Βραβεία Ίρις 2024: Σάρωσε το «Animal της Σοφίας Εξάρχου – Όλοι οι μεγάλοι νικητές
Η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου έφυγε με επτά βραβεία από την 15η τελετή απονομής των Κινηματογραφικών Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, στη Στέγη, ακολούθησε η «Φόνισσα» της Νάθενα με πέντε.
Με μια λαμπερή, γεμάτη χιούμορ και ενέργεια τελετή, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τίμησε χθες βράδυ τις ταινίες και τους ανθρώπους που καθόρισαν το εγχώριο κινηματογραφικό τοπίο τη χρονιά που πέρασε. Τα 15α Βραβεία Ίρις, με παρουσιαστή τον απολαυστικό Γιάννη Νιάρρο και σκηνοθέτιδα την Ασημίνα Προέδρου, έκλεισαν έτσι ακόμα έναν σημαντικό κύκλο για το ελληνικό σινεμά.
Μεγάλη νικήτρια της βαρδιάς αναδείχθηκε η ταινία «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, που συγκέντρωσε 7 βραβεία, ανάμεσα στα οποία τα Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου για την Δήμητρα Βλαγκοπούλου και τη Φλομαρία Παπαδάκη αντίστοιχα.
Ακολούθησαν η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα με πέντε βραβεία (Ενδυματολογίας, Σκηνικών, Φωτογραφίας, Πρωτότυπης Μουσικής και Σχεδιασμού Μακιγιάζ και Κομμώσεων) και το «Inside» του Βασίλη Κατσούπη με τρία βραβεία, ανάμεσα στα οποία αυτό του Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε ανεβαίνοντας στη σκηνή, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Παπαλιός, που παρέλαβε τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του.
Παραγωγός σπουδαίων ταινιών και πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μοιράστηκε το βραβείο του «με τους σκηνοθέτες, τους μοντέρ, τους διευθυντές φωτογραφίας και όλους όσους μαζί κάναμε τις ταινίες τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας και με κάποιους ανθρώπους που έχουν φύγει νωρίς: τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, με τον οποίο κάναμε μαζί το «Θίασο» και τις «Μέρες του ’36», τον Κώστα Σφήκα, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Δήμο Θέο».
«Σας ευχαριστώ. Ήταν μια έκπληξη, πραγματικά, και είμαι συγκινημένος, ελπίζω να μπορέσω να μιλήσω. Δεν είμαι Έλληνας αλλά είχα το προνόμιο να δουλέψω με πολλούς σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς. Ήταν μία σπουδαία ταινία και είμαι σχεδόν ο μόνος ο ηθοποιός που παίζει την περισσότερη ώρα, κάτι που ανέδειξε τη συνεργατική φύση της ταινίας. Οπότε πρέπει να τους ευχαριστήσω όλους, γιατί οι συνεργάτες μου ήταν το σκηνικό, η μουσική, ο ήχος, τα πάντα. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη Βασίλη Κατσούπη που δημιούργησε την ταινία, και, φυσικά, τον Γιώργο Καρναβά που την έκανε πραγματικότητα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», δήλωσε ο Willem Dafoe.
«Ευχαριστώ και εγώ πολύ με τη σειρά μου την Ακαδημία γι΄αυτό το βραβείο. Θα ήθελα με την αφορμή αυτή να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους δουλέψαμε μαζί για να γίνει το Animal, για όλες τις στιγμές που ζήσαμε, που ήταν πολλές, έντονες και συγκινητικές. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και σας το αφιερώνω», δήλωσε με τη σειρά της η ηθοποιός Δήμητρα Βλαγκοπούλου στον ευχαριστήριο λόγο της.
Κατά τη διάρκεια της απονομής του Βραβείου Β’ Γυναικείου Ρόλου, μέλη της ΕΑΚ πραγματοποίησαν σύντομη παρέμβαση, διαβάζοντας από σκηνής κείμενο συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό.
Η λίστα των μεγάλων νικητών της βραδιάς- Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Animal»
- Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: «Animal», Δήμητρα Βλαγκοπούλου
- Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: «Inside», Willem Dafoe
- Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: «Animal», Φλομαρία Παπαδάκη
- Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: «Εξέλιξη», Βασίλης Κολοβός
- Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ: «Η Αόρατη Μάχη», Αντώνης Κοτζιάς
- Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ: «Φόνισσα», Εύη Ζαφειροπούλου, Χρόνης Τζήμος
- Βραβείο Ήχου: «Animal», Odo Grötschnig, Sebastian Watzinger, Thomas Pötz Kava, Rudolf Gottsberger, Βάλια Τσέρου, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Χρήστος Γούσιος
- Βραβείο Ενδυματολογίας: «Φόνισσα», Εύα Νάθενα
- Βραβείο Σκηνογραφίας: «Φόνισσα», Εύα Νάθενα
- Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: «Φόνισσα», Δημήτρης Παπαδημητρίου
- Βραβείο Μοντάζ: «Animal», Dragos Apetri, Νίκος Βαβούρης
- Βραβείο Φωτογραφίας: «Φόνισσα», Παναγιώτης Βασιλάκης
- Βραβείο Σεναρίου: «Animal», Σοφία Εξάρχου
- Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: «Inside», Βασίλης Κατσούπης
- Βραβείο Σκηνοθεσίας: «Animal», Σοφία Εξάρχου
- Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας: «Το χάος που άφησε πίσω της», Νίκος Κολιούκος
- Βραβείο Μικρού Μήκους Animation: «Η πορνογραφική συλλογή του Κάφκα», Αριστοτέλης Μαραγκός, Κωνσταντίνος Βασίλαρος
- Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ: «Φῶς ἐκ Φωτός», Νεριτάν Ζιντζιρία, Efijeni Kokedhima
- Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: «Ανορθόδοξος», Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Φανή Σκαρτούλη
- Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής: «How to Ηave Sex, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης
- Βραβείο Ντοκιμαντέρ: «Η Βασίλισσα της Νέας Υόρκης», Βάλερυ Κοντάκου, Δέσποινα Παυλάκη