MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
NEA

Κλόντια Σάινμπομ: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Μεξικού

Η επιστήμονας και πρώην Δήμαρχος του Μέξικο Σίτι κατάφερε να κερδίσει την πατριαρχική κουλτούρα της χώρας.

Monopoli Team

Η Κλόντια Σάινμπομ έγινε και επισήμως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Μεξικού στα 200 χρόνια ιστορίας του κράτους. Η επιστήμονας και πρώην δήμαρχος του Μέξικο Σίτι είχε δηλώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες που τα προγνωστικά έδειχναν ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά: «Θα γίνω η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Μεξικού. Δεν τα κατάφερα μόνη. Όλοι τα καταφέραμε, με τις ηρωίδες που μας χάρισαν την πατρίδα μας, με τις μητέρες μας, τις αδελφές μας και τις εγγονές μας. Δείξαμε ότι το Μεξικό είναι μια δημοκρατική χώρα με ειρηνικές εκλογές».

Η επιρροή των γυναικών στην πολιτική του Μεξικού είναι εμφανής σε άλλους κλάδους της κυβέρνησης. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μεξικού εξέλεξε την πρώτη του γυναίκα αρχιδικαστή τον Ιανουάριο του 2023. Το δικαστήριό της αποποινικοποίησε τις αμβλώσεις στο Μεξικό -αντίθετα από τις ΗΠΑ. Κάποιοι από τους λόγους που το Μεξικό έχει κάνει τέτοια στροφή προς την πολιτική ισότητα των φύλων είναι δομικοί. Ο μεξικανικός νόμος απαιτεί από τα πολιτικά κόμματα να βάζουν ίσο αριθμό γυναικών και ανδρών στις εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓυναικεία Ζητήματα: Γυναίκες «μιλούν» για τις γυναίκες σε μια έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων12.09.2018

Μπορεί οι γυναίκες στο Μεξικό να απέκτησαν δικαίωμα ψήφου 33 χρόνια μετά τις ΗΠΑ, το 1953, φαίνεται όμως ότι η χώρα τους θα αποκτήσει πρώτη γυναίκα Πρόεδρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η Σάινμπομ εκλεγεί, όπως προβλέπεται, θα μιλάμε για ένα ιστορικό επίτευγμα σε μια χώρα γνωστή για την βαθιά πατριαρχική κουλτούρα της και τη φυλετική βία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει την Σάινμπομ ως «αφοσιωμένη Αριστερή γνωστή για την ψυχραιμία της σε περιόδους κρίσης», ενώ η Πάμελα Σταρ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καλιφόρνια αναφέρει ότι η Σάινμπομ «δεν λαϊκίζει».

Διαβάστε περισσότερα στο Jenny.gr.

Περισσότερα από Επίκαιρα