MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
30
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Σαπωνίνες: Τι είναι και πώς επηρεάζουν την υγεία σου

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις σαπωνίνες.

Πηγή: Pexels
Monopoli Team

Στην προσπάθειά σας να ακολουθήσετε μια πιο φυτική διατροφή, μπορεί να έχετε διαβάσει ισχυρισμούς ότι οι σαπωνίνες – φυτοχημικά που βρίσκονται σε πολλά φυτά – μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από επιβλαβείς παρενέργειες, όπως εντερική βλάβη και φλεγμονή.

Υπάρχουν όμως αρκετά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους κινδύνους των σαπωνινών; Όχι ακριβώς.

Στην πραγματικότητα, αυτές οι φυτικές ενώσεις μπορούν να έχουν αρκετά οφέλη και η αποκοπή τους μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τι είναι οι σαπωνίνες, ποιοι είναι οι ισχυριζόμενοι κίνδυνοι και τα οφέλη τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΝτομάτες γεμιστές: Το απόλυτο καλοκαιρινό φαγητό12.09.2018

Τι είναι οι σαπωνίνες;

Σκεφτείτε τις σαπωνίνες ως σωματοφύλακες για τα φυτά: Αυτά τα φυτοχημικά βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των φυτών και μπορούν να κάνουν το ίδιο για εσάς. Οι σαπωνίνες παράγονται από τα φυτά ως μηχανισμός άμυνας για την προστασία τους από μολύνσεις και παράσιτα.‌

Μπορούν να βρεθούν σε περισσότερες από 100 οικογένειες τροφίμων. Τα πιο συνηθισμένα είναι: Όσπρια, Σόγια, Αποξηραμένα μπιζέλια, Φασόλια, Φακές, Ρεβίθια, Κινόα, Βρώμη, Σπαράγγια, Σπανάκι, Κρεμμύδι, Σκόρδο

Οι σαπωνίνες είναι γνωστό ότι είναι τοξικές για τα έντομα, τα παράσιτα, τα μαλάκια (σκεφτείτε τα σαλιγκάρια) και τα ψάρια. Ωστόσο, αυτή η τοξικότητα δεν μεταφέρεται απαραίτητα στα θερμόαιμα ζώα: Μελέτες σε αρουραίους, ποντίκια και κουνέλια έχουν δείξει ότι οι σαπωνίνες δεν απορροφώνται στο γαστρεντερικό σωλήνα, αλλά μάλλον διασπώνται από ένζυμα. Οι σαπωνίνες έχουν επίσης αντιμυκητιακή, αντιική και αντιβακτηριακή δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλοκαιρινή μακαρονάδα με φασολάκια, ντομάτα και τόνο12.09.2018

Ποιοι είναι οι ισχυριζόμενοι κίνδυνοι των σαπωνινών;

Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν κερδίσει τη φήμη ότι είναι «αντιθρεπτικά» επειδή επηρεάζουν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών στο σώμα σας – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανθυγιεινά ή ότι πρέπει να τα αποκλείσετε από τη διατροφή σας.

Οι σαπωνίνες έχουν φήμη ως αντιθρεπτικό συστατικό επειδή μπορεί να δεσμεύονται με ορισμένα μέταλλα όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος και να τα κάνουν λιγότερο πιθανό να απορροφηθούν. Ωστόσο έχει πράγματι αποδειχθεί ότι έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση της χοληστερόλης, της γλυκόζης στο αίμα και του κινδύνου καρκίνου.

Στην πραγματικότητα, κόβοντας τις σαπωνίνες από τη διατροφή σας, θα μπορούσατε να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό. Οι σαπωνίνες βρίσκονται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων που παρέχουν φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για μια υγιή και μεγάλη διάρκεια ζωής. Όταν βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, η πλήρης εξάλειψη αυτών των τροφών θα μπορούσε να σας αποτρέψει από το να λαμβάνετε μια ισορροπημένη διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Διατροφή