Όλα όσα θα κάνουμε δωρεάν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα
Προβολή όπερας στον Κήπο του Μεγάρου, το τέταρτο μέρος του «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, συζητήσεις, μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου έως την Πέμπτη 13 Ιουνίου.
Μια ξεχωριστή μουσική συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 21:00, από δυο παιδικούς φίλους που σμίγουν ξανά. Η Λένα Αλκαίου με τη γνήσια λαϊκή και στιβαρή φωνή της, συναντά επί σκηνής τον Μανώλη Καραντίνη, έναν αυθεντικό συνεχιστή των μεγάλων λαϊκών συνθετών της χώρας. Τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, του Γιώργου Κατσαρού, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Μίμη Πλέσσα θα συνυπάρξουν με τραγούδια των δυο μουσικών -της Λένας και του Μανώλη- με την μεγάλη αυτή καλλιτεχνική πορεία. Μια βραδιά με τραγούδια αγαπημένα, που έχουμε σιγομουρμουρίσει ξανά και ξανά, για να διασκεδάσουμε και να τραγουδήσουμε με τη ψυχή μας.
Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 21:00, Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας
Τα τελευταία χρόνια η μορφή της ιστορίας έχει αλλάξει. Ολοένα και περισσότεροι τη διαβάζουν, την παρακολουθούν και γίνονται κομμάτι της. Η ιστορία απομακρύνεται από το πεδίο των ειδικών και αλλάζει μορφή. Γίνεται συμμετοχική, καθώς αναδύεται ως χώρος συνύπαρξης, παιδείας και πολιτειότητας. Με τίτλο «Αρχείο, ιστορία, συμμετοχή: Η γραμματική της δημοκρατίας», τίθεται μια σειρά ερωτημάτων που το μόνο βέβαιο είναι πως χρήζουν συζήτησης. Ποιες είναι οι προκλήσεις αυτής της νέας συμμετοχικής ιστορίας; Σε μια εποχή διασποράς των fake news, ποιοι είναι οι κίνδυνοι; Υπάρχουν πιθανότητες αλλοίωσης; Αυτή τη δυναμική και δημοκρατική διερώτηση για το ιστορικό γίγνεσθαι, θα συζητήσουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2024, υπό την επιμέλεια του Δημήτρη Παπανικολάου, η Τζένη Αργυρίου (Χορογράφος), η Σεμπένε Iσέτε Πολιτική (επιστήμονας), η Ιλιρίντα Μουσαράι (Ερευνήτρια κοινωνικών επιστημών στο ΕΚΠΑ), ο Mario Banushi (Σκηνοθέτης, ηθοποιός), η Νάνσυ Παπαθανασίου (Κλινική ψυχολόγος), η Πηνελόπη Πετσίνη (Ιστορικός της φωτογραφίας) και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Ιστορικός). Επιτρέπεται η προκράτηση εισιτηρίων.
Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 19:00, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τι γίνεται όταν 18 σύγχρονοι, αξιόλογοι εικαστικοί ενώνονται και εμπνέονται; Μα φυσικά, δημιουργούν έργα με αύρα και καλοκαιρινή ενέργεια. Και καθώς το project #23 #24 Αποφθέγματα συνεχίζεται, παρουσιάζεται από την όγδοη ομαδική εικαστική έκθεση στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στον ιστορικό χώρο του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, η έκθεση με θέμα Το καλοκαίρι μύρισε, από το ομώνυμο ποίημα του σπουδαίου ποιητή Κωστή Παλαμά. το καλοκαίρι μύρισε· προσμένουν οι αμμουδιές και τα πριάρια, πριν έμπεις, άθεη χειμωνιά, να γίνουν εκκλησιές, οι ερωτεμένοι λειτουργοί και τα φιλιά τροπάρια.
Δευτέρα 10, Τρίτη 11 και Πέμπτη 13 Ιουνίου από 17:00-21:00, Πλατεία Κολωνακίου 2, 4ος όροφος, Κολωνάκι
Ένας διάλογος μεταξύ του παρελθόντος και του ενεστώτος χρόνου, που επαναδιατυπώνει διαχρονικούς προβληματισμούς και επίκαιρα ζητήματα. Με εκθέματα από ιστορίες γυναικών, ειπωμένες από τις ίδιες και αποδομένες με γυναικεία γραφή, η έκθεση σκοπεύει στο να σκιαγραφήσει μια κοινωνία συμπεριληπτική όπου δεν θα υπάρχουν κατασκευασμένες ιεραρχίες φύλων, χρώματος, τάξεων, εθνοτήτων και θρησκειών. 17 Ελληνίδες καλλιτέχνιδες από διαφορετικές γενιές, με διαφορετικές εκφράσεις και αναζητήσεις, αναστοχάζονται τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας, σε μία έκθεση που προβάλει τη σημασία του θηλυκού σώματος, ανιχνεύει τις θηλυκότητες και επιζητά την απελευθέρωση από κατασκευασμένα έμφυλα στερεότυπα και συμβατικούς ρόλους.
Τρίτη 11, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου από 11:00-19:00, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, Κτίριο Β’: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, Μεταξουργείο
Ένα ταξίδι μέσα από τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας της ελληνικής πρωτεύουσας. Μία συναρπαστική εξερεύνηση της Αθήνας. Μία καθοδήγηση από το μεταφορικό νήμα της Αριάδνης, που συνδέει την αρχαία Ελλάδα με τη σημερινή ζωντανή μητρόπολη. Αυτά πραγματεύεται η νέα, φωτογραφική έκθεση του Nikolai von Bismarck, του διεθνούς φήμης βρετανού φωτογράφου. Μέσα από τη χρήση ειδικού Polaroid φιλμ και μοναδικών ψηφιακών τεχνικών, ο Nikolai υποδηλώνει ένα ταξίδι μέσα από τους διαφορετικούς σταθμούς της ιστορίας της Αθήνας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία που προσκαλεί τους θεατές να γνωρίσουν την Αθήνα μέσα από έναν φακό που εκθειάζει τόσο το ιστορικό της παρελθόν όσο και το δυναμικό της παρόν.
Τρίτη 11, Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 από 10:00- 18:00. Stefanidou Tsoukala Gallery, Λεωφ. Κηφισίας 136
Ήταν 12 Ιουνίου του 2004, όταν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε. Ακριβώς 20 χρόνια μετά, ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», τιμά την επέτειο της κατάκτησης του Euro από την Ελλάδα, με μια εκδήλωση-happening. Ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι και μουσικολόγοι, υπό τους ήχους της μουσικής του φανατικού ποδοσφαιρόφιλου Μίκη Θεοδωράκη, επαναφέρουν στη μνήμη τους τον θρίαμβο εκείνης της χρονιάς και συζητούν για τη σχέση της μουσικής με το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν ομοιότητες και αντιστοιχίες ανάμεσα στις δυο αυτές τέχνες; Απαιτείται η είσοδος με δελτία εισόδου (Τα δελτία θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης).
Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 18:00, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα: Γιάννης Μαρίνος ), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη
Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός έχει αφήσει τη σφραγίδα του στη μουσική ζωή της χώρας. Έχει αφήσει παρακαταθήκη ένα σπουδαίο συνθετικό έργο, και έχει συνεισφέρει ως ηγετικό στέλεχος μεγάλων πολιτιστικών Ιδρυμάτων της χώρας. Μελοποίησε μεγάλους Έλληνες και ξένους ποιητές, στο αρχαίο ελληνικό δράμα και στο λυρικό θέατρο και σημαντικά έργα όπως: η Οδύσσεια, συμφωνικό μπαλέτο σε χορογραφία John Neumeier, (για τη μουσική αυτή τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Benois de la dance 1996), Το Μονόγραμμα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, κ.ά. Σε αυτή την εκδήλωση- αφιέρωμα στον ίδιο, θα μιλήσει ο προσκαλών και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ παράλληλα θα ερμηνεύσει τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη, Paul Éluard και Federico Garcia Lorca, υπό τη συνοδεία του Θανάση Αποστολόπουλου στο πιάνο.
Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 20:00, Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1
Με τραγούδια από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Συρία, την Αρμενία, την Κάτω Ιταλία, την Κορσική, την Εσθονία, την Αγγλία και την Κεντρική Αμερική, η Διαπολιτισμική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ολοκληρώνει τη φετινή της περιπλάνηση στις μουσικές του κόσμου. Σε ένα απολαυστικό πρόγραμμα που θα φέρει την παράδοση κοντά στον φολκ μινιμαλισμό και τον αυτοσχεδιασμό, τα μέλη της χορωδίας θα μας χαρίσουν ένα μουσικό οδοιπορικό σε διαφορετικούς τόπους και εποχές. Τη διεύθυνση της χορωδίας και την επιμέλεια του προγράμματος υπογράφει η Άννα Λινάρδου, ενώ τις ενορχηστρώσεις η Βάσω Δημητρίου. Στο πιάνο η Δήμητρα Κοκκινοπούλου, στο κοντραμπάσο και το live looping ο Μιχάλης Καλκάνης και στα κρουστά ο Αλέξης Νόνης (Είσοδος με δελτία εισόδου, τα οποία διανέμονται από τις 7 Ιουνίου 2024 αποκλειστικά μέσω ticketservices).
Τετάρτη 12 Ιουνίου στις 20:30, Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 364), Αίθουσα δοκιμών της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Δύο τόμοι, χίλιες σελίδες, μία πολυετής έρευνα. Μια πρόταση που περιγράφει τη προεργασία του συγγραφέα και δημοσιογράφου Δημήτρη Φύσσα, καθώς τοποθετεί με αλφαβητική σειρά τα σινεμά της Αθήνας από το 1896 που η μεγάλη οθόνη μάγεψε τους Αθηναίους ως και το 2013. Μια 10ετής μελέτη που αποτελεί μία τιμητική εκδήλωση προς τον κινηματογράφο και την Αθήνα. Στη παρουσίαση του βιβλίου θα μιλήσει ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος (Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου), η Ελεονώρα Ορφανίδου (δημοσιογράφος Αθήνα 9.84), ο Λέανδρος Σλάβης (Πολιτικός Μηχανικός – Συγγραφέας), ο Θανάσης Βέμπος (Ερευνητής), η Μαρία Λυσικάτου (Κινηματογράφος Τριανόν) και ο Τάκης Μπαστέας (κριτικός-θεωρητικός κινηματογράφου), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσει ο Άγγελος Παπαδημητρίου, με τον Τίνι Σαραντέα και τον Γιάννη Φύσσα να το συνοδεύουν στο πιάνο.
Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 19:30, Κινηματογράφος Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21
Μια μαγνητοσκοπημένη παράσταση της Τουραντότ, θα προβληθεί στον Κήπο του Μεγάρου. Η Τουραντότ, το κύκνειο άσμα του Giacomo Puccini παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκάλα του Μιλάνου τον Απρίλιο του 1926, σημειώνοντας τεράστια ‒μετά θάνατον για τον συνθέτη της‒ επιτυχία. Ο έκπτωτος πρίγκιπας των Μογγόλων, Κάλαφ, διαφεύγει στο Πεκίνο, όπου ερωτεύεται την Πριγκίπισα Τουραντότ. Για να μπορέσει να κερδίσει την καρδιά της, όμως, πρέπει να περάσει από μια θανάσιμη δοκιμασία: να λύσει τρία αινίγματα. Εάν αποτύχει θα αποκεφαλιστεί, όπως όλοι οι προηγούμενοι υποψήφιοι μνηστήρες της Τουραντότ. Μια παράσταση που παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Κρατική Όπερα της Βιέννης και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Απαραίτητη η κράτηση εισιτηρίων.
Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών – Κήπος, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη
Τι θα συνέβαινε αν οι γυναίκες επικεφαλής ήταν περισσότερες σε θέματα καίριας εξουσία; Θα υπήρχε ισότητα; Δικαιοσύνη; Κι αν οι γυναίκες, τελικά, κυβερνούσαν τον κόσμο; Αυτά και άλλα πολλά πραγματεύεται η ομώνυμη έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε έναν κύκλο εκθέσεων -διακριμένο σε τέσσερα μέρη- αποκλειστικά αφιερωμένων στο καλλιτεχνικό έργο γυναικών ή καλλιτεχνών που αυτοπροσδιορίζονται ως θηλυκότητες. Στο τελευταίο μέρος, παρουσιάζονται επτά νέες εκθέσεις: της γνωστής Ιρανής ζωγράφου Tala Madani, της Εύας Στεφανή, της Βρετανίδας γλύπτριας Phyllida Barlow, της Bouchra Khalili και της Susan Meiselas και της Ελένης Πίταρη-Παγκάλου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο.
Πέμπτη 13 Ιουνίου από 11:00-22:00, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή
Περισσότερες δωρεάν προτάσεις στο Free City.