MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
22
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Alejjos: Ο DJ και μουσικός που μας έκανε να ακούσουμε την κυπριακή παραδοσιακή μουσική, αλλιώς

Λίγο πριν παίξει για το αθηναϊκό κοινό στο ΚΠΙΣΝ, για το Changeover-The Party του SNFCC Youth Council, ο Κύπριος καλλιτέχνης Alejjos, μάς συστήνεται.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 14.06.2024

Σίγουρα το σκρολάρισμα στο TikTok δεν είναι πάντα μια ουσιώδης εμπειρία. Πολλές φορές θα πέσεις πάνω σε “καμένα” (με την κακή έννοια) βίντεο, σε θεωρίες συνομωσίας, χιλιοειπωμένα memes και ακόμα περισσότερες φορές θα καταλήξεις να σκρολάρεις για ώρες χωρίς κανένα νόημα. Κι όμως, το TikTok έχει και τα καλά του, γιατί ακριβώς αυτή του η πρωτοπορία να επιτρέπει στον καθένα να παράγει περιεχόμενο και να το μοιράζεται σε ένα τεράστιο, άγνωστο σε αυτόν κοινό, είναι αυτό που μας έχει δώσει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε καλλιτέχνες που μπορεί και να μην γνωρίζαμε ποτέ διαφορετικά – τουλάχιστον όχι τόσο οργανικά.

Ένας τέτοιος καλλιτέχνης είναι ο Κύπριος παραγωγός, DJ, μουσικός κρουστών Alejjos, κατά κόσμον Αλέξανδρος Χαραλάμπους, που έγινε viral, όταν άρχιζε να ανεβάζει στην πλατφόρμα τα ιδιαίτερα ρεμίξ του. Ο Alejjos μπορεί να μεταμορφώσει οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς στο πιο κολλητικό techno/dance κομμάτι. Από το viral ‘Με τσέχασες’, μέχρι τα φοβερά (not) αγγλικά του Άδωνι Γεωργιάδη, ακόμα και παππάδες σε αυτό το ακραίο techno Easter remix. Όταν δεν ασχολείται με καλτ στιγμές της ελληνικής και κυπριακής πραγματικότητας, μιξάρει αγαπημένα τραγούδια που έχουμε συνδέσει με την παιδική μας ηλικία, είτε αυτά είναι hits, όπως το Όταν σε είχα πρωτοδεί, είτε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, που ομολογώ ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είχα ανακαλύψει, αν δεν είχα ακούσει τα ρεμίξ του Alejjos.

Χωρίς αυτά τα ρεμίξ δεν θα είχα ανακαλύψει και τον ίδιο τον Alejjos, τώρα που το σκέφτομαι και θα ήταν κρίμα γιατί τα DJ set με ethnic/ afro house ρυθμούς και κρουστά που ανεβάζει στο κανάλι του στο YouTube, είναι φοβερά ενδιαφέροντα, ενώ έχει κυκλοφορήσει και δύο δικά του singles, το Kafkas, ένα tech-house remix του κυπριακού παραδοσιακού τραγουδιού “Απόψε εν να γενεί καυκάς”, αλλά και το πολύ καλοκαιρινό Antiromantico.

Ο Alejjos θα βρεθεί αυτή την Κυριακή 16 Ιουνίου στον Θόλο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το αποχαιρετιστήριο Changeover – The Party του SNFCC Youth Council, μαζί με τους οdy icons και KOBRAH ΗABIBI. Εμείς μιλήσαμε με τον Alejjos, λίγο πριν την πολυαναμενόμενη αυτή εμφάνιση του στην Αθήνα.

Ποια ήταν τα ακούσματά σου, μεγαλώνοντας στην Κύπρο; Αγαπούσες από μικρός την κυπριακή παραδοσιακή μουσική;

Μεγάλωσα κυρίως με λαϊκά ακούσματα. Την κυπριακή μουσική, αλλά και παράδοση γενικότερα, την αντιλαμβανόμουν σαν κάτι μουσειακό και δεν υπήρχε στην καθημερινότητά μου ιδιαίτερα. Την κατανάλωνα μόνο περιστασιακά, σε πανηγύρια ή σε γιορτές. Σίγουρα ήμουν εξοικειωμένος με αυτήν, αλλά παράλληλα αυτός ο τρόπος έκθεσης δημιούργησε και μια απόσταση. Ουσιαστικά εκτέθηκα στην κυπριακή μουσική σαν μαθητής του μουσικού λυκείου όπου φοιτούσα, και όπου την αντιλήφθηκα πιο ακαδημαϊκά. Μεταγενέστερα είχα αρκετή έκθεση σε ξένες μουσικές κουλτούρες και λαούς, ως κρουστός που είμαι. Η αγάπη που παρατηρούσα από ξένους μουσικούς προς την παράδοσή τους με έκανε και εμένα να εκτιμήσω την δική μου.

Είσαι μουσικός, παραγωγός, DJ, μουσικός κρουστών. Πότε μπήκε μέσα σου το “μικρόβιο” της μουσικής;

Ο πατέρας μου είναι βετεράνος ντράμερ και πάντα κουβαλούσε ένα πάθος για τη μουσική, το οποίο με επηρέαζε. Ο μεγαλύτερος αδερφός μου έπαιζε κιθάρα, και όταν ήμουν γύρω στα 12, οι γονείς μου είχαν αγοράσει ένα σετ τύμπανα που τελικά κατέληξα να παίζω εγώ εμμονικά. Κάπως έτσι ξεκίνησε το μουσικό μου ταξίδι.

