MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
04
ΙΟΥΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Το διαρκές μυστήριο για το πώς παγώνει το νερό

Η διαδικασία της κατάψυξης του νερού απελευθερώνει στην πραγματικότητα θερμότητα, γι’ αυτό και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια υπέρυθρη κάμερα για να δείτε τον πάγο να θερμαίνεται καθώς στερεοποιείται.

Πηγή: Unsplash
author-image Μαρία Βέλμαχου

Μαθαίνουμε στο δημοτικό σχολείο ότι το νερό παγώνει στους μηδέν βαθμούς Κελσίου, αλλά αυτό σπάνια ισχύει. Στα σύννεφα, οι επιστήμονες έχουν βρει υπερψυγμένα σταγονίδια νερού με θερμοκρασία έως και μείον 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ένα εργαστήριο το 2014, κατέψυξαν το νερό στους εντυπωσιακούς μείον 46 βαθμούς Κελσίου πριν παγώσει.

Η κατάψυξη συνήθως δεν συμβαίνει ακριβώς στους μηδέν βαθμούς για τον ίδιο λόγο που οι σωροί ξύλων στην αυλή δεν αναφλέγονται αυθόρμητα. Για να ξεκινήσει η φωτιά, χρειάζεται μια σπίθα. Και ο πάγος χρειάζεται έναν πυρήνα, έναν σπόρο πάγου γύρω από τον οποίο όλο και περισσότερα μόρια νερού οργανώνονται σε μια κρυσταλλική δομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο μυστήριο και οι ιστορίες συνωμοσίας που ακολουθούν ουρανοξύστη στη Νέα Υόρκη12.09.2018

Ο σχηματισμός αυτών των σπόρων ονομάζεται πυρηνοποίηση πάγου. Η πυρηνοποίηση είναι τόσο αργή για το καθαρό νερό στους μηδέν βαθμούς που θα μπορούσε κάλλιστα να μην συμβεί καθόλου. Όμως στη φύση, οι προσμίξεις παρέχουν επιφάνειες για την πυρηνοποίηση και αυτές οι προσμίξεις μπορούν να αλλάξουν δραστικά το πόσο γρήγορα και σε ποια θερμοκρασία σχηματίζεται πάγος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο νερό είναι στη δίνη της κλιματικής κρίσης. Τι έχει να πει γι’ αυτό η 1η Γιορτή της Επιστήμης;12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο gazzetta.gr.

Περισσότερα από Περίεργα