MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
30
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TECH

NotebookLM: Ένας προσωπικός βοηθός έρευνας από την Google με την υποστήριξη του ΑΙ

Το NotebookLM είναι διαθέσιμο σε χώρες σε όλο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Πηγή: Unsplash
Monopoli Team

Το περασμένο καλοκαίρι, η Google παρουσίασε το NotebookLM, έναν βοηθό έρευνας και συγγραφής με την υποστήριξη του AI. Στις αρχές Ιουνίου, η εταιρεία ανακοίνωσε την κυκλοφορία μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του NotebookLM, που χρησιμοποιεί το Gemini 1.5 Pro, σε περισσότερες από 200 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – και επικράτειες σε όλο τον κόσμο.

Στόχος της Google με το NotebookLM ήταν εξαρχής να δημιουργήσει ένα εργαλείο που θα βοηθά τους χρήστες να κατανοήσουν και να εξερευνήσουν πολύπλοκο υλικό, να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις από τις πληροφορίες και να ετοιμάσουν γρηγορότερα το πρώτο προσχέδιο ενός κειμένου/έργου. Μπορούν να ανεβάζουν τις πηγές τους, όπως σημειώσεις έρευνας, απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων ή εταιρικά έγγραφα, και το NotebookLM γίνεται άμεσα ο ειδικός που χρειάζονται για το υλικό που είναι σημαντικό για αυτούς. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει αρκετά νέα χαρακτηριστικά:

● Εκτός από αρχεία της εφαρμογής Έγγραφα Google, PDF και αρχεία κειμένου, το NotebookLM υποστηρίζει πλέον ως πηγές αρχεία της εφαρμογής Παρουσιάσεις Google και URL ιστού.
● Οι ενσωματωμένες αναφορές παραπέμπουν τους χρήστες άμεσα σε συγκεκριμένα αποσπάσματα στις πηγές των χρηστών, έτσι ώστε αυτοί να μπορούν εύκολα να ελέγχουν την ακρίβεια των απαντήσεων AI ή να εμβαθύνουν στο αρχικό κείμενο.
Ο Οδηγός Σημειωματάριου βοηθά τους χρήστες να αποκτήσουν μια καλή εικόνα των πηγών τους μετατρέποντάς τες σε χρήσιμες μορφές, όπως Συνήθεις Ερωτήσεις (FAQs), Συνοπτικά Έγγραφα (Briefing Docs) ή Οδηγούς Σπουδών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑKythniale – Γέφυρες Πολιτισμού: Διαδρομές στην Κύθνο μέσα από ψηφιακά πολιτιστικά παιχνίδια12.09.2018

Χάρη στις εγγενείς πολυτροπικές δυνατότητες του Gemini 1.5 Pro, οι χρήστες μπορούν πλέον να κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις εικόνες, τα γραφήματα και τα διαγράμματα που υπάρχουν στα αρχεία τους στις Παρουσιάσεις ή στα Έγγραφα Google. Ανάλογα την κάθε περίπτωση, το NotebookLM μπορεί να συμπεριλαμβάνει ακόμα και αναφορές σε εικόνες ως τεκμηρίωση.

Μελέτες περίπτωσης από πραγματικούς χρήστες

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων του NotebookLM. Καθώς το NotebookLM αναπτύχθηκε σε στενή συνεργασία με συγγραφείς, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, έχει παρατηρηθεί πως πολλοί από τους πρώτους χρήστες του προϊόντος το ενσωματώνουν σε ερευνητικές ή συγγραφικές ροές εργασίας. Ο δημοφιλής συγγραφέας Walter Isaacson χρησιμοποιεί το NotebookLM για την ανάλυση των ημερολογίων της Μαρίας Κιουρί στο πλαίσιο της έρευνας για το επόμενο βιβλίο του. Τον ίδιο ενθουσιασμό φαίνεται να έχουν οι ερευνητές ντοκιμαντέρ και podcast που πρέπει να μελετούν σύνθετα αρχεία για τη δημιουργία σεναρίων και πρωτότυπων ιδεών. Όμως, ο συνδυασμός των εξελιγμένων δυνατοτήτων συλλογισμού του Gemini 1.5 Pro και της αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης βάσει πηγών του NotebookLM έχει ανοίξει τον δρόμο για πλήθος άλλων πιθανών εφαρμογών:

● Στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Thomas Gaume δημιούργησε ένα υπερτοπικό ενημερωτικό δελτίο (newsletter), συγκεντρώνοντας τοπικά διατάγματα, δεδομένα χρήσης γης, κωδικούς ζωνών και πρακτικά συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Το NotebookLM τού έδωσε τη δυνατότητα να κάνει μόνος του τη δουλειά που θα έκανε μια ολόκληρη ομάδα σύνταξης και εκδότη.
● Η δυνατότητα του NotebookLM να συνοψίζει και να προσαρμόζει απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων, βοηθά τους χρήστες να αναγνωρίζουν μοτίβα και θέματα σε πρωτογενείς απομαγνητοφωνήσεις, εξοικονομώντας πολύ χρόνο που θα χρειαζόταν για τη μη αυτόματη ανάλυση του υλικού. Για παράδειγμα, ο σύμβουλος Victor Adefuye χρησιμοποιεί το NotebookLM για να αναλύει απομαγνητοφωνήσεις κλήσεων πωλήσεων με σκοπό την παροχή στοχευμένης εκπαίδευσης και καθοδήγησης.
Μη κερδοσκοπικές οργανώσεις χρησιμοποιούν το NotebookLM για τον εντοπισμό των αναγκών υποβαθμισμένων κοινοτήτων και την οργάνωση των πληροφοριών για τη δημιουργία προτάσεων επιχορήγησης.

Με τη βοήθεια της κοινότητας Discord, η οποία απαριθμεί 14.000 μέλη, παρατηρήθηκαν επίσης ορισμένες μη αναμενόμενες περιπτώσεις χρήσης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, όπως για παράδειγμα:

● Οι λάτρεις των παιχνιδιών ρόλων χρησιμοποιούν το NotebookLM για να διαχειρίζονται λεπτομερείς περιγραφές φανταστικών κόσμων σε παιχνίδια όπως το Dungeons and Dragons.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑGoogle: Με το Gemini απαντά στο ChatGPT – Τρόποι και tips για να το χρησιμοποιήσεις12.09.2018

Έναρξη

Εάν κάποιος δεν έχει ξαναχρησιμοποιήσει το NotebookLM, είναι εύκολο να το κάνει. Κατά την αρχική πρόσβαση στο NotebookLM, ο χρήστης δημιουργεί ένα σημειωματάριο και ανεβάζει έγγραφα για ένα συγκεκριμένο έργο ή παραδοτέο. Σε αυτή τη φάση, μπορεί να διαβάσει, να κρατήσει σημειώσεις, να οργανώσει τις ιδέες του ή να ζητήσει από το NotebookLM να δημιουργήσει αυτόματα επισκοπήσεις όλων των πηγών του, για παράδειγμα έναν οδηγό μελέτης ή έναν πίνακα περιεχομένων.

Είτε χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φανταστικών κόσμων, είτε για τη συγγραφή βιογραφιών που γίνονται best-seller, είτε για να βοηθήσει τα στελέχη πωλήσεων να βρουν νέους πελάτες, το NotebookLM έχει εξοπλίσει τους χρήστες στις ΗΠΑ με ισχυρά εργαλεία για τη δημιουργία διασυνδέσεων και την εξαγωγή γνώσεων από ογκώδη συλλογές εγγράφων. Η Google ανυπομονεί να δει πώς θα χρησιμοποιηθεί από τον υπόλοιπο κόσμο.

Περισσότερα από Εταιρικές Δράσεις