MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
19
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ:
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ X
ΗΘΟΠΟΙΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΘΟΠΟΙΟ X
ΘΕΑΤΡΟ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΘΕΑΤΡΟ X
ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κοινωνικό

Tomorrow and tomorrow and tomorrow, σε σκηνοθεσία Ζήση Σταμάτη στο Σχολείον Ειρήνης Παπά

Η παράσταση «Tomorrow and tomorrow and tomorrow», βασισμένη στο έργο του Ντάνκαν Μακμίλαν «People, Places and Things», πραγματοποιείται, στο Σχολείον Ειρήνης Παπά, στο πλαίσιο των πτυχιακών εξετάσεων των σκηνοθετών/τριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Monopoli Team

Η παράσταση «Tomorrow and tomorrow and tomorrow», βασισμένη στο έργο του Ντάνκαν Μακμίλαν «People, Places and Things», παρουσιάζεται, την Πέμπτη 27 Ιουνίου, στις 21:30 και το Σάββατο 29 Ιουνίου στις 19:30, στο Σχολείον Ειρήνης Παπά με ελεύθερη είσοδο και στο πλαίσιο των πτυχιακών εξετάσεων των σκηνοθετών/σκηνοθετριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ζήσης Σταμάτης με Επιβλέπουσα Καθηγήτρια την Αργυρώ Χιώτη.

Σκηνοθετικό Σημείωμα

«Η ζωή δεν είναι παρά ίσκιος διαβατάρικος, φτωχός θεατρίνος»
Μάκβεθ, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Στα έργα του Τσέχωφ συναντάμε συχνά έναν κόσμο που καταρρέει και έναν καινούργιο που έρχεται, ενώ τα ερωτήματα περί της ανθρώπινης κατάστασης παραμένουν σταθερά. Στο People, Places and Things, του Ντάνκαν Μακμίλαν, μία ουσιοεξαρτημένη ηθοποιός, η Έμμα, καταρρέει πάνω στη σκηνή ενώ παίζει τη Νίνα του Τσέχωφ. Μαζί της καταρρέει και ο κόσμος της και το έως τώρα γνώριμο περιβάλλον των ουσιών. Η ίδια ζει κάπου μεταξύ θεάτρου και πραγματικότητας αλλά πλέον αυτοί οι δύο κόσμοι βρίσκονται σε σύγχυση.

Εθελούσια εισάγεται σε κλινική απεξάρτησης θεωρώντας πως σύντομα θα είναι πάλι σε θέση να εργαστεί. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπη με τον ψυχισμό της και τις διαφορετικές πλευρές της προσωπικότητάς της, οι οποίες αποκαλύπτονται όσο χάνεται η επιφάνεια της επίδρασης των ουσιών. Η Έμμα φωνάζει πως «το να παίρνεις φάρμακα είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσεις σε έναν κόσμο που είναι διαλυμένος». Η Γιατρός προσπαθεί να τη βοηθήσει, όμως, όπως λέει και ο Τρέπλιεφ, στο «η μηχανή Τσέχωφ» του Ματέι Βιζνιέκ, «τι να σου κάνει η κακόμοιρη η ιατρική για αυτό το κενό που σε σπρώχνει να περιφέρεσαι συνέχεια γύρω από τη ζωή και το θάνατο, και να μην έχεις ποτέ τη δύναμη να αποδεχτείς ούτε το ένα ούτε το άλλο; Με την πτώση των παραδοσιακών ψυχοθεραπευτικών αφηγήσεων η Έμμα βρίσκει τον εαυτό της παγιδευμένο σε μία ηθική και υπαρξιακή απροσδιοριστία, ανίκανο να πιαστεί από κάπου αλλού πέρα από το θέατρο και τα ναρκωτικά. Ποια είναι η ιστορία της; Πώς σχηματίζεται η ταυτότητά της; Είναι αυτή η διαρκής μεταμόρφωσή της ως ηθοποιού, μία υγιής διέξοδος ή μία αποφυγή της πραγματικότητας;

Πώς μιλάμε για κάτι πραγματικό σήμερα που μέσα από τη συνεχή επανάληψη και προσομοίωση, οι εικόνες και οι αναπαραστάσεις έχουν γίνει πιο σημαντικές από οποιαδήποτε πραγματικότητα; Η μορφή του Γλάρου για τους Ρώσους έγινε σύμβολο του ελεύθερου ανθρώπινου πνεύματος. Άραγε τι είναι ελευθερία σε έναν κόσμο που βλέπει σε live streaming βομβαρδισμούς, όπου τα λύματα δείχνουν κατακόρυφη αύξηση των ναρκωτικών ουσιών, όπου δεν ξέρουμε αν αυτό που αντικρίζουμε είναι αληθινό;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΤο Εθνικό επισκέπτεται αρχαία θέατρα με Αριστοφάνη12.09.2018

Κάθε εξαρτημένο άτομο έχει μια δική του ιστορία, είναι μια μοναδική περίπτωση. Όμως κάθε μία από αυτές τις προσωπικές ιστορίες σχηματίζεται μέσα σε όρους κοινωνικής αποδόμησης και παθολογίας. Είναι άραγε η φυγή προς τον κόσμο των ουσιών μία αντιφατική προσπάθεια για ζωή μέσα από μια πορεία που οδηγεί στο θάνατο; «Θέλω να ζήσω εκατό ζωές» φωνάζει η Έμμα. Ταυτόχρονα, όταν της ζητείται να μοιραστεί την ιστορία της, δανείζεται τους στίχους της Σύλβια Πλαθ. «Ο θάνατος είναι μια τέχνη, όπως και όλα τ’ άλλα». Και η Έμμα πεθαίνει υπέροχα». 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου
Σκηνοθεσία: Ζήσης Σταμάτης

Σκηνικά: Η ομάδα
Κοστούμια: Η ομάδα
Μουσική: Γρηγόρης Σφακιανάκης
Φωτισμοί: Ιωάννα Αθανασίου
Χορογραφία: Κίνηση: Μαρία Βολάκη

Παίζουν: Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Αφροδίτη Γεωργούση, Ιοκάστη Ζώτου, Μαριάννα Μαθιά, Αλεξάνδρα Μαρτίνη, Φοίβος Παπακώστας, Ηλίας Σγουραλής, Θεόβη Στύλλου, Βασίλης Τσαλίκης, Αναστασία Τσώμου | Ομάδα χορευτών (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Γαλανάκη, Δανάη-Φοίβη Γρηγοράκη, Κωνσταντίνα Κατσιάρη, Ίριδα Κατσούρη, Δέσποινα Λιοτσάκη, Κατερίνα Μολφέση, Γιώργος Μπραουδάκης, Λιζελότε Ροσμάγερ, Γιώργος Τολίδης, Μαρία Τσικριτσάκη

Τιμές Εισιτηρίων: Ελεύθερη Είσοδος
Διάρκεια Παραστάσεων: 27 - 29 Ιουνίου 2024
Παραστάσεις: Πέμπτη 27/6 στις 21:30 και Σάββατο 29/6 στις 19:30
Διασκευή: Ζήσης Σταμάτης, Ιωάννα Αθανασίου
Βοηθός Σκηνοθετη: Βασίλης Τσαλίκης, Κωνσταντίνα Κατσιάρη, Μαριάννα Μαθιά
Πληροφορίες Χώρου: Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου - Σχολείον Ειρήνης Παπά, Λεωφ. Αθηνών-Πειραιώς 52, Πειραιάς. Τηλέφωνο: 21 0528 8170.
Φωτογραφίες: Ρεγγίνα Κορκοβέλου
Περισσότερα από ΘΕΑΤΡΟ