MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
28
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΙΔΑΜΕ/ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Θεατής: «Υπνοβάτες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Εντυπώσεις από την παράσταση της ομάδας Εν Δυνάμει «Υπνοβάτες» που παρουσιάζεται, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου.

Αριστούλα Ζαχαρίου | 23.06.2024

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της ομάδας Εν Δυνάμει «Υπνοβάτες» που παρουσιάζεται, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Θεατής: «Υπνοβάτες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Οι «Υπνοβάτες» είμαστε εμείς

Οι «Υπνοβάτες» ακολουθούν την συνειρμική, ασυνείδητη φαινομενικά αλλά λογική δομή του ονείρου, «βυθίζοντας» μας στα θαυμαστά και τρομακτικά συνάμα μυστήρια της ύπαρξης. Σε έναν άγνωστο και ανεξερεύνητο κόσμο όπου ο χώρος και ο χρόνος είναι σχετικοί και βασιλεύει η συνείδηση του «Υπνοβάτη». Εκείνου που γεννιέται, ζει, κοιμάται, ονειρεύεται, πεθαίνει. Οι ήρωες εμφανίζονται και εξαφανίζονται από τη σκηνή, πολλαπλασιάζονται, απομονώνονται, θολώνουν, ξεκαθαρίζουν, ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη φαντασία και την ονειρική διάσταση, αναζητώντας ένα κάποιο νόημα σε ένα ως επί το πλείστον ακατανόητο σύμπαν.

Οι «Υπνοβάτες» είμαστε εμείς και εμείς είμαστε εκείνοι. Οι φόβοι, οι επιθυμίες, οι μύχιες σκέψεις, ο πόνος, ο θυμός, η μοναξιά, η φθορά, η απώλεια, ο έρωτας, η ελπίδα, η πίστη, η αποδοχή, η ανάγκη για σύνδεση και επαφή, η φροντίδα, το βάρος της ευθύνης, η μνήμη, η λήθη, ο ύπνος, τα όνειρα, η ζωή, ο θάνατος. Μικρές λεξούλες, ακόμη μεγαλύτερα νοήματα που συμπυκνώνουν την ανθρώπινη κατάσταση, μια συνθήκη γεμάτη σαγηνευτικές βεβαιότητες και αβεβαιότητες, τις οποίες, το έργο, μας καλεί να τις κοιτάξουμε κατάματα.

Θεατής: «Υπνοβάτες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Ελένη Ευθυμίου και η Ομάδα «Εν δυνάμει», που συνεργάστηκαν στη συγγραφή του κειμένου, δεν αποζητούν να δώσουν απαντήσεις στα θεμελιώδη ερωτήματα που θέτουν. Οι ήρωες περισσότερο εκφράζουν τη διαρκή αγωνία και απορία τους για όσα τους/μας κατατρώνε, όλα όσα διστάζουν/με να αρθρώσουν/με ή προσπαθούν/με να αποδιώξουν/με. Πάνω από όλα ανεβαίνουν στη σκηνή, με θάρρος, για να μας υπενθυμίσουν πως δεν είμαστε μόνοι, ακόμη και αν αισθανόμαστε έτσι. Όσο μικροί και αν νιώθουμε μέσα σε ένα αχανές και χαοτικό σύμπαν, μέσα στην απουσία πιστικών και καθησυχαστικών απαντήσεων -εκείνων που ενδόμυχα δεν θέλουμε ποτέ να βρούμε ή το μυαλό μας αδυνατεί να συλλάβει- όλοι το ίδιο μπερδεμένοι, φοβισμένοι, σαστισμένοι, γοητευμένοι και έκπληκτοι στεκόμαστε απέναντι στα παράξενα αυτά φαινόμενα που συνιστούν την ανθρώπινη ύπαρξη.

Δύσκολο ή εύκολο να ζει κανείς σε αυτόν τον κόσμο, μικρό ή μεγάλο το «ταξίδι»,  ας πιαστούμε από το χέρι, ας ονειρευτούμε μαζί, μας λένε, αρκεί να θυμηθούμε να ζήσουμε και όχι απλώς να επιβιώνουμε.

Ιστορίες καθημερινού σθένους και ανθεκτικότητας

Το έργο βαθιά συγκινητικό και ανθρώπινο, ενίοτε χιουμοριστικό ή σπαρακτικό, με έναν λόγο σχεδόν λυρικό που γεννά μέσα στον θεατή έντονες εικόνες και συναισθήματα, μάς καλεί να ταυτιστούμε, να συναισθανθούμε, αλλά και να ακούσουμε. Να ακούσουμε εκείνες τις ιστορίες καθημερινού σθένους και ανθεκτικότητας, μέσα από τη φωνή ηρώων με και χωρίς αναπηρία, οι οποίοι ενάντια στην καταπίεση της «κανονικότητας» και τις αντιξοότητες δεν σταματούν να ονειρεύονται στον ύπνο και τον ξύπνιο τους, να οραματίζονται έναν κόσμο ισότητας και συμπερίληψης, να ψηλαφίζουν την ελευθερία του να εκφράζεις τον πραγματικό εαυτό σου έξω από τις προδιαγραφές που άλλοι έχουν θέσεις για εσένα, να επιθυμείς να ζήσεις και να πεθάνεις με τους δικούς σου όρους. Και αν σε αυτή τη ζωή η ύπαρξη μας είναι συνυφασμένη με τον πόνο, τη φθορά, τον θάνατο, τον χρόνο που βαδίζει αμείλικτα προς τα εμπρός και όλες εκείνες τις αόρατες δυνάμεις του σύμπαντος που μας ξεπερνούν, είναι ακριβώς για να θυμόμαστε πως είμαστε ζωντανοί.

Θεατής: «Υπνοβάτες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Όνειρο και πραγματικότητα γίνονται «ένα»

Η Ελένη Ευθυμίου, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία, παραδίδει μια τρυφερή, ουσιώδη, ατμοσφαιρική παράσταση, γεμάτη πνευματικότητα, μυστηριώδεις εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις. Επιχειρεί και καταφέρνει έναν συνεχή διάλογο ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, τα οποία πάνω στη σκηνή γίνονται «ένα» χάρη και στη συμβολή των σκηνικών και των κοστουμιών της Ευαγγελίας Κιρκινέ, τους φωτισμούς του Richard Anthony. Σε διάλογο βρίσκονται, επίσης, ο λόγος, ο ρυθμός και η μουσική -με την υπογραφή της Ελένης Ευθυμίου – επικυρώνοντας την ατμοσφαιρικότητα του τελικού αποτελέσματος.

Στη σκηνή παρακολουθούμε τα μέλη της ομάδας εν Δυνάμει, σε χορογραφία-κινησιολογία Τάσου Παπαδόπουλου, σε μια εναρμονισμένη εξερεύνηση των συνθηκών συνύπαρξης, των ορίων του σώματος, της εξωτερίκευσης του ψυχισμού και της αναζήτησης ταυτότητας. Κινήσεις και ερμηνείες άλλοτε φέρουν κάτι από την απαλότητα, τη γλυκύτητα και την παραδοξότητα του ονείρου. Οι ηθοποιοί αφήνονται σε αυτό με σιγουριά και στο τέλος καταλήγουν να γίνουν αυτοί οι ίδιοι το όνειρο. Ενώ άλλοτε οι κινήσεις και οι ερμηνείες φέρουν κάτι από το φως της ελπίδας που σιγοκαίει, τον βουβό πόνο και την ανομολόγητη θλίψη, την ορμητικότητα του θυμού και της οργής, τις μνήμες, τις απώλειες, τις υπαρξιακές αγωνίες που κουβαλάμε μέσα μας, τους αρχέγονους φόβους, όλα εκείνα τα βασανιστικά «γιατί» που θα μας ακολουθούν μέχρι το τέλος. Ένα τέλος άγνωστο σε όλους ωστόσο προδιαγεγραμμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΥπνοβάτες, από την ομάδα «Εν Δυνάμει» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά12.09.2018

Η ομάδα Εν Δυνάμει έρχεται στη σκηνή και αγκαλιάζει τη ζωή με καθαρή επίγνωση αλλά και μια μικρή νότα αισιοδοξίας, έτοιμη να μιλήσει για τη θέση του ανθρώπου στην κοινωνία και τη σχέση του με αυτήν με τον πιο δημιουργικό και ευφάνταστο τρόπο. Και πάνω από όλα έτοιμη να αποδείξει ότι η τέχνη είναι για όλους και τους αφορά όλους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας: Ελένη Ευθυμίου και Ομάδα «Εν Δυνάμει»
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ, Richard Anthony, Έλλη Ναλμπάντη, Παναγιώτης Μακρής
Κοστούμια: Ευαγγελία Κιρκινέ, Έλλη Ναλμπάντη
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Φωτισμοί: Richard Anthony, Χρήστος Σιούμης
Χορογραφία: Τάσος Παπαδόπουλος
Βοηθός Σκηνοθετη: Θέμης Θεοχάρογλου
Παίζουν: Μύριαμ Σοφία Αρτζανίδου, Χριστίνα Ασλανίδου, Γιάννος Γαβαλάς, Λένα Γκαντιά, Μαρία Δαχλύθρα, Χρύσα Ιωαννίδου, Μαργαρίτα Καιναδά, Πετρή Καραδημητρίου, Φιόνα Κατοίκου, Θεανώ Κόντα, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουϊτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Άγγελος Κωνσταντίνου, Ευτέρπη Κώστα, Νικολέτα Λάππα, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Λύρας, Πάνος Ματζίρης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Γιώργος-Ζήσης Μπιλιώνης, Νικάρονας Μπιλιώνης, Σοφία Μπλέτσου, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Θεανώ Παπαβασιλείου, Νίκη Πεταλά, Βασίλης Πέτρου, Νίκος Πέτρου, Χάρις Σερδάρη, Μαρία – Ταρσή Χελά, Ελίνα Τσιορμπατζή, Αλέξανδρος Χάτσιος
Διάρκεια: 110’ λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων: Κανονικό Εισιτήριο: (θέσεις πλατείας): 20€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: Άνω των 65 / Πολυτέκνων: 15€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: (θέσεις εξώστη) 15€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: Φοιτητικό/ Ανέργων: 12€ | Ομαδικό Εισιτήριο: 12€ (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων | Εκπτωτικό Εισιτήριο: Ατέλειες Ηθοποιών / Δραματικών σχολών 10€ | Είσοδος ελεύθερη στα άτομα με αναπηρία και μια / ένας συνοδός αυτών
Διάρκεια Παραστάσεων: Από 14 έως 30 Ιουνίου 2024
Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00 & στις 21:00
Link Εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/ypnobates-omada-en-dynamei/
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρ. Πολυτεχνείου 32 & Βασ. Γεωργίου, Πειραιάς
Φωτογραφίες: Σταυρούλα Ντολοπούλου
Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Παραστάσεις