MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
29
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Γιατί το μουσείο Μona μετέφερε πίνακες του Πικάσο στις γυναικείες τουαλέτες;

Το μουσείο Μona στην Τασμανία της Αυστραλίας αποφάσισε να τοποθετήσει μέρος της συλλογής του με πίνακες του Πικάσο στις γυναικείες τουαλέτες, μετά από δικαστική απόφαση ότι πρέπει να δεχτεί άνδρες σε μια έκθεση μόνο για γυναίκες.

Φωτογραφία: Instagram
Monopoli Team

Η καλλιτέχνις Kirsha Kaechele, σύζυγος του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του μουσείου Mona, David Walsh, ανέβασε ένα βίντεο στα social media που δείχνει τουλάχιστον δύο πίνακες του Πικάσο να έχουν τοποθετηθεί σε τουαλέτες του μουσείου.

Οι πίνακες του Πικάσο ήταν μεταξύ των έργων τέχνης που βρίσκονταν προηγουμένως στο «Ladies Lounge» του μουσείου, έναν χώρο μόνο για γυναίκες που δημιούργησε η Kaechele με την πρόθεση οι άνδρες να βιώσουν την εμπειρία του αποκλεισμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑυστραλία: Άνδρας κατέθεσε μήνυση σε μουσείο για έργο που επιτρέπει την πρόσβαση μόνο σε γυναίκες12.09.2018

Όμως τον Απρίλιο, το Αστικό και Διοικητικό Δικαστήριο της Τασμανίας (Tascat) έκρινε μετά από καταγγελία ενός άνδρα – στον οποίο δεν επετράπη η είσοδος το 2023 – ότι το «Ladies Lounge» δημιουργούσε διακρίσεις. Στο μουσείο δόθηκε τότε προθεσμία 28 ημερών προκειμένου να σταματήσει να απαγορεύει την είσοδο σε άνδρες στο «Ladies Lounge». Η έκθεση έκτοτε παρέμεινε κλειστή.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kirsha Kaechele (@kirshakaechele)

«Μια νέα έκθεση στο Mona. Μόνο για κυρίες…» έγραψε η Kirsha Kaechele στη λεζάντα που συνόδευε το βίντεο που ανέβασε, επισημαίνοντας ότι πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, όλες οι τουαλέτες στο Mona ήταν unisex. «Αλλά το Ladies Lounge έπρεπε να κλείσει εξαιτίας μιας αγωγής που έκανε ένας άνδρας. Και απλά δεν ήξερα τι να κάνω με όλους αυτούς τους πίνακες του Πικάσο», ανέφερε.

Η Kaechele συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το μουσείο θα επιδιώξει να δημιουργήσει ξανά το «Ladies Lounge» βαφτίζοντάς το «εκκλησία ή σχολείο», βασιζόμενη στο άρθρο 26 του νόμου της Τασμανίας κατά των διακρίσεων, ο οποίος επιτρέπει υπό ποιες συνθήκες μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση σε άτομα με βάση το φύλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΕΜΣΤ: Ένα μουσείο «κατειλημμένο» από γυναίκες εικαστικούς12.09.2018

Στο «Ladies Lounge», το οποίο άνοιξε το 2020, οι γυναίκες που εισέρχονταν στο χώρο δέχονταν περιποίηση από άνδρες μπάτλερ που τους προσέφεραν σαμπάνια, την ώρα που περιτριγυρίζονταν από μερικά από τα καλύτερα έργα τέχνης του μουσείου. Η Kaechele δήλωσε τον Μάρτιο ότι ήταν «απολύτως ευτυχής» που η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο, μετά από καταγγελία του Jason Lau από το Σίδνεϊ. «Οι άνδρες βιώνουν το Ladies Lounge, η εμπειρία της απόρριψης είναι το έργο τέχνης», δήλωσε τότε.

Στις 7 Μαΐου, η Kaechele δήλωσε ότι το μουσείο θα ασκήσει έφεση στην απόφαση στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Με πληροφορίες από Guardian. 

Περισσότερα από Εικαστικά