Πράγματι η μουσική σου δεν μπορεί να καταταχθεί σε ένα μόνο είδος. Ωστόσο, εσύ πώς θα περιέγραφες τον ήχο σου σε κάποιον που σε ακούει για πρώτη φορά;

Η μουσική μου εντάσσεται κάτω από την ομπρέλα της ηλεκτρονικής μουσικής, με ισχυρές επιρροές από την Ανατολή και ethnic μουσικές. Μεταβάλλομαι συνεχώς και δεν θέλω να καταλήξω κάπου συγκεκριμένα. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να εξελίσσομαι.

Τα βίντεο σου στα σοσιαλ μίντια, κυρίως τα ρεμίξ που κάνεις σε παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια, αγαπήθηκαν πολύ. Περίμενες αυτή την ανταπόκριση, ειδικά από την νέα γενιά;

Σίγουρα όχι σε τέτοιο βαθμό. Ήταν απίστευτο το πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος και είμαι πολύ ευγνώμων. Παρατηρώ ότι τα τελευταία χρόνια στη Δύση, η επανασύνδεση της νέας γενιάς με τις ρίζες της μέσω της μουσικής είναι ένα πολύ έντονο φαινόμενο. Επομένως, όσο και αν δεν το περίμενα, νομίζω πως ήταν φυσική η ανταπόκριση. Η παραδοσιακή μουσική προσφέρεται σαν μέσο για να συνδεθεί κάποιος με την παράδοση του, ειδικά όταν επαναπροσεγγίζεται από καλλιτέχνες.

Ό,τι χορεύεται έχει θέση στα clubs, φτάνει να πλαισιώνεται σωστά και να έχει ωραία αισθητική.

Η ιδέα για αυτά τα βίντεο πώς γεννήθηκε;

Αρχικά εμπνεύστηκα από ένα κλιπ στο TikTok κάποιου ‘βράκα’ σε ένα χωριό της Κύπρου από τη δεκαετία του ‘80. Μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση η ροή του λόγου του οπότε τον σάμπλαρα, έβαλα ένα beat και το ανέβασα στα social. Είχε μεγάλη ανταπόκριση αφού ο κόσμος ξεκίνησε να μου στέλνει διάφορα βίντεο για να κάνω ‘remix’.

Τελικά, η παραδοσιακή μουσική έχει θέση στα clubs;

Θεωρώ πως ό,τι χορεύεται έχει θέση στα clubs, φτάνει να πλαισιώνεται σωστά και να έχει ωραία αισθητική.

Πώς γνωρίστηκες με τους ody icons και πώς προέκυψε η συνεργασία σας στο ρεμίξ του Arki;

Τον Οδυσσέα τον ήξερα από τα σχολικά μου χρόνια καθώς ασχολούμασταν με τη μουσική και ήμασταν στην ίδια χορωδία. Μετά από χρόνια βρεθήκαμε ξανά σε ένα φεστιβάλ στην Κύπρο, τον ‘Φέγγαρο’. Λόγω της εκτίμησης που είχαμε ο ένας για τη δουλειά του άλλου, αλλά και της αγάπης για την παράδοση, είπαμε να συνεργαστούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια τον Λευτέρη Μουμτζή, ο Freedom Candlemaker είναι επιστροφή στο ψυχικό και καλλιτεχνικό του σπίτι12.09.2018

Σε λίγες ημέρες θα σας δούμε στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ, για το “Changeover – The Party” του SNFCC Youth Council. Τι να περιμένουμε να ακούσουμε από το δικό σου set;

Το σετ μου θα είναι επηρεασμένο από τη μουσική της Ανατολικής Μεσογείου, όπως το επιβάλλει και η θεματική του event άλλωστε. Θα παίξω αρκετά από τα remixes μου και θα κινηθώ σε διάφορα στυλ ηλεκτρονικής μουσικής ενσωματώνοντας κρουστά όργανα.

Το 2023 ακούσαμε το ντεμπούτο σου Kafkas, ενώ πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησες άλλο ένα single, με τίτλο Antiromantico. Ποια επόμενα βήματα να περιμένουμε από εσένα;

Αυτή την περίοδο προσπαθώ να τελειώσω δύο singles τα οποία θα είναι πιο κοντά στυλιστικά στο ‘Kafkás’. Πρόθεση μου για αυτά τα singles είναι να συνεργαστώ με παλιούς φίλους, μουσικούς από το ίδιο μουσικό υπόβαθρο. Ανυπομονώ πραγματικά για το αποτέλεσμα αυτής της συνέργειας και για την κυκλοφορία αυτής της δουλειάς.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Alejjos θα βρεθεί στον Θόλο του ΚΠΙΣΝ με τους Ody Icons και Kobrah Habibi, την Κυριακή 16 Ιουνίου.

ΚΠΙΣΝ, Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα

Ώρα έναρξης: 20:00

Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερα από Πρόσωπα