Με την ανεργία να βρίσκεται στην Ελλάδα στο 12,1% (στοιχεία α΄ τριμήνου 2024), η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δυσκολεύεται να βρει το κατάλληλο προσωπικό, καταφεύγοντας συχνά στη λύση της επαναπρόσληψης εργαζομένων τους που συνταξιοδοτήθηκαν.
Όσο για τους νέους, φαίνεται πως προτιμούν να απέχουν από την αγορά εργασίας έως ότου ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και πάντως όχι πριν την ηλικία των 24 ετών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα Ιανουάριος- Μάρτιος 2024, το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες 15- 19 ετών ανήλθε σε 47,6% και σε αυτές των 20- 24 ετών σε 23,4%.
Κατά την ίδια περίοδο, τα άτομα που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού ανέρχονται στα 4.278.162, εκ των οποίων κάτω από 75 ετών είναι 3.049.185 άτομα. Μάλιστα, η πλειονότητά τους (45,7%) δεν έχει εργαστεί ποτέ στο παρελθόν, προέρχεται δηλαδή κατά κύριο λόγο από την ηλικιακή ομάδα των νέων. Αντίστοιχα, υπάρχει κι ένα 30% για το οποίο έχουν περάσει περισσότερα από 8 έτη από τότε που σταμάτησε την τελευταία του εργασία.
Μάλιστα η χώρα μας διατηρεί την αρνητική πρωτιά στους ΝΕΕΤs, δηλαδή στους νέους άνδρες από 15 έως 29 ετών οι οποίοι βρίσκονται εκτός δομών απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (σ.σ. ακρωνύμιο από τις λέξεις neither in employment nor in education or training). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη θέση στην ΕΕ όσον αφορά το σύνολο των νέων ανδρών εκτός αγοράς εργασίας, με ποσοστό 14,8%, ενώ ακολουθούν η Ιταλία και η Ρουμανία.
Διαβάστε περισσότερα στο insider.gr.