνυμο ντεμπούτο τους τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑRelease Athens 2024: Οι Thievery Corporation και Black Pumas στην Πλατεία Νερού12.09.2018

Το ντεμπούτο τους, που περιλάμβανε το Fire και το Black Moon Rising, μεταξύ άλλων, κυκλοφόρησε το 2019 και την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιοι για Grammy στην κατηγορία “Best New Artist”. Ωστόσο, ο πραγματικός πρωταγωνιστής αυτούς του δίσκου δεν ήταν άλλος από το “Colors” – που πλέον ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια streams και είναι τόσο γνώριμη η μελωδία του που αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος που δεν το έχει ακούσει έστω τυχαία ακούγοντας ραδιόφωνο.

Τον Οκτώβριο του 2023, επέστρεψαν με τον δεύτερο δίσκο τους, με τίτλο “Chronicles of a Diamond”. Αυτός ήταν ο δίσκος, που για εμένα, έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρο ότι οι Black Pumas ήρθαν για να μείνουν – ή μάλλον ότι ήρθαν για να γράψουν ιστορία.

Ναι, το «Chronicles of a Diamond» σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως ένα από τα καθοριστικά soul άλμπουμ της γενιάς μας. Αυτό φυσικά αποτυπώθηκε και από την υποψηφιότητά του στα φετινά Grammy – αλλά πέρα από αυτό, αρκεί να το ακουσεις έστω μια φορά για να καταλάβεις ότι και τα 10 αυτά τραγούδια του δίσκου αποτελούν διαχρονικά διαμάντια που σε κάνουν να νιώθεις κάπως τυχερό που ζεις στην εποχή που γράφονται τέτοια τραγούδια.

Από το More Than a Love Song, που είναι πραγματικά πολλά περισσότερα από ένα ερωτικό τραγούδι, μέχρι το τόσο αυθεντικό Mrs Postman, και φυσικά το επικό Rock n Roll, ο δίσκος αυτός θα σε κάνει να πιστέψεις ξανά στην καλή μουσική, που φτάνει στα αυτιά σου επειδή πραγματικά αξίζει, χωρίς τεχνάσματα μάρκετινγκ και viral challenges στο TikTok.

Αυτή είναι η ομορφιά των Black Pumas, γι’αυτό ανυπομονούμε να τους δούμε ζωντανά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μαζί με ένα επίσης θρυλικό δίδυμο, αυτό των Thievery Corporation.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι Thievery Corporation μέσα από τους 10 θρυλικούς δίσκους τους12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες