MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
01
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ / ΤΑΙΝΙΑ

Οι Μηχανόβιοι δεν είναι μια ακόμη ταινία για “άγριους” μοτοσικλετιστές

Ο Tom Hardy και ο Austin Butler γίνονται μοτοσικλετιστές στη νέα ταινία του Jeff Nichols με τίτλο «Οι Μηχανόβιοι» , η οποία κάνει πρεμιέρα στις 20 Ιουνίου.

Φωτεινή Νικολίτσα | 19.06.2024

Στις 20 Ιουνίου υποδεχόμαστε στους κινηματογράφους την ταινία «Οι Μηχανόβιοι» (στα αγγλικά: “The Bikeriders”) του Jeff Nichols. Ο αγαπημένος του κοινού, Tom Hardy και ο ανερχόμενος αστέρας, Austin Butler ενώνουν τις δυνάμεις τους στο πλευρό της ταλαντούχας Jodie Comer. Πρόκειται για μια ταινία που αν μη τι άλλο μάς συστήνει τον κόσμο των μοτοσικλετιστών που μάγεψε τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο, ο οποίος συζητούσε εδώ και χρόνια να γυρίσει μια ταινία για μια τέτοια λέσχη. Και μπορεί η λέσχη μοτοσικλετιστών του Tom Hardy να είναι φανταστική, βασίζεται όμως σε μια από τις πιο περιβόητες που υπήρξαν – και εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμη – στην Αμερική…

Η αφίσα για την ταινία «Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

Η αφίσα για την ταινία «Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

Σύνοψη

Δεκαετία του ’60. Μετά από μία τυχαία συνάντηση σε ένα μπαρ, η πεισματάρα Kathy (Jodie Comer) έλκεται αναπόφευκτα από τον Benny (Austin Butler), το νεότερο μέλος μίας λέσχης μοτοσικλετιστών στις κεντροδυτικές πολιτείες της Αμερικής, που ακούει στο όνομα Βάνδαλοι και έχει ως αρχηγό τον Johnny (Tom Hardy). Όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη χώρα, η λέσχη μεταμορφώνεται από έναν τόπο συγκέντρωσης περιθωριακών τύπων σε μία επικίνδυνη και βίαιη συμμορία του υποκόσμου, αναγκάζοντας τον Benny να επιλέξει ανάμεσα στην Kathy και την αφοσίωση του στη λέσχη.

Πρωταγωνιστούν: Jodie Comer, Austin Butler, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist και Norman Reedus.

Οι φωτογραφίες του Danny Lyon

Η φανταστική λέσχη των Βάνδαλων βασίζεται στο ομώνυμο με την ταινία βιβλίο φωτογραφιών του Αμερικανού φωτογράφου Danny Lyon, δημοσιευμένο το 1967. Ο Lyon ταξίδεψε το 1965 παρέα με την λέσχη των Chicago Outlaws. Τους έβγαζε φωτογραφίες και έπαιρνε συνεντεύξεις από διάφορα μέλη και ιδιαίτερα από τη γυναίκα ενός μοτοσικλετιστή. Στο βιβλίο, λοιπόν, υπάρχουν τόσο οι φωτογραφίες, όσο και οι συνεντεύξεις τους.

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

Ο Nichols κράτησε στην ταινία τον χαρακτήρα του Lyon, τον οποίο ενσαρκώνει ο Mike Faist – τον οποίο θαυμάσαμε πρόσφατα στο “Challengers”. Και, φυσικά, έχουμε και τον χαρακτήρα της Kathy, η οποία αφηγείται στην ταινία ή αλλιώς ακούμε την συνέντευξή της. Στο βιβλίο της δόθηκε το προσωνύμιο “Squirrely Lady”.

Ποιοι ήταν -και είναι- οι Chicago Outlaws;

Όσων αφορά στην Αμερική, μπορούμε να μιλάμε για τέσσερις μεγάλες λέσχες μοτοσικλετιστών που ανταγωνίζονται εδώ και 50 χρόνια για το ποια θα επικρατήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Οι Outlaws, ιδρύθηκαν στα προάστια του Σικάγο το 1935, κάνοντάς τους την πιο παλιά λέσχη, η οποία εξακολουθεί φυσικά να υπάρχει. Έπειτα έχουμε τους Hell’s Angels, την μεγαλύτερη με άκρες σε πάνω από 50 χώρες, τους Pagans, που καλύπτουν την ανατολική ακτή και, τέλος, τους Bandidos, οι οποίοι επικρατούν στον νότο, κυρίως στο Τέξας. Το FBI έχει χαρακτηρίσει αυτές τις ομάδες ως “εγκληματικές συμμορίες μοτοσικλετιστών”.

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

Στην ερώτηση γιατί έκανε τόσα χρόνια να γυρίσει την ταινία, ο σκηνοθέτης Jeff Nichols, έδωσε τον έναν λόγο. “Ο πιο ρεαλιστικός λόγος για να είμαι τρομαγμένος είναι ότι οι Chicago Outlaws είναι τώρα οι Outlaws, η δεύτερη μεγαλύτερη συμμορία μοτοσικλετιστών στον κόσμο. Υπάρχουν, κι απ’ ότι ξέρω, είναι αρκετά τρομακτικοί. Οπότε είχα αυτό το εμπόδιο να αντιμετωπίσω ‘Πώς δεν μπλέκω στα πόδια τους; Πώς το κάνω αυτό αρκετά μυθοπλασία ούτως ώστε να έχω την ελευθερία να κάνω αυτό που θέλω;’, το οποίο είναι να βγάλω το συναίσθημα που έλαβα, όταν είδα το βιβλίο του Danny” δήλωσε.

Ο Jeff Nichols σπάει τα στερεότυπα

Μπορεί ο Jeff Nichols να αντιλαμβάνεται την τρομακτική φύση μιας τέτοιας ομάδας αλλά δεν θέλησε να κάνει μια ταινία που θα τους στοχοποιήσει ως εγκληματίες, αλλά ούτε και θα τους ρομαντικοποιήσει. Περισσότερο παραδίδει μια ταινία για πολύπλοκους χαρακτήρες, με «θέλω» και ανάγκες αλληλοσυγκρουόμενες. Δεν εστιάζει στα στερεότυπα και την εικόνα που λίγο-πολύ όλοι έχουμε όταν ακούμε για λέσχη μοτοσικλετιστών. Εδώ μιλάμε για μια κοινωνική ομάδα που βιώνει το τραύμα των περιθωριοποιημένων αλλά και της τοξικής αρρενωπότητας που μπορεί να οδηγήσει στη βία και να χαθεί ο έλεγχος.

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

“Αν διαβάσεις τις συνεντεύξεις, αυτοί οι άνθρωποι δεν νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κανονική κοινωνία και είναι αρκετά ωμοί με τις απόψεις τους για την κανονική κοινωνία. Αλλά ταυτόχρονα, μιλούν λες κι έχουν πληγωθεί που δεν γίνονται αποδεκτοί από αυτή. Και λες, μισό λεπτό. Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο. Δεν σου αρέσει η κανονική κοινωνία αλλά χαλιέσαι που δεν σε αποδέχονται” έχει πει ο Nichols.

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

«Οι Μηχανόβιοι» του Jeff Nichols

Οι συνεντεύξεις έδωσαν μια νέα πνοή στις φωτογραφίες και στην πραγματικότητα αυτών των ανθρώπων. “Οι φωτογραφίες είναι ρομαντικές και όμορφες αλλά μετά έχεις αυτές τις συνεντεύξεις, οι οποίες είναι αφιλτράριστες, άλλες φορές σκληρές κι άλλες ξεκαρδιστικές. Αρχίζεις να έχεις μια κατανόηση του πώς δούλευε το μυαλό αυτών των ανθρώπων. Γιατί δεν ένιωθαν ότι ανήκουν στην νόρμα, γιατί ένιωθαν ότι χρειάζονταν να μετακινηθούν προς τα έξω. Ερωτεύτηκα αυτή την ιδέα. Δεν είναι ότι είμαι τόσο πορωμένος με την κουλτούρα των μηχανών ή των μοτοσικλετιστών. Πορώθηκα με αυτούς τους ανθρώπους και το πώς έβλεπαν τον κόσμο” είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ14ο Athens Open Air Film Festival: Το πρόγραμμα προβολών του φετινού καλοκαιριού12.09.2018

Μια άλλη ματιά στον κόσμο των μοτοσικλετιστών

Φυσικά και θα δείτε -και θα ακούσετε ΔΥΝΑΤΑ- πολλές, πολλές μηχανές. Θα δείτε και δερμάτινα τζάκετ και αμερικανικά τοπία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως σας περιμένει ακόμη μια ταινία για άγριους μοτοσικλετιστές. Ο Jeff Nichols επιχείρησε κάτι διαφορετικό. Και έρχεται η στιγμή να δούμε εάν το πέτυχε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η ταινία κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 20 Ιουνίου από την TANWEER.

Περισσότερα από Cine